Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Plus po stacyjce, gdzie w komorze silnika?
Autor Wiadomość
zygizwro
[Usunięty]

Wysłany: 21-11-2012, 12:37   

Nie zmienilem w profilu. Nie mam juz GDI mowa teraz caly czas o zwyklym 1,8

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-11-2012, 13:56   

Niekoniecznie układ wzbudzenia musi być wbudowany w alternator, może to zły przykład, ale w starszych wersjach Polonezów wzbudzenie było podawane po stacyjce. Niestety ale schematu alternatora w GDI nie posiadam i nigdy takiego alternatora nie naprawiałem więc nie bardzo mogę to potwierdzić. Wiem, że jazda bez pozycji to niewielka oszczędność ale to bardziej chodzi o oszczędność samych żarówek podświetlenia deski rozdzielczej itp. które często się palą i ich wymiana niektórym może nastręczyć trochę kłopotów.
lotam, ale ty nie masz osobnych lamp dziennych, tylko miałeś automat włączający same mijania?
zygizwro , jeśli masz zwykłe 1.8, to jednak najprościej i najfunkcjonalniej będzie jak proponuje Faraday, chociaż ja bym jednak automatyczne wyłączenie dziennych zrobił po włączeniu na pozycje, ale to już kwestia gustu.

zygizwro
[Usunięty]

Wysłany: 21-11-2012, 15:01   

zatem cienki kabelek przy alternatorze?

lotam 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,6 2000 4G92
Wysłany: 21-11-2012, 15:29   

plecho1 tak miałem autowat do świateł mijania

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 21-11-2012, 16:13   

zygizwro, jeśli do alternatora dochodzą jedynie 2 przewody, gruby i cienki, to trzeba się podłączyć do tego cienkiego.
lotam, jeśli po załączeniu automatycznym mogłeś przełączać po między krótkimi i długimi to najprawdopodobniej popsuł się przełącznik w manetce zmieniający z krótkich na długie. Podejrzewam, że teraz automat załącza się prawidłowo czyli są pozycyjne i długie i nie ma znaczenia czy automatycznie czy ręcznie włączysz światła to mijania nie ma?!

lotam 
Forumowicz

Wysłany: 22-11-2012, 09:11   

tzn. jest tak, a raczej było :-)
Kiedyś po przekręceniu kluczyka w pozycję ON/START (światła mijania się włączały automatycznie)
po przekręceniu manetki na pozycje świeciły tylko pozycyjne
po przekręceniu dalej znowu włączały się mijania, po podciągnięci manetki drogowe.
teraz mimo przekręcania pokrętła na manetce mijania niema.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-11-2012, 09:23   

Ostatnie wyjaśniające pewną kwestię pytanie :)
Czy na automacie mogłeś przełączać po między światłami mijania i drogowymi czy były tylko mijania.
Jeśli były i mijania i drogowe, to tak jak napisałem wcześniej, najprawdopodobniej wina przełącznika w manetce przełączającego po między mijania a drogowymi.

lotam 
Forumowicz

Wysłany: 22-11-2012, 09:44   

to zabiorę się za przełącznik, ma ktoś może doświadczenie w demontażu tych manetek?

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-11-2012, 09:49   

Na razie nie wyciągaj manetki, odkręć tylko obudowę. Wypnij wtyczkę z włącznika i sprawdź czy przełącznik ma przejście na pozycji świateł mijania. Jeśli przejścia nie będzie, to na 100% będzie wina tego przełącznika.

lotam 
Forumowicz

Wysłany: 22-11-2012, 10:19   

Wielkie Dzięki, dam znać jakie efekty.

Po naprawdę dłuższej przerwie :-)
Okazało się że, walnięte były styki przy żarówkach do tego stopnia że były popalone.
Trochę skrobania i przeczyszczenie + wymiana żarówek i wszystko wróciło do normy.

No i pożegnałem się z moim Miśkiem. Przerzuciłem się na SUPERB.

Odpowiedz do tematu