Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Łożyska koł, jakie wybrać?
Autor Wiadomość
Zakatek 
Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 2003
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 24-07-2012, 01:51   Łożyska koł, jakie wybrać?

Witam
Mam do was pytanie. Czy wymieniał ktoś łożyska koł przednich wraz z piastami? ( samych łożysk się nie da?). Ogólnie widziałem 1szt za niecałe 600zł jak i za 300. Chce w końcu rozwiązać problem uciążliwego "pukania" w samochodzie i winowajcą podobno są łożyska jednego z koł.
Dziekuje za odpowiedzi i licze że z waszą pomocą wybiorę prawidłowo i bedę mógł jechać na urlop bez obawy, że coś mi się urwie ;)

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 24-07-2012, 07:06   

w Pajero nie zmieniałem - ale przez analogię do podobnych konstrukcyjnie aut - podejrzewam, że da się, jednak trzeba mieć prasę do wprasowania łożysk; taką 20-30 ton
polecam łożyska Koyo lub SKF

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 24-07-2012, 07:29   Re: Łożyska koł, jakie wybrać?

Zakatek napisał/a:
Witam
Mam do was pytanie. Czy wymieniał ktoś łożyska koł przednich wraz z piastami? ( samych łożysk się nie da?). Ogólnie widziałem 1szt za niecałe 600zł jak i za 300. Chce w końcu rozwiązać problem uciążliwego "pukania" w samochodzie i winowajcą podobno są łożyska jednego z koł.
Dziekuje za odpowiedzi i licze że z waszą pomocą wybiorę prawidłowo i bedę mógł jechać na urlop bez obawy, że coś mi się urwie ;)

Musisz zdemontować zwrotnice, odkręcić 4 śruby od piasty i na prasie 20-30 ton. wyprasować piastę. Nowe wejdzie bez prasy. I zamontuj z powrotem zwrotnicę.
Mam y dobrej cenie oryginalne piasty.

Zakatek 
Forumowicz

Wysłany: 24-07-2012, 23:27   

Jaki wymiar ma to łożysko i czy znacie jakiś sklep gdzie mógłbym je kupić? Zależy mi na jak najszybszym zakupie, choć może uda sie troche zaoszczędzić i kupić samo łożysko bez piasty :) Jeżeli nie, cóż bede musiał wydać te parę setek więcej

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 24-07-2012, 23:30   

chcesz oryginalna piastę?

siersciunio 
Forumowicz
BULL'O'MANIAK

Auto: PIII 2001 3,2 aut
Wysłany: 24-07-2012, 23:50   

Weź oryginały temat walkowany niejednokrotnie .

Ale gdybym miał własny warsztat to bym wsadzil zamienniki i sprawdził jak działa 3letnia gwarancja i zwrot kosztów wymiany. Taki mi ostatnio pan w hurtowni powiedział jak kupowałem gumki do stabilizatora.

Sam wymienialem na majowce u Zbyszka z E-Pajero na oryginały

Zakatek 
Forumowicz

Wysłany: 24-07-2012, 23:53   

Hmm... Co to znaczy oryginalne piasty? ;) Takie które przetrwają ten samochód, w przeciwieństwie do podróbek? W sumie dlaczego do Pajero III nie ma w sprzedaży samych łożysk (chyba że ja nie potrafię znaleźć)? Zastanawiam się nad tym, ponieważ mam dziwny przypadek w swoim samochodzie. Podczas szybszej jazdy zaczyna pukać jedno z kół, ale nie da się tego rozróżnić a podczas skręcania w prawo lub lewo pukanie się nasila.
Mój mechanik mówi że nie wie co mu jest gdyż wszystko wygląda na sprawne (ostatnio wymieniane były tarcze i klocki przednie). W końcu padło że możliwe że będą to łożyska, jednak jeżeli diagnoza jest bledna nowe łożyska będą pieniędzmi wyrzuconymi w błoto.

Oczywiście rozmawiamy o tej części, bo nie jestem pewny :)

http://www.e-pajero.pl/pr...Pajero-III.html

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 25-07-2012, 00:27   

tak, o tej części. Same łożyska nie dasz rady wymienić w takich warunkach, bo muszą być dobrze uszczelnione.

Zakatek 
Forumowicz

Wysłany: 25-07-2012, 09:47   

Ponownie pisze w temacie gdyż łożyska jeszcze nie wymieniłem ;( Już wiem że mam je na pewno kupić ale teraz pytanie: łożysko z piastą czy samo łożysko piasty (cena niższa o prawie 200zł firmy nsk).

Dziękuję

Odpowiedz do tematu