Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Probelm z kodami błędów w Cari 2000 po lifcie
Autor Wiadomość
mice666 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-12-2012, 22:28   [Cari 1.8 GDI] Probelm z kodami błędów w Cari 2000 po lifcie

Witam. Mam problem z podłączeniem mojej Cari do kompa przez kabel VAG kkl połączyłem styki 1 i 4 i dalej evoscan nie wykrywa mojego skarbu. Nawet samo połączenie 1 i 4 pinu nie wyświetla błędów przez kontrolke:/ Co robie źle? załączam serię screenów zrobionych po nieudanej próbie połączenia. Żeby nie było czytałem poradniki, oglądałem filmiki ale chyba próbowałem już wszystkiego i dalej nic. Sterowniki do kabelka zainstalowane wg instrukcji. Piszecie ze przed 2001 nie działa kabel natomiast do 2000 włącznie działa spinka 1 i 4. u mnie nie działa ani to ani to.

Ostatnio zmieniony przez mice666 10-12-2012, 22:38, w całości zmieniany 1 raz  

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 10-12-2012, 22:34   

Jak masz OBDII to zworka pinów nie jest konieczna i do odczytu błędów wystarczy scan-tool
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

mice666 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 10-12-2012, 22:43   

wystarczy scan-tool? http://allegro.pl/listing...tring=scan-tool nic innego nie znalazłem...

znalazłem program nawet w jezyku polskim. Jutro rano przetestuje... wielkie dzięki... Rano dam znać jak poszło. A tak poza tym chciałem sprawdzić jak działa sonda lambda i tego chyba nim nie sprawdze:/

volve 
Mitsumaniak

Auto: Colt CZC 1.5T
Wysłany: 11-12-2012, 05:19   

robertdg napisał/a:
Jak masz OBDII to zworka pinów nie jest konieczna i do odczytu błędów wystarczy scan-tool

Jeśli kolega ma auto sprzed 2001r to jeszcze jest JOBD i raczej Scan-tool'em nie odczyta.

mice666 napisał/a:
Nawet samo połączenie 1 i 4 pinu nie wyświetla błędów przez kontrolke:/

Zapala się w ogóle kontrolka silnika przy odpalaniu auta ? Może żarówka przepalona ? Ewentualnie sprawdź, czy kontrolka po przekręceniu kluczyka na ON gaśnie sama, czy równocześnie z inną. Może sprzedający specjalnie zmostkował ją z inną kontrolką...

Drugą przyczyną może być uwalone gniazdo OBD lub kabel. Ogólnie to nie ma możliwości, aby po zmostkowaniu pinów 1-4 nie zapalała Ci się kontrolka silnika.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 11-12-2012, 08:19   

volve napisał/a:
Jeśli kolega ma auto sprzed 2001r to jeszcze jest JOBD i raczej Scan-tool'em nie odczyta.
2000 rocznik idzie skanować na zworke albo na standard OBDII, wszystko zalezy od miesiąca wypustu, jeżeli forumowiczowi nie działa zworka przy założeniu, że nikt ie grzebał przy kości OBD to znaczy, że widocznie tam jest OBDII
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

mice666 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-12-2012, 08:30   

teraz kontrolka silnika mi się świeci cały czas dlatego chciałem sprawdzić błędy. Byłem u mechanika po zakupie auta i połączył się z Cari wiec chyba jest dobrze... Dodam tylko tyle że gniazdo OBD II mam po stronie pasażera a nie kierowcy. Może to coś zmienia...

[ Dodano: 11-12-2012, 16:34 ]
i ze zwarymi pinami i nie... Juz nie rozumiem co jest nie tak... Możecie jakoś pomóc?

kamir 
Mitsumaniak
TK

Auto: Carisma GLX 1.8 SOHC+LPG '96r
Wysłany: 11-12-2012, 18:29   

mice666, A pod evoscana jakie dałeś sterowniki do kabla ??
Te co Ci przyszły z kablem czy te z TEGO tematu??

Pozdrawiam
Kamir

volve 
Mitsumaniak

Auto: Colt CZC 1.5T
Wysłany: 11-12-2012, 20:21   

robertdg napisał/a:
wszystko zalezy od miesiąca wypustu

Zgadza się ;)

robertdg napisał/a:
jeżeli forumowiczowi nie działa zworka przy założeniu, że nikt ie grzebał przy kości OBD to znaczy, że widocznie tam jest OBDII

Nie chce mi się teraz wyciągać kumpla do jego Cari, ale jak dobrze pamiętam, to przy OBDII też mruga kontrolka po zwarciu 1-4, tylko nie da się odczytac kodów z tego mrugania ;)

mice666 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-12-2012, 22:39   

Zaprosiłem drd1812 do siebie u udało się podpiąć... Czyli coś mam nie tak z kabelkiem. Wielkie dzięki za pomoc wszystko załatwione:] można zamknąć.

Odpowiedz do tematu