[3.2 DID] Błyskawicznie grzeje się silnik |
Autor |
Wiadomość |
max81
Nowy Forumowicz
Auto: pajero 3.2did 2000r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-05-2012, 22:54 [3.2 DID] Błyskawicznie grzeje się silnik
|
|
|
Na początek witam wszystkich mitsumaniaków. Jestem "szczęśliwym" posiadaczem od roku ale powoli brakuje mi cierpliwości i kasy na dalsze czynne bycie mitsumaniakiem. Mój problem jest podobny do tych opisywanych ale mój mechanik nie może sobie z nim dać rady. Właśnie postawił diagnoze pt.Wymiana silnika:( krótki opis. Silnik sie grzeje i to juz po przejechaniu 10km. Głowica juz była spawana przez mojego poprzednika o czym oczywiście zostałem poinformowany przy zakupie mechanik stwierdził że auto było już przegrzane i wspominał coś o bloku silnika nie ukrywam że moja wiedza na tematy mechaniki jest zerowa. Jutro ma mi powiedzieć dokładnie co jest grane. Nie mam juz mocy pomocy nawet do rymu.
Pozdr i z góry dzieki |
Ostatnio zmieniony przez Gene 10-05-2012, 12:33, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 09-05-2012, 22:59
|
|
|
a po czym poznaliście że się przegrzewa?
Może trzeba sprawdzić układ chłodzenia? Rurki, chłodnice, chłodnice spalin ( jesli jest po 2001 roku) Wisko itd. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
max81
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 09-05-2012, 23:05
|
|
|
CZEKA MNIE PEWNIE NIEPRZESPANA NOC WIDMO ZAKUPU NOWEGO SILNIKA PRZERAŻA MNIE MIAŁEM JUZ SPORO NAPRAW W TYM KIRUNKU ALE POMAGAŁY TYLKO NA JAKIŚ KRÓTKI CZAS. AUTO NA ZIMNYM SILNIKU PRZEJEDZIE 10KM I JUZ SIE GOTUJE. PO WYŁĄCZENIU TEMP. SILNIKA PO 10MIN.SPADNIE DO POŁOWY I MOZNA DALEJ JECHAĆ 4KM I POWTÓRKA Z ROZRYWKI. MASAKRA
[ Dodano: 09-05-2012, 23:11 ]
JUTRO BEDE SIE WIDZIAŁ Z MECH.TO POGADAM I SIE DOWIEM SZCZEGÓŁÓW TO DAM ZNAĆ BRAKOWAŁO TERMOSTATU,TWRDE WĘŻE, WYPYCHAŁO WODE ITP |
|
|
|
 |
Rander
Forumowicz
Auto: Outlander III PHEV
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Lis 2011 Posty: 372 Skąd: Dębica & Warszawa i nie tylko ;)
|
Wysłany: 09-05-2012, 23:56
|
|
|
max81 napisał/a: | CZEKA MNIE PEWNIE NIEPRZESPANA NOC (...) |
Przestań wrzeszczeć !!! |
_________________ Pozdrawiam.
Adam. |
|
|
|
 |
zielony24
Forumowicz
Auto: Pajero 3.2did 2001
|
Wysłany: 10-05-2012, 08:26
|
|
|
kolego jesteś pewien że to silnik sie grzeje czy tylko na zegarze sie grzeje?
ja miałem podobnie odpaliłem przejechałem pare kilometrów i sie gotował jadąc dalej spadało do stanu normalnego wystarczyło zgasic i włączyć zapłon i odrazu sie gotował ale tylko na wskaźniku u mnie problem był z modułem pamieci. moduł można wymienić lub dobry elektronik prawdopodobnie może cos przelutowac i wszystko wruci do normy.
jak bedzie ci sie grzał sprawdź silnik czy faktycznie jest gorący czy tylko wskaźnik temperatury głupieje |
|
|
|
 |
tompol34
Forumowicz

Auto: pajero 3,2 automat long
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Gru 2007 Posty: 350 Skąd: kętrzyn
|
|
|
|
cześć, jeżeli gotuje tak szybko to zapchana chłodnica, wisco lub pompa wody albo przytkany jakiś kanał cyrkulacji płynu chłodzącego, oczywiście jeżeli wyjęty jest termostat. |
|
 |
zielony24
Forumowicz
Auto: Pajero 3.2did 2001
|
|
|
|
kolego jesteś pewien że to silnik sie grzeje czy tylko na zegarze sie grzeje?
ja miałem podobnie odpaliłem przejechałem pare kilometrów i sie gotował jadąc dalej spadało do stanu normalnego wystarczyło zgasic i włączyć zapłon i odrazu sie gotował ale tylko na wskaźniku u mnie problem był z modułem pamieci. moduł można wymienić lub dobry elektronik prawdopodobnie może cos przelutowac i wszystko wruci do normy.
jak bedzie ci sie grzał sprawdź silnik czy faktycznie jest gorący czy tylko wskaźnik temperatury głupieje |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 10-05-2012, 09:33
|
|
|
max81, wspolczuje i staram sie zrozumiec Twoja sytacje ale na litosc boska tworz temat i wpisy w bardziej merytoryczny sposob. Nie ma gorszego tytulu jak potrzebuje pomocy.
To taka rada na przyszlosc. Pamietaj takze o wielkich literach to nie pomaga a wrecz irytuje.
Teraz na temat, proponuje udac sie do warsztatu specjalizujacym sie w Pajero. W sumie do Parchowa nie jest tak daleko z Jarocina. Byc moze faktycznie sprawe zalatwi wymiana silnika ale nawet to polecam zrobic w warsztacie E-Pajero u Zbyszka M. Powodow przegrzewania moze byc kilka a jesli sytuacja miala juz wczesniej miejsce to trzeba znalezc przyczyne.
Powodzenia i witaj na forum. |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
max81
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 10-05-2012, 09:58
|
|
|
Na początku dzięki za uwagi nie maiałem okazji wcześniej odwiedzać waszego a w zasadzie naszego:) forum wiec zasady nie do konca sa mi znane wiec dzieki za wskazówki i cenne uwagi w przyszłosci sie napewno do nich dostosuje. Na temat silnika to napewno sie grzeje i gotuje w zbiorniczku normalnie bąbli! mechanika odiedzam rególarnie od 3miesiecy z czestotliwoscia 2tygodni kombinuje i jest dobrze ale po 2tyg.ciągle to samo. termostat założył chłodnica i wzsystkie przewody sprawdzone i nic dalej sie gotuje. mówił że głowica tragedia spawana itd. splonował głowice myslał ze bedzie ok ale nadal dramat. Wspominał cos o bloku od silnika ze jest krzywy czy cos takiego. Nie znam sie wiec wybaczcie ze nie jest to fachowa terminologia i ciezko mi merytortycznie podejsc do tematu. mechanik zaproponował remont silnika koszt ok.3000zł ewentualnie wymiane silnika koszt wiadomy . pozdrawiam |
|
|
|
 |
tompol34
Forumowicz

Auto: pajero 3,2 automat long
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Gru 2007 Posty: 350 Skąd: kętrzyn
|
Wysłany: 10-05-2012, 10:02
|
|
|
Po sprawdzeniu rzeczy o których pisałem wyżej zostaje głowica, uszkodzona uszczelka ,sama głowica ostateczność blok silnika. |
|
 |
max81
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 10-05-2012, 10:03
|
|
|
Prośba jakieś namiary na warsztat w okolicy??? Wspominałeś Parchowo??? Pozdrawiam |
|
|
|
 |
siersciunio
Forumowicz BULL'O'MANIAK

Auto: PIII 2001 3,2 aut
Pomógł: 1 raz Dołączył: 11 Gru 2011 Posty: 268 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 10-05-2012, 10:03
|
|
|
Gene napisał/a: |
Teraz na temat, proponuje udac sie do warsztatu specjalizujacym sie w Pajero. W sumie do Parchowa nie jest tak daleko z Jarocina. Byc moze faktycznie sprawe zalatwi wymiana silnika ale nawet to polecam zrobic w warsztacie E-Pajero u Zbyszka M. Powodow przegrzewania moze byc kilka a jesli sytuacja miala juz wczesniej miejsce to trzeba znalezc przyczyne.
Powodzenia i witaj na forum. |
Haahaha Gene ale jak on staje co 4 km. to się robi niezły kawałek. Poza tym pomysł z wizytą u Zbyszka jest ok .
Laweta 1,50 pln za kilometr Jarocin -Parchowo 320 km (nie tak daleko;)) na paliwo wydasz 200 normalnie.Tylko pojawia się problem ze spaniem jak bedzie naprawa dłuższa .Natomiast plusem jest to że Zbyszek posiada dużo klamotów więc jak dobrze się umówisz to może w jeden dzień się da.
Sam ostatnio będąc nad morzem wymęczyłem u żony dzień wolnego i pojechałem do Parchowa wymienić piasty zamiast spływać kajakiem ;p
[ Dodano: 10-05-2012, 10:06 ]
http://www.e-pajero.pl/
dzwoń do Zbyszka |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 10-05-2012, 10:12
|
|
|
max81 napisał/a: | mechanik zaproponował remont silnika koszt ok.3000zł | ja bym jednak pomyślał nad zmiana mechanika. Co znaczy że chłodnica sprawdzona ?? max81 napisał/a: | splonował głowice myslał ze bedzie ok ale nadal dramat. | a jaką założył uszczelkę ?? czy dał nowe śruby czy na tych samych skręcił -->> śruby praktycznie są jednorazówkami. Jaki jest olej w silniku normalny czy śmietana?? max81 napisał/a: | termostat założył | a bez termostatu co się dzieje ???
Kiedyś też grzał się silnik w moim samochodzie,niby był przepływ przez chłodnicę tylko że nie w 100% a przelewając wodę z czegoś tam nie sprawdzisz tego.
A w jaki stanie jest pompa wodna ?? |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
Ostatnio zmieniony przez jawaldek 10-05-2012, 10:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 10-05-2012, 10:19
|
|
|
A co da remont jak nie znana jest przyczyna przegrzewania się silnika? O ile to przegrzewanie. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
stefan12
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero III 3.2 DiD, 2002r.
|
Wysłany: 10-05-2012, 11:15
|
|
|
Może być to uszczelka pod głowicą, gazy idą do układu chłodzenia.
Są testery do wykrywania CO2 w płynie do chłodnic, ma taki tester Wurth, jest też w ofercie Intercarsu. |
|
|
|
 |
|