Łożyska koł, jakie wybrać? |
Autor |
Wiadomość |
Zakatek
Forumowicz
Auto: Pajero III 3.2 2003
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-07-2012, 01:51 Łożyska koł, jakie wybrać?
|
|
|
Witam
Mam do was pytanie. Czy wymieniał ktoś łożyska koł przednich wraz z piastami? ( samych łożysk się nie da?). Ogólnie widziałem 1szt za niecałe 600zł jak i za 300. Chce w końcu rozwiązać problem uciążliwego "pukania" w samochodzie i winowajcą podobno są łożyska jednego z koł.
Dziekuje za odpowiedzi i licze że z waszą pomocą wybiorę prawidłowo i bedę mógł jechać na urlop bez obawy, że coś mi się urwie |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24339 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 24-07-2012, 07:06
|
|
|
w Pajero nie zmieniałem - ale przez analogię do podobnych konstrukcyjnie aut - podejrzewam, że da się, jednak trzeba mieć prasę do wprasowania łożysk; taką 20-30 ton
polecam łożyska Koyo lub SKF |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 24-07-2012, 07:29 Re: Łożyska koł, jakie wybrać?
|
|
|
Zakatek napisał/a: | Witam
Mam do was pytanie. Czy wymieniał ktoś łożyska koł przednich wraz z piastami? ( samych łożysk się nie da?). Ogólnie widziałem 1szt za niecałe 600zł jak i za 300. Chce w końcu rozwiązać problem uciążliwego "pukania" w samochodzie i winowajcą podobno są łożyska jednego z koł.
Dziekuje za odpowiedzi i licze że z waszą pomocą wybiorę prawidłowo i bedę mógł jechać na urlop bez obawy, że coś mi się urwie |
Musisz zdemontować zwrotnice, odkręcić 4 śruby od piasty i na prasie 20-30 ton. wyprasować piastę. Nowe wejdzie bez prasy. I zamontuj z powrotem zwrotnicę.
Mam y dobrej cenie oryginalne piasty. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
Zakatek
Forumowicz
|
Wysłany: 24-07-2012, 23:27
|
|
|
Jaki wymiar ma to łożysko i czy znacie jakiś sklep gdzie mógłbym je kupić? Zależy mi na jak najszybszym zakupie, choć może uda sie troche zaoszczędzić i kupić samo łożysko bez piasty Jeżeli nie, cóż bede musiał wydać te parę setek więcej |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

|
Wysłany: 24-07-2012, 23:30
|
|
|
chcesz oryginalna piastę? |
 |
|
|
|
 |
siersciunio
Forumowicz BULL'O'MANIAK

Auto: PIII 2001 3,2 aut
Pomógł: 1 raz Dołączył: 11 Gru 2011 Posty: 268 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 24-07-2012, 23:50
|
|
|
Weź oryginały temat walkowany niejednokrotnie .
Ale gdybym miał własny warsztat to bym wsadzil zamienniki i sprawdził jak działa 3letnia gwarancja i zwrot kosztów wymiany. Taki mi ostatnio pan w hurtowni powiedział jak kupowałem gumki do stabilizatora.
Sam wymienialem na majowce u Zbyszka z E-Pajero na oryginały |
|
|
|
 |
Zakatek
Forumowicz
|
Wysłany: 24-07-2012, 23:53
|
|
|
Hmm... Co to znaczy oryginalne piasty? Takie które przetrwają ten samochód, w przeciwieństwie do podróbek? W sumie dlaczego do Pajero III nie ma w sprzedaży samych łożysk (chyba że ja nie potrafię znaleźć)? Zastanawiam się nad tym, ponieważ mam dziwny przypadek w swoim samochodzie. Podczas szybszej jazdy zaczyna pukać jedno z kół, ale nie da się tego rozróżnić a podczas skręcania w prawo lub lewo pukanie się nasila.
Mój mechanik mówi że nie wie co mu jest gdyż wszystko wygląda na sprawne (ostatnio wymieniane były tarcze i klocki przednie). W końcu padło że możliwe że będą to łożyska, jednak jeżeli diagnoza jest bledna nowe łożyska będą pieniędzmi wyrzuconymi w błoto.
Oczywiście rozmawiamy o tej części, bo nie jestem pewny
http://www.e-pajero.pl/pr...Pajero-III.html |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

|
Wysłany: 25-07-2012, 00:27
|
|
|
tak, o tej części. Same łożyska nie dasz rady wymienić w takich warunkach, bo muszą być dobrze uszczelnione. |
 |
|
|
|
 |
Zakatek
Forumowicz
|
Wysłany: 25-07-2012, 09:47
|
|
|
Ponownie pisze w temacie gdyż łożyska jeszcze nie wymieniłem ;( Już wiem że mam je na pewno kupić ale teraz pytanie: łożysko z piastą czy samo łożysko piasty (cena niższa o prawie 200zł firmy nsk).
Dziękuję |
|
|
|
 |
|