Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Czujniki parkowania.
Autor Wiadomość
Karolewskiej 
Mitsumaniak
Karolewskiej

Auto: Outlander III 2.0 CVT 4WD
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-07-2013, 15:19   Czujniki parkowania.

Mitsubishi Outlander III Intense odebrany :)

Nie mam jeszcze nic szczególnego do opisania, bo dopiero 300km zrobione.

Jedno co, to zastanawiam się nad dokupieniem czujników na przód, co myślicie? Warto brać w salonie, czy można to taniej kupić? Czy wtedy nie straci się gwarancji?

Nie czuję zupełnie tak dużego auta, dodatkowo będzie nim często jeździć małżonka, której z pewnością ułatwiłoby to życie :)

Jakiś zamienników chyba nie warto kupować, bo fajnie jakby działały tak jak te fabryczne - tylnie. Chodzi o możliwość ich wyłączenia przyciskiem oraz o pokazywanie jakiś wyświetleń na komputerze.
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 18-03-2017, 22:18, w całości zmieniany 1 raz  

gregter 
Forumowicz

Auto: Outlander 2.4 benzyna 2010
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 25-07-2013, 22:41   

Mam co prawda Out 2 i zamontowane czujniki na przodzie i na tyle oraz kamere cofania i powiem ci ze dla wielu moze jest to zbyteczne , ale dla mnie bardzo przydatne szczegolnie na parkingach przy robieniu zakupow ,tam gdzie czasami ktos stanie nie w obrysie parkowanego spotu i te niby "bajery" pomagaja miec pewnosc ze nie dotkne czegos , bo jak wiadomo przod jest dosc dlugi i tyl dosc wysoki. Kamera cofania tez jest potrzebna , bo w kraju w ktorym mieszkam bylo kilka przypadkow ze dziecko gdzies przykucnelo z tylu, lub bylo na rowerku i nieszczescie gotowe , a ta , patrze w monitor i wszystko widac. Czujniki i kamere kazalem zamontowac podczas zakupu auta i zostaly objete gwarancja 5 letnia tak jak caly samochod

Karolewskiej 
Mitsumaniak
Karolewskiej

Auto: Outlander III 2.0 CVT 4WD
Wysłany: 26-07-2013, 06:35   

O kamerce to u mnie juz nie ma co muslec, bo nie mam ekranu.

Sprawa czujnikow przed ich jest jednak otwarta i sie zastanawiam czy brac w salonie gdzie auto kupowalem.

marrok 
Mitsumaniak

Auto: Poszukiwane :)
Wysłany: 26-07-2013, 13:00   

Możesz założyć nie oryginalne w salonie (bodajże Amervox i EMG), ale w sumie to dopłaciłbym do oryginałów, jeżeli będziesz dzięki temu miał wyświetlane informacje na wyświetlaczu centralnym, tak jak jest to w przypadku cofania. Czujniki z zamiennika mają oddzielny wyświetlacz, i szczerze to mi takie rozwiązanie nie pasuje.
Jeżeli i chodzi o gwarancje to możesz ja stracić (ale nie musisz!) na elementy na które oddziaływają bezpośrednio czujniki parkowania, czyli zderzak, i układ elektryczny auta, bo w to się wpinasz. Nie tracisz gwarancji na pewno na inne elementy auta które nie mają powiązań z czujnikami, typu zawieszenie, silnik itp.
Na twoim miejscu zgłosił bym się do ASO i zapytał ile za oryginał chcą a ile za zamiennik. Darowałbym sobie Pana Czesia z garażu i najtańsze czujniki, bo możesz narobić sobie dużo problemów zaoszczędzając 200-300 zł, tym bardziej że auto jest nowe i wiele warsztatów nie autoryzowanych nie widziało go w ogóle na oczy.

Rodzina:
Mitsubishi Mirage 1,5 12V 88' - był
Mitsubishi Galant 2,0 16V 97' - był

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 26-07-2013, 13:44   

marrok napisał/a:
Darowałbym sobie Pana Czesia z garażu i najtańsze czujniki, bo możesz narobić sobie dużo problemów zaoszczędzając 200-300 zł, tym bardziej że auto jest nowe i wiele warsztatów nie autoryzowanych nie widziało go w ogóle na oczy.
Jeśli montowałby nie oryginalne to jakich problemów miałby sobie narobić? Podpięcie pod +12V, lampę cofania. Każdy elektryk samochodowy to ogarnie - niemal w każdym samochodzie, a już na pewno w Outku3. Oczywiście nieoryginalne nie będą wyświetlały wskazań na wyświetlaczu centralnym, wymagają montażu dodatkowego wyświetlacza. Ale za to będą 10x tańsze od ori ;) Montaż czujników to prosta sprawa. Miałem kiedyś zamontowane na tyle proste czujniki z Allegro i chodziły kilka lat bez zarzutu.
Na przód można pomyśleć o ich schowaniu gdzieś między kratkami. Niekoniecznie muszą być w zderzaku.

gregter 
Forumowicz

Wysłany: 26-07-2013, 14:27   

Nie musisz miec monitora centralnego do wyswietlania kamery cofania i i wskazan czujnikow parkowania. Ja go nie mialem i zamontowali mi inne lusterko wsteczne w ktorym z prawej strony po wrzuceniu biegu wstecznego pokazuje sie ekran i w nim widac to co sie dzieje z tylu samochodu . A czujniki cofania wyswietlaja mi sie pod przednia szyba na diodach (kilka zielonych , a w miare zblizania sie do czegos , na kilku diodach czerwonych i sygnal ostrzegawczy jesli jestem bardzo blisko czegos tam.Tak ze monitor nie jest konieczny by to wszystko miec . Ile za to zaplacilem nie wiem , bo bylo to razem w cenie nowego samochodu

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-07-2013, 15:13   

czyli też masz tanie chińskie czujniki ;) a nie ori Mitsu . I działają :) I dali radę je podpiąć :)
Jeśli chodzi o kamerę to warto w nią zainwestować jak ktoś montuje sobie stację multimedialną. Wtedy bezproblemowo można podpiąć. Ja wczoraj skończyłem montować sobie do Superba do ori stacji - wyszło tak . Mogę przełączać między widokiem kamery a samych czujników. Ale do Superba nawet przy prostej sprawie bez kompa nie podchodź :( , aktywuj to, usuń błąd tamtego, itd.... Outek to prymityw :) w tym przypadku na szczęście :) w innych niekoniecznie ;)
Z lusterek multi to jest ciekawe http://allegro.pl/lusterk...3403664515.html ;)

gregter 
Forumowicz

Wysłany: 26-07-2013, 17:41   

Czy chinskie czujniki to nie wiem, choc robil to orginalny salon sprzedazy Mitsubishi ,ale co mi tam, chodzi to wszystko ponad 2 lata i nie ma zadnych problemow, a jak mnie co naleci to kaze to wszystko wywalic i zalozyc z monitorem, niech maja robote :D
A misiek sie sprawuje dobrze i te 10 lat gwarancji na glowne podzespoly pozwala mi spac spokojnie :lol:

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-07-2013, 18:23   

gregter napisał/a:
ale co mi tam, chodzi to wszystko ponad 2 lata i nie ma zadnych problemow
i to jest najważniejsze :)
gregter napisał/a:
te 10 lat gwarancji na glowne podzespoly pozwala mi spac spokojnie
tego to można Ci pozazdrościć. Zwłaszcza, że to prawdziwa gwarancja, a nie wykorzystywanie każdej możliwości aby klienta odesłać z kwitkiem. W D wymieniano sprzęgła 2.2 bez gadania, a u nas wciąż kierowcy nie umieli jeździć turbodieslami ;)

motif 
Forumowicz

Auto: octavia
Wysłany: 28-01-2014, 18:43   

z przodu czujnikow nie ma sensu, jak zawadzisz bedzie slychac.

gregter 
Forumowicz

Wysłany: 29-01-2014, 02:55   

motif napisał/a:
z przodu czujnikow nie ma sensu, jak zawadzisz bedzie slychac.

I bedzie kosztowac- w moim przypadku to 700$ udzial wlasny :mrgreen:

syrena 
Nowy Forumowicz

Auto: może Outlander 2016 cvt
Wysłany: 26-11-2015, 07:16   Czujniki parkowania

Witajcie.
Mam pytania dot. czujników parkowania przód/tył.
Na początek krótki wywód. Chciałbym, aby twórca, projektant wyjaśnił mi dlaczego w instyle navi nie ma czujników cofania z kamerą? Co autor miał na myśli? Czym się kierował? W instyle jest tylko kamera. W intense są czujniki, nie ma kamery - ok, to rozumiem. Przecież kamera + czujniki to się świetnie sprawdza, bo czego oko nie zauważy to ucho usłyszy i odwrotnie. Chyba, że księgowy tak zadecydował, ale to mega głupia oszczędność. Druga kwestia (niezwiazana z tym tematem) - po co komu el. fotel bez pamięci ustawień? - bzdura. Chińczyk zrobiłby kostkę/moduł za 20 groszy i już by nie raziło oczu, a tak jest dupa.

Teraz do rzeczy.
Dumam ciągle nad tym instyle i chciałbym zainstalować czujniki do przodu i tyłu.
- Czy te fabryczne (opcja) są jakoś spięte z wyświetlaczem fabrycznym w instyle?
- Czy jest dodatkowy jakiś wyświetlacz?
- Czy w intense czujniki sa spięte z wyświetlaczem fabrycznym?
- Co z czujnikami przednimi - czy wyłaczaja się po przekroczeniu np. 10km/h? Chodzi mi o wiatr, deszcz - ogólnie o fałszywy sygnał przy jeździe do przodu.
- Ile jest czujek z przodu? 2 czy 4?
- Czy lepiej poszukać czegoś na alledrogo.pl?
- Jaka jest jakość tych "fabrycznych"?
- Malowane sa w kolorze zderzaka?

dzięki za odpowiedzi

r.barcinski 
Forumowicz

Auto: OIII 2.2M Instyle Navi
Wysłany: 26-11-2015, 08:38   

- nie są spięte z wyświetlaczem fabrycznym.
- u mnie nie ma dodatkowego wyświetlacza choć jest taka opcja (ja nie chciałem)
- czujniki tylnie działają po załączeniu wsteka, przednie są podłączone do hamulca i podjeżdżając do przeszkody z naciśniętym delikatnie hamulcem się aktywują.
- z przodu mam 2 z tyłu 4.
- jakość moim zdaniem jest przyzwoita :) naprawdę zdają egzamin, nic się nie włącza kiedy nie potrzeba.
- co do lakierowania to nie mam pojęcia bo mam czarny kolor i nie było potrzeby lakierować.

pzd

w razie co pytaj :)

Grimm 
Forumowicz

Auto: Outlander 14' PB
Wysłany: 26-11-2015, 08:50   

W oryginalnych czujnikach (sugerowanych przez Mitsubishi ) występuje wyświetlacz monochromatyczny. Czujniki montowane są z przodu i z tyłu. Są dwie opcje - pierwsza automatyczna - czujnik włącza się w momencie wrzucenia wstecznego lub ręczna - obok lampki od fabrycznego alarmu znajduje się przycisk włączenia czujników "na żądanie " co jest przydatne w miejscach gdzie jest np. ciasno. Czujniki możesz polakierować, wyglądają dużo lepiej niż te fabryczne - czarne. Z przodu i z tyłu są po 4 czujniki , są bardzo czułe i jak na razie nigdy nie zawiodły a w połączeniu z kamerą dają ekstra komfort .

syrena 
Nowy Forumowicz

Auto: może Outlander 2016 cvt
Wysłany: 26-11-2015, 09:00   

Dzięki za info.
Z tym podpięciem przednich do hamulca to ciekawy pomysł, ale to taki trochę półśrodek, ale dobry i taki. Dodatkowe, doklejane wyświetlacze to taka badziewna sztukateria, ale jeśli chce się wiedzieć jaki róg samochodu jest zagrożony, wówczas by się przydał, najlepiej wmontowany przy zegarach lub w radio.
W dobie kamer 360', samoparkujących samochodów chociaż w instyle mogliby jakoś ten temat ogarnąć. Dla kobiet czujniki, pikawki, kamery to podstawa, a parkowanie odwieczny problem.

Odpowiedz do tematu