[CK4A 1.6] [CK4A] MiVEC problem z czesciami |
Autor |
Wiadomość |
Heavy1155
Mitsumaniak MSS 1.6 Mivec 170bhp
Auto: MSS Mivec
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Sty 2012 Posty: 191 Skąd: Dublin
|
Wysłany: 27-06-2012, 12:43 [CK4A 1.6] [CK4A] MiVEC problem z czesciami
|
|
|
witajcie
chcialbym podzielic sie z wami pewnymi smutnymi spostrzezeniami. moj drogowy pomykacz 1996 lancer ck4a z silnikiem 4g92 1.6 DOHC MiVEC (import z jap) ma pare problemow.
na obecna chwile najwazniejszy to taki, ze nie dostal przegladu bo 3ci raz uwalil na spalinach przekraczajac norme dwukrotnie - mam wstawiony wiekszy katalizator ale i to nic nie zmienilo. jakies pomysly?
drugi problem to rozrzad
przezywam katorge poszukujac czesci. chyba poddam sie i wezme je od dilera mitsu za zawrotne 300 euro, bo w Polsce obdzwonilem 10 sklepow i czesc nie slyszala nawet o takim silniku, inni zas ze to musi byc jakis tuningowany, jeszcze inni ze wogole to jest jakas bzdura z chlameryki...
tutaj tych aut jest niewiele i wyglada na to ze rozrzady mozna kupic tylko w ASO
czy jest ktos kto zna sie na takich silnikach? moze ktos z UK albo Irlandii kto ma dostep do czesci?
Pozdrawiam |
_________________ MSS Mivec 1.6 170bhp
 |
|
|
|
 |
Tovija
Forumowicz
Auto: Meggy
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Lut 2011 Posty: 236 Skąd: Lubliniec
|
Wysłany: 28-06-2012, 10:48
|
|
|
Nie ma co się dziwić...
4g92 Mivec jak sam z resztą wiesz gościł tylko na rynku japońskim i amerykańskim - Ty zapewne masz wersję japońską, a tam nie obowiązują chore europejskie normy produkcji spalin Co do części - sprawa ma się dokładnie tak samo, więc nawet w ASO polskim czy zagranicznym możesz mieć problem z częściami |
|
|
|
 |
Heavy1155
|
Wysłany: 28-06-2012, 12:58
|
|
|
daj spokoj. za same czesci 300e. rozrzad zrobi mi znajomy za 120e chwala mu za to! w ASO chca jedyne 1380e z czesciami ma sie rozumiec. co do spalin to nie mam pojecia co zrobic! moze zabek na rozrzadzie przeskoczyl, bo jak go kupilem to nie bylo zmiluj sie wylatalem bak w 2 godziny . kumpel ma takiego samego MR'a i przeglad przeszedl normalnie bez cisnien... dodam ze ma taki sam wydech jak ja - czyli oryginalny bez zadnych udziwnien... brakuje mi pomyslow. pod kompa byl podlaczony - brak bledow i niby wszystko ok ale nooo nie ok dla stacji przegladow (NCT) |
 |
|
|
|
 |
Tovija
Forumowicz
Auto: Meggy
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Lut 2011 Posty: 236 Skąd: Lubliniec
|
Wysłany: 28-06-2012, 17:00
|
|
|
Hmm... a jak tam sondy/sonda (nie wiem ile jest w mivecu szczerze mowiac) lambda ? Mierzyłeś rezystancję ? Nie żre Ci oleju przypadkiem ? Filtry paliwa, powietrza ? Nie lejesz jakieś syfiastego paliwka ? |
|
|
|
 |
Heavy1155
|
Wysłany: 28-06-2012, 17:19
|
|
|
lambdy wymienione na nowe od mitsu - powiedzmy, ze wypadly z ciezarowki filtry nowe, oleju troche skubie ale tylko jak go krece pod ok 8-9 tysiecy a to sie raczej ostatnio nie zdarza - nie chce zerwac paska! laczny ubytek to ok 0,5l na 1000km czyli nie ma masakry.
co do paliwa wyboru w Irl nie ma 95 i koniec ale leje na Topazie (stary Shell i Statoil - polaczona marka) albo na Apple - dobre paliwo. nie tankuje na tesco ani jakichs innych rzezniach w stylu EMO. wymienie rozrzad w przyszla sobote i pojade na djagnoze moze faktycznie zabek przeskoczyl albo co.
ciezko znalezc jakies obszerniejsze informacje na temat tych silnikow, wszyscy tylko pisza jaka to petarda i jakie ma osiagi - ale o tym juz sie przekonalem - ale nikt nic konkretnego nie wie. |
 |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 28-06-2012, 17:46
|
|
|
Heavy1155 napisał/a: | ale nikt nic konkretnego nie wie. |
Nie ma sie co dziwić jak jest ich kilka/kilkanaście? z tych roczników w PL...
Zaprezentuj auto w dziale Nasze Miśki, a informacji raczej szukaj tu:
http://www.mivec.co.nz/fo...1ac5832be3b075c |
|
|
|
 |
Heavy1155
|
Wysłany: 28-06-2012, 18:04
|
|
|
mkm, w pracy nie moge korzystac z tamtego forum - blokada a w domu nie mam czasu - dziecko, pies i to najdziwniejsze zwierze w domu - zona!
MiVEC'ow w PL to chyba zadnego nie ma!!! wpisz w aledrogo MiVEC i nie ma nic z tych lat. tutaj w IRL jest ok 2000 ale znaczna czesc to prawdziwy szrot nadajacy sie na zyletki z tesco!
ogladalem ze 30 zanim kupilem tego.
w sumie poza drogimi czesciami i magicznymi spalinami nic mu nie dolega.
autko chetnie pokaze ale jak je troche odswierze - stalo 4 lata u kolesia na podjezdzie i lakier na dachu troche zszedl ale ogolnie to wiadomo pare rys i 2 wgniecenia. wrzuce fotki niedlugo OBIECUJE
pozdrawiam serdecznie |
 |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 28-06-2012, 18:38
|
|
|
Nie wyciągaj pochopnych wniosków na podstawie allegro
Jak na tamto forum masz blokadę to spróbuj jeszcze na http://www.coltmania.pl/
Niedawno ktoś mi pisał, że jest tam ktoś kto handluje takimi silnikami, więc może będzie Ci mógł pomóc .
Auto wrzucaj w trakcie odświeżania. Takie historie są najciekawsze |
|
|
|
 |
Heavy1155
|
Wysłany: 29-06-2012, 09:21
|
|
|
na coltmani tez jestem bo pozbylem sie colta na rzecz MSS. poczytalem troszeczke i jeszcze zawor EGR moze miec jakas dolegliwosc. na weekend rozbiore pomykacza. co do historyjki to juz zaczalem ja pisac jak bedzie tego troszke wiecej to wam zaprezentuje.
[ Dodano: 03-07-2012, 23:50 ]
no i masakra!
padl alternator 22:00-holowanko
przynajmniej dobrze ze tylko 2 km od domu. ale juz znaleziony jutro kupie. co przygoda to przygoda przynajmniej szybciej rozrzad zrobie.
[ Dodano: 18-07-2012, 08:32 ]
maly update!
podobno pasek rozrzadu z 4g93 pasuje do 4g92 DOHC MiVEC. w sumie powinien. 154 zeby i 29mm, ksztalt zebow taki sam. co ciekawe napinacz i rolka sa ponoc takie same jak w kazdym innym modelu.
co do cen - pan z Mitsubishi Ireland poprawil swoj maly blad: pasek - 88e, napinacz - 168e, pompa wody - 198e. troche mnie zatkalo... a jak powiedzial mi ze na pompe musze czekac od 4-8 tygodni to juz wogole. mam jedna z lancera 1.3 (dostalem od kumpla) bedziemy mierzyc jak pasuje to kupie zwykla jak nie to trudno poczekam na oemowa.
dzis jade po 3D Carbon Vinyl - teraz pojdzie na dach i slupki srodkowe bo te dwie pozycje wygladaja najgorzej...
co do rozrzadu dam znac po weekendzie czy aby na 100% pasuje
pozdro dla zainteresowanych tematem
[ Dodano: 21-07-2012, 23:25 ]
rozrzad zmieniony
teraz mozna wtpic pare piwek
gdyby ktos potrzebowal informacji sluze pomoca
pozdrawiam |
 |
|
|
|