Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CK4A 1.6] [CK4A] MiVEC problem z czesciami
Autor Wiadomość
Heavy1155 
Mitsumaniak
MSS 1.6 Mivec 170bhp

Auto: MSS Mivec
Kraj/Country: Ireland
  Wysłany: 27-06-2012, 12:43   [CK4A 1.6] [CK4A] MiVEC problem z czesciami

witajcie

chcialbym podzielic sie z wami pewnymi smutnymi spostrzezeniami. moj drogowy pomykacz 1996 lancer ck4a z silnikiem 4g92 1.6 DOHC MiVEC (import z jap) ma pare problemow.
na obecna chwile najwazniejszy to taki, ze nie dostal przegladu bo 3ci raz uwalil na spalinach przekraczajac norme dwukrotnie :( - mam wstawiony wiekszy katalizator ale i to nic nie zmienilo. jakies pomysly?
drugi problem to rozrzad
przezywam katorge poszukujac czesci. chyba poddam sie i wezme je od dilera mitsu za zawrotne 300 euro, bo w Polsce obdzwonilem 10 sklepow i czesc nie slyszala nawet o takim silniku, inni zas ze to musi byc jakis tuningowany, jeszcze inni ze wogole to jest jakas bzdura z chlameryki...

tutaj tych aut jest niewiele i wyglada na to ze rozrzady mozna kupic tylko w ASO

czy jest ktos kto zna sie na takich silnikach? moze ktos z UK albo Irlandii kto ma dostep do czesci?

Pozdrawiam

Tovija 
Forumowicz

Auto: Meggy
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-06-2012, 10:48   

Nie ma co się dziwić...
4g92 Mivec jak sam z resztą wiesz gościł tylko na rynku japońskim i amerykańskim - Ty zapewne masz wersję japońską, a tam nie obowiązują chore europejskie normy produkcji spalin ;) Co do części - sprawa ma się dokładnie tak samo, więc nawet w ASO polskim czy zagranicznym możesz mieć problem z częściami ;)

Heavy1155 
Mitsumaniak
MSS 1.6 Mivec 170bhp

Wysłany: 28-06-2012, 12:58   

daj spokoj. za same czesci 300e. rozrzad zrobi mi znajomy za 120e chwala mu za to! w ASO chca jedyne 1380e z czesciami ma sie rozumiec. co do spalin to nie mam pojecia co zrobic! moze zabek na rozrzadzie przeskoczyl, bo jak go kupilem to nie bylo zmiluj sie ;) wylatalem bak w 2 godziny :badgrin: . kumpel ma takiego samego MR'a i przeglad przeszedl normalnie bez cisnien... dodam ze ma taki sam wydech jak ja - czyli oryginalny bez zadnych udziwnien... brakuje mi pomyslow. pod kompa byl podlaczony - brak bledow i niby wszystko ok ale nooo nie ok dla stacji przegladow (NCT)

Tovija 
Forumowicz

Auto: Meggy
Wysłany: 28-06-2012, 17:00   

Hmm... a jak tam sondy/sonda (nie wiem ile jest w mivecu szczerze mowiac) lambda ? Mierzyłeś rezystancję ? Nie żre Ci oleju przypadkiem ? Filtry paliwa, powietrza ? Nie lejesz jakieś syfiastego paliwka ? :)

Heavy1155 
Mitsumaniak
MSS 1.6 Mivec 170bhp

Wysłany: 28-06-2012, 17:19   

lambdy wymienione na nowe od mitsu - powiedzmy, ze wypadly z ciezarowki :P filtry nowe, oleju troche skubie ale tylko jak go krece pod ok 8-9 tysiecy a to sie raczej ostatnio nie zdarza - nie chce zerwac paska! laczny ubytek to ok 0,5l na 1000km czyli nie ma masakry.
co do paliwa wyboru w Irl nie ma 95 i koniec ale leje na Topazie (stary Shell i Statoil - polaczona marka) albo na Apple - dobre paliwo. nie tankuje na tesco ani jakichs innych rzezniach w stylu EMO. wymienie rozrzad w przyszla sobote i pojade na djagnoze moze faktycznie zabek przeskoczyl albo co.

ciezko znalezc jakies obszerniejsze informacje na temat tych silnikow, wszyscy tylko pisza jaka to petarda i jakie ma osiagi - ale o tym juz sie przekonalem :P - ale nikt nic konkretnego nie wie.

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 28-06-2012, 17:46   

Heavy1155 napisał/a:
ale nikt nic konkretnego nie wie.

Nie ma sie co dziwić jak jest ich kilka/kilkanaście? z tych roczników w PL...
Zaprezentuj auto w dziale Nasze Miśki, a informacji raczej szukaj tu:
http://www.mivec.co.nz/fo...1ac5832be3b075c

Heavy1155 
Mitsumaniak
MSS 1.6 Mivec 170bhp

Wysłany: 28-06-2012, 18:04   

mkm, w pracy nie moge korzystac z tamtego forum - blokada a w domu nie mam czasu - dziecko, pies i to najdziwniejsze zwierze w domu - zona!
MiVEC'ow w PL to chyba zadnego nie ma!!! wpisz w aledrogo MiVEC i nie ma nic z tych lat. tutaj w IRL jest ok 2000 ale znaczna czesc to prawdziwy szrot nadajacy sie na zyletki z tesco!
ogladalem ze 30 zanim kupilem tego.
w sumie poza drogimi czesciami i magicznymi spalinami nic mu nie dolega.
autko chetnie pokaze ale jak je troche odswierze - stalo 4 lata u kolesia na podjezdzie i lakier na dachu troche zszedl ale ogolnie to wiadomo pare rys i 2 wgniecenia. wrzuce fotki niedlugo OBIECUJE :)

pozdrawiam serdecznie :)

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 28-06-2012, 18:38   

Nie wyciągaj pochopnych wniosków na podstawie allegro :wink:
Jak na tamto forum masz blokadę to spróbuj jeszcze na http://www.coltmania.pl/
Niedawno ktoś mi pisał, że jest tam ktoś kto handluje takimi silnikami, więc może będzie Ci mógł pomóc :wink: .

Auto wrzucaj w trakcie odświeżania. Takie historie są najciekawsze 8)

Heavy1155 
Mitsumaniak
MSS 1.6 Mivec 170bhp

Wysłany: 29-06-2012, 09:21   

na coltmani tez jestem bo pozbylem sie colta na rzecz MSS. poczytalem troszeczke i jeszcze zawor EGR moze miec jakas dolegliwosc. na weekend rozbiore pomykacza. co do historyjki to juz zaczalem ja pisac jak bedzie tego troszke wiecej to wam zaprezentuje.

[ Dodano: 03-07-2012, 23:50 ]
no i masakra!
padl alternator 22:00-holowanko
przynajmniej dobrze ze tylko 2 km od domu. ale juz znaleziony jutro kupie. co przygoda to przygoda ;) przynajmniej szybciej rozrzad zrobie.

[ Dodano: 18-07-2012, 08:32 ]
maly update!

podobno pasek rozrzadu z 4g93 pasuje do 4g92 DOHC MiVEC. w sumie powinien. 154 zeby i 29mm, ksztalt zebow taki sam. co ciekawe napinacz i rolka sa ponoc takie same jak w kazdym innym modelu.

co do cen - pan z Mitsubishi Ireland poprawil swoj maly blad: pasek - 88e, napinacz - 168e, pompa wody - 198e. troche mnie zatkalo... a jak powiedzial mi ze na pompe musze czekac od 4-8 tygodni to juz wogole. mam jedna z lancera 1.3 (dostalem od kumpla) bedziemy mierzyc jak pasuje to kupie zwykla jak nie to trudno poczekam na oemowa.

dzis jade po 3D Carbon Vinyl - teraz pojdzie na dach i slupki srodkowe bo te dwie pozycje wygladaja najgorzej...

co do rozrzadu dam znac po weekendzie czy aby na 100% pasuje

pozdro dla zainteresowanych tematem

[ Dodano: 21-07-2012, 23:25 ]
rozrzad zmieniony :snakeman:
teraz mozna wtpic pare piwek :drinkers: :partyman:

gdyby ktos potrzebowal informacji sluze pomoca

pozdrawiam

Odpowiedz do tematu