|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Problem z grafą w kompie |
Autor |
Wiadomość |
pawela
Mitsumaniak

Auto: 330i & ix20
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 45 razy Dołączył: 01 Lut 2007 Posty: 3478 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 13-12-2012, 21:57 Problem z grafą w kompie
|
|
|
Panowie, od kilku tygodni mam irytujący problem z grafiką.
Mam Asusa K52JC, 4gb ramu, Intel Core i5 M460 2,53 GHz
Mój komp posiada 2 karty graficzne: zintegrowaną Intel HD i dedykowaną Nvidie GeForce 310M. Każda po 1GB. Jest możliwość wyboru, jakie programy z czego mają latać i domyślnie ustawiłem sobie Intela, a do wszystkich gier czy PSa przypisałem Nvidie. I ten układ sprawdzał się prawie 2 lata. Wiem że 310M to nie karta high endowa, ale jak do tej pory takie gry jak COD MW2, BO i MW3, BF BC2, Star Wars TFU 2, TestDriveUnlimited 2, Deus Ex HR, Max Payne 3, NFS Shift Unleashed itp chodziły zawsze w 1366 x 768 i detalach średnich/max, zależnie od gry.
Pierwszy problem pojawił się w wakacje, jak odpaliłem sobie BF BC2 (klatkowanie), ale dało się tam ręcznie przestawić Directa z 11 na 10 i śmigało już normalnie.
Ostatnio zainstalowałem Sleeping Dogs i bubel - niezależnie od ustawień grafiki, jest klatkowanie, jeśli można to tak nazwać, bo 5 sek jest pauza i 1 sek leci obraz i dźwięk. Sterowniki najnowsze, Direct zauktualizowany, visual też. Opadły mi ręce, więc przestawiłem z ciekawości na Intela - i zonk - DZIAŁA. Fakt, wszystko na minimum, 800x600 ale płynnie chodzi.
Pare dni temu wpadł mi w ręce Black Ops 2 - i ta sama sytuacja.
Dodam, że do tej pory nie grałem na Intelu, bo ma znacznie gorsze parametry. Moje pytanie - co może być przyczyną, że owe gry nie chcą chodzić na lepszej karcie? |
|
 |
fj_mike
Mitsumaniak

Auto: Dyplomatyczne EA5A
Pomógł: 86 razy Dołączył: 02 Maj 2008 Posty: 6516 Skąd: Gdynia/Aagotnes
|
Wysłany: 13-12-2012, 23:55
|
|
|
pawela napisał/a: | Moje pytanie - co może być przyczyną, że owe gry nie chcą chodzić na lepszej karcie? |
Sprawdź układ pod kątem przegrzewania się (np programem Fanspeed). Może GPU nie odprowadza już tak dobrze ciepła i się grzeje. |
_________________ Gość zobacz moje miśki - EA5A '98 i EA2W '02 by fj_mike
Jakby każdy stosował się do tego co piszą na forach różnych, to by dobrze na tym nie wyszedł. Trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem bo i u nas zdarzają się chore pomysły by Owczar
 |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 14-12-2012, 06:55
|
|
|
pawela - a druga rzecz może czas zreinstalować system? |
|
|
|
 |
ogon56
Mitsumaniak Cheerish your life

Auto: Honda Accord 2.4 Type-S
|
Wysłany: 19-02-2013, 20:20
|
|
|
Nowe stery, pasta termoprzewodząca (jeśli temperatura wzrośnie powyżej 50stopni w stanie spoczynków na CPU i GPU), "msconfig" i "sysinternals" by Microsoft pomoże zoptymalizować system.
Zobacz w sterach Nvidia czy nie namieszane jest z wydajnością (ma być zależna od aplikacji). Przyczyn może być kilka.[ Edit] jak chcesz to pisz, może pomogę na odległość.
Intela nie odpalaj bo mimo że obsługuję DX11 to jest domyślnie ustawiony na aplikacje 2D i "pulpit". 310M jest automatycznie włączany jak grasz, więc nie musiałeś nic przestawiać... dzieje się to automatycznie |
_________________ Historia mojego autka
Ex. Mitsubishi Galant 2.4GDI
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=78977
Ex. Fiat 125P
http://forum.mitsumaniaki...1178798#1178798 |
Ostatnio zmieniony przez londolut 19-02-2013, 21:00, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|