Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z grafą w kompie
Autor Wiadomość
pawela 
Mitsumaniak

Auto: 330i & ix20
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-12-2012, 21:57   Problem z grafą w kompie

Panowie, od kilku tygodni mam irytujący problem z grafiką.
Mam Asusa K52JC, 4gb ramu, Intel Core i5 M460 2,53 GHz
Mój komp posiada 2 karty graficzne: zintegrowaną Intel HD i dedykowaną Nvidie GeForce 310M. Każda po 1GB. Jest możliwość wyboru, jakie programy z czego mają latać i domyślnie ustawiłem sobie Intela, a do wszystkich gier czy PSa przypisałem Nvidie. I ten układ sprawdzał się prawie 2 lata. Wiem że 310M to nie karta high endowa, ale jak do tej pory takie gry jak COD MW2, BO i MW3, BF BC2, Star Wars TFU 2, TestDriveUnlimited 2, Deus Ex HR, Max Payne 3, NFS Shift Unleashed itp chodziły zawsze w 1366 x 768 i detalach średnich/max, zależnie od gry.
Pierwszy problem pojawił się w wakacje, jak odpaliłem sobie BF BC2 (klatkowanie), ale dało się tam ręcznie przestawić Directa z 11 na 10 i śmigało już normalnie.
Ostatnio zainstalowałem Sleeping Dogs i bubel - niezależnie od ustawień grafiki, jest klatkowanie, jeśli można to tak nazwać, bo 5 sek jest pauza i 1 sek leci obraz i dźwięk. Sterowniki najnowsze, Direct zauktualizowany, visual też. Opadły mi ręce, więc przestawiłem z ciekawości na Intela - i zonk - DZIAŁA. Fakt, wszystko na minimum, 800x600 ale płynnie chodzi.
Pare dni temu wpadł mi w ręce Black Ops 2 - i ta sama sytuacja.
Dodam, że do tej pory nie grałem na Intelu, bo ma znacznie gorsze parametry. Moje pytanie - co może być przyczyną, że owe gry nie chcą chodzić na lepszej karcie?

fj_mike 
Mitsumaniak

Auto: Dyplomatyczne EA5A
Wysłany: 13-12-2012, 23:55   

pawela napisał/a:
Moje pytanie - co może być przyczyną, że owe gry nie chcą chodzić na lepszej karcie?

Sprawdź układ pod kątem przegrzewania się (np programem Fanspeed). Może GPU nie odprowadza już tak dobrze ciepła i się grzeje.

Jakby każdy stosował się do tego co piszą na forach różnych, to by dobrze na tym nie wyszedł. Trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem bo i u nas zdarzają się chore pomysły
by Owczar

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 14-12-2012, 06:55   

pawela - a druga rzecz może czas zreinstalować system?

ogon56 
Mitsumaniak
Cheerish your life

Auto: Honda Accord 2.4 Type-S
Wysłany: 19-02-2013, 20:20   

Nowe stery, pasta termoprzewodząca (jeśli temperatura wzrośnie powyżej 50stopni w stanie spoczynków na CPU i GPU), "msconfig" i "sysinternals" by Microsoft pomoże zoptymalizować system.

Zobacz w sterach Nvidia czy nie namieszane jest z wydajnością (ma być zależna od aplikacji). Przyczyn może być kilka.[ Edit] jak chcesz to pisz, może pomogę na odległość.

Intela nie odpalaj bo mimo że obsługuję DX11 to jest domyślnie ustawiony na aplikacje 2D i "pulpit". 310M jest automatycznie włączany jak grasz, więc nie musiałeś nic przestawiać... dzieje się to automatycznie

Ex. Mitsubishi Galant 2.4GDI
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=78977

Ex. Fiat 125P
http://forum.mitsumaniaki...1178798#1178798
Ostatnio zmieniony przez londolut 19-02-2013, 21:00, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu