Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[3.2 DID] Błyskawicznie grzeje się silnik
Autor Wiadomość
max81 
Nowy Forumowicz

Auto: pajero 3.2did 2000r
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 09-05-2012, 22:54   [3.2 DID] Błyskawicznie grzeje się silnik

Na początek witam wszystkich mitsumaniaków. Jestem "szczęśliwym" posiadaczem od roku ale powoli brakuje mi cierpliwości i kasy na dalsze czynne bycie mitsumaniakiem. Mój problem jest podobny do tych opisywanych ale mój mechanik nie może sobie z nim dać rady. Właśnie postawił diagnoze pt.Wymiana silnika:( krótki opis. Silnik sie grzeje i to juz po przejechaniu 10km. Głowica juz była spawana przez mojego poprzednika o czym oczywiście zostałem poinformowany przy zakupie :) mechanik stwierdził że auto było już przegrzane i wspominał coś o bloku silnika nie ukrywam że moja wiedza na tematy mechaniki jest zerowa. Jutro ma mi powiedzieć dokładnie co jest grane. Nie mam juz mocy pomocy :) nawet do rymu.

Pozdr i z góry dzieki
Ostatnio zmieniony przez Gene 10-05-2012, 12:33, w całości zmieniany 2 razy  

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 09-05-2012, 22:59   

a po czym poznaliście że się przegrzewa?
Może trzeba sprawdzić układ chłodzenia? Rurki, chłodnice, chłodnice spalin ( jesli jest po 2001 roku) Wisko itd.

max81 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 09-05-2012, 23:05   

CZEKA MNIE PEWNIE NIEPRZESPANA NOC WIDMO ZAKUPU NOWEGO SILNIKA PRZERAŻA MNIE :( MIAŁEM JUZ SPORO NAPRAW W TYM KIRUNKU ALE POMAGAŁY TYLKO NA JAKIŚ KRÓTKI CZAS. AUTO NA ZIMNYM SILNIKU PRZEJEDZIE 10KM I JUZ SIE GOTUJE. PO WYŁĄCZENIU TEMP. SILNIKA PO 10MIN.SPADNIE DO POŁOWY I MOZNA DALEJ JECHAĆ 4KM I POWTÓRKA Z ROZRYWKI. MASAKRA :(

[ Dodano: 09-05-2012, 23:11 ]
JUTRO BEDE SIE WIDZIAŁ Z MECH.TO POGADAM I SIE DOWIEM SZCZEGÓŁÓW TO DAM ZNAĆ BRAKOWAŁO TERMOSTATU,TWRDE WĘŻE, WYPYCHAŁO WODE ITP

Rander 
Forumowicz

Auto: Outlander III PHEV
Wysłany: 09-05-2012, 23:56   

max81 napisał/a:
CZEKA MNIE PEWNIE NIEPRZESPANA NOC (...)

Przestań wrzeszczeć !!! :evil:

Adam.

zielony24 
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2did 2001
Wysłany: 10-05-2012, 08:26   

kolego jesteś pewien że to silnik sie grzeje czy tylko na zegarze sie grzeje?
ja miałem podobnie odpaliłem przejechałem pare kilometrów i sie gotował jadąc dalej spadało do stanu normalnego wystarczyło zgasic i włączyć zapłon i odrazu sie gotował ale tylko na wskaźniku u mnie problem był z modułem pamieci. moduł można wymienić lub dobry elektronik prawdopodobnie może cos przelutowac i wszystko wruci do normy.
jak bedzie ci sie grzał sprawdź silnik czy faktycznie jest gorący czy tylko wskaźnik temperatury głupieje

tompol34 
Forumowicz

Auto: pajero 3,2 automat long

cześć, jeżeli gotuje tak szybko to zapchana chłodnica, wisco lub pompa wody albo przytkany jakiś kanał cyrkulacji płynu chłodzącego, oczywiście jeżeli wyjęty jest termostat.

zielony24 
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2did 2001

kolego jesteś pewien że to silnik sie grzeje czy tylko na zegarze sie grzeje?
ja miałem podobnie odpaliłem przejechałem pare kilometrów i sie gotował jadąc dalej spadało do stanu normalnego wystarczyło zgasic i włączyć zapłon i odrazu sie gotował ale tylko na wskaźniku u mnie problem był z modułem pamieci. moduł można wymienić lub dobry elektronik prawdopodobnie może cos przelutowac i wszystko wruci do normy.
jak bedzie ci sie grzał sprawdź silnik czy faktycznie jest gorący czy tylko wskaźnik temperatury głupieje

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Wysłany: 10-05-2012, 09:33   

max81, wspolczuje i staram sie zrozumiec Twoja sytacje ale na litosc boska tworz temat i wpisy w bardziej merytoryczny sposob. Nie ma gorszego tytulu jak potrzebuje pomocy.
To taka rada na przyszlosc. Pamietaj takze o wielkich literach to nie pomaga a wrecz irytuje.

Teraz na temat, proponuje udac sie do warsztatu specjalizujacym sie w Pajero. W sumie do Parchowa nie jest tak daleko z Jarocina. Byc moze faktycznie sprawe zalatwi wymiana silnika ale nawet to polecam zrobic w warsztacie E-Pajero u Zbyszka M. Powodow przegrzewania moze byc kilka a jesli sytuacja miala juz wczesniej miejsce to trzeba znalezc przyczyne.

Powodzenia i witaj na forum. :wink:

max81 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 10-05-2012, 09:58   

Na początku dzięki za uwagi nie maiałem okazji wcześniej odwiedzać waszego a w zasadzie naszego:) forum wiec zasady nie do konca sa mi znane wiec dzieki za wskazówki i cenne uwagi w przyszłosci sie napewno do nich dostosuje. Na temat silnika to napewno sie grzeje i gotuje w zbiorniczku normalnie bąbli! mechanika odiedzam rególarnie od 3miesiecy z czestotliwoscia 2tygodni kombinuje i jest dobrze ale po 2tyg.ciągle to samo. termostat założył chłodnica i wzsystkie przewody sprawdzone i nic dalej sie gotuje. mówił że głowica tragedia spawana itd. splonował głowice myslał ze bedzie ok ale nadal dramat. Wspominał cos o bloku od silnika ze jest krzywy czy cos takiego. Nie znam sie wiec wybaczcie ze nie jest to fachowa terminologia i ciezko mi merytortycznie podejsc do tematu. mechanik zaproponował remont silnika koszt ok.3000zł ewentualnie wymiane silnika koszt wiadomy :( . pozdrawiam

tompol34 
Forumowicz

Auto: pajero 3,2 automat long
Wysłany: 10-05-2012, 10:02   

Po sprawdzeniu rzeczy o których pisałem wyżej zostaje głowica, uszkodzona uszczelka ,sama głowica ostateczność blok silnika.

max81 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 10-05-2012, 10:03   

Prośba jakieś namiary na warsztat w okolicy??? Wspominałeś Parchowo??? Pozdrawiam

siersciunio 
Forumowicz
BULL'O'MANIAK

Auto: PIII 2001 3,2 aut
Wysłany: 10-05-2012, 10:03   

Gene napisał/a:

Teraz na temat, proponuje udac sie do warsztatu specjalizujacym sie w Pajero. W sumie do Parchowa nie jest tak daleko z Jarocina. Byc moze faktycznie sprawe zalatwi wymiana silnika ale nawet to polecam zrobic w warsztacie E-Pajero u Zbyszka M. Powodow przegrzewania moze byc kilka a jesli sytuacja miala juz wczesniej miejsce to trzeba znalezc przyczyne.

Powodzenia i witaj na forum. :wink:

Haahaha Gene ale jak on staje co 4 km. to się robi niezły kawałek. Poza tym pomysł z wizytą u Zbyszka jest ok .

Laweta 1,50 pln za kilometr Jarocin -Parchowo 320 km (nie tak daleko;)) na paliwo wydasz 200 normalnie.Tylko pojawia się problem ze spaniem jak bedzie naprawa dłuższa .Natomiast plusem jest to że Zbyszek posiada dużo klamotów więc jak dobrze się umówisz to może w jeden dzień się da.

Sam ostatnio będąc nad morzem wymęczyłem u żony dzień wolnego i pojechałem do Parchowa wymienić piasty :p zamiast spływać kajakiem ;p

[ Dodano: 10-05-2012, 10:06 ]
http://www.e-pajero.pl/

dzwoń do Zbyszka

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 10-05-2012, 10:12   

max81 napisał/a:
mechanik zaproponował remont silnika koszt ok.3000zł
ja bym jednak pomyślał nad zmiana mechanika. Co znaczy że chłodnica sprawdzona ??
max81 napisał/a:
splonował głowice myslał ze bedzie ok ale nadal dramat.
a jaką założył uszczelkę ?? czy dał nowe śruby czy na tych samych skręcił -->> śruby praktycznie są jednorazówkami. Jaki jest olej w silniku normalny czy śmietana??
max81 napisał/a:
termostat założył
a bez termostatu co się dzieje ???
Kiedyś też grzał się silnik w moim samochodzie,niby był przepływ przez chłodnicę tylko że nie w 100% a przelewając wodę z czegoś tam nie sprawdzisz tego.
A w jaki stanie jest pompa wodna ??
Ostatnio zmieniony przez jawaldek 10-05-2012, 10:51, w całości zmieniany 1 raz  

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 10-05-2012, 10:19   

A co da remont jak nie znana jest przyczyna przegrzewania się silnika? O ile to przegrzewanie.

stefan12 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 DiD, 2002r.
Wysłany: 10-05-2012, 11:15   

Może być to uszczelka pod głowicą, gazy idą do układu chłodzenia.

Są testery do wykrywania CO2 w płynie do chłodnic, ma taki tester Wurth, jest też w ofercie Intercarsu.

Odpowiedz do tematu