Czujniki parkowania. |
Autor |
Wiadomość |
Karolewskiej
Mitsumaniak Karolewskiej
Auto: Outlander III 2.0 CVT 4WD
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 25-07-2013, 15:19 Czujniki parkowania.
|
|
|
Mitsubishi Outlander III Intense odebrany
Nie mam jeszcze nic szczególnego do opisania, bo dopiero 300km zrobione.
Jedno co, to zastanawiam się nad dokupieniem czujników na przód, co myślicie? Warto brać w salonie, czy można to taniej kupić? Czy wtedy nie straci się gwarancji?
Nie czuję zupełnie tak dużego auta, dodatkowo będzie nim często jeździć małżonka, której z pewnością ułatwiłoby to życie
Jakiś zamienników chyba nie warto kupować, bo fajnie jakby działały tak jak te fabryczne - tylnie. Chodzi o możliwość ich wyłączenia przyciskiem oraz o pokazywanie jakiś wyświetleń na komputerze. |
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 18-03-2017, 22:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
gregter
Forumowicz

Auto: Outlander 2.4 benzyna 2010
Kraj/Country: Australia
|
Wysłany: 25-07-2013, 22:41
|
|
|
Mam co prawda Out 2 i zamontowane czujniki na przodzie i na tyle oraz kamere cofania i powiem ci ze dla wielu moze jest to zbyteczne , ale dla mnie bardzo przydatne szczegolnie na parkingach przy robieniu zakupow ,tam gdzie czasami ktos stanie nie w obrysie parkowanego spotu i te niby "bajery" pomagaja miec pewnosc ze nie dotkne czegos , bo jak wiadomo przod jest dosc dlugi i tyl dosc wysoki. Kamera cofania tez jest potrzebna , bo w kraju w ktorym mieszkam bylo kilka przypadkow ze dziecko gdzies przykucnelo z tylu, lub bylo na rowerku i nieszczescie gotowe , a ta , patrze w monitor i wszystko widac. Czujniki i kamere kazalem zamontowac podczas zakupu auta i zostaly objete gwarancja 5 letnia tak jak caly samochod |
|
|
|
 |
Karolewskiej
Mitsumaniak Karolewskiej
Auto: Outlander III 2.0 CVT 4WD
|
Wysłany: 26-07-2013, 06:35
|
|
|
O kamerce to u mnie juz nie ma co muslec, bo nie mam ekranu.
Sprawa czujnikow przed ich jest jednak otwarta i sie zastanawiam czy brac w salonie gdzie auto kupowalem. |
|
|
|
 |
marrok
Mitsumaniak

Auto: Poszukiwane :)
Pomógł: 9 razy Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 290 Skąd: Biegun Północny
|
Wysłany: 26-07-2013, 13:00
|
|
|
Możesz założyć nie oryginalne w salonie (bodajże Amervox i EMG), ale w sumie to dopłaciłbym do oryginałów, jeżeli będziesz dzięki temu miał wyświetlane informacje na wyświetlaczu centralnym, tak jak jest to w przypadku cofania. Czujniki z zamiennika mają oddzielny wyświetlacz, i szczerze to mi takie rozwiązanie nie pasuje.
Jeżeli i chodzi o gwarancje to możesz ja stracić (ale nie musisz!) na elementy na które oddziaływają bezpośrednio czujniki parkowania, czyli zderzak, i układ elektryczny auta, bo w to się wpinasz. Nie tracisz gwarancji na pewno na inne elementy auta które nie mają powiązań z czujnikami, typu zawieszenie, silnik itp.
Na twoim miejscu zgłosił bym się do ASO i zapytał ile za oryginał chcą a ile za zamiennik. Darowałbym sobie Pana Czesia z garażu i najtańsze czujniki, bo możesz narobić sobie dużo problemów zaoszczędzając 200-300 zł, tym bardziej że auto jest nowe i wiele warsztatów nie autoryzowanych nie widziało go w ogóle na oczy. |
_________________ zawsze z podniesionym czołem...
Rodzina:
Mitsubishi Mirage 1,5 12V 88' - był
Mitsubishi Galant 2,0 16V 97' - był |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 26-07-2013, 13:44
|
|
|
marrok napisał/a: | Darowałbym sobie Pana Czesia z garażu i najtańsze czujniki, bo możesz narobić sobie dużo problemów zaoszczędzając 200-300 zł, tym bardziej że auto jest nowe i wiele warsztatów nie autoryzowanych nie widziało go w ogóle na oczy. | Jeśli montowałby nie oryginalne to jakich problemów miałby sobie narobić? Podpięcie pod +12V, lampę cofania. Każdy elektryk samochodowy to ogarnie - niemal w każdym samochodzie, a już na pewno w Outku3. Oczywiście nieoryginalne nie będą wyświetlały wskazań na wyświetlaczu centralnym, wymagają montażu dodatkowego wyświetlacza. Ale za to będą 10x tańsze od ori Montaż czujników to prosta sprawa. Miałem kiedyś zamontowane na tyle proste czujniki z Allegro i chodziły kilka lat bez zarzutu.
Na przód można pomyśleć o ich schowaniu gdzieś między kratkami. Niekoniecznie muszą być w zderzaku. |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
gregter
Forumowicz

|
Wysłany: 26-07-2013, 14:27
|
|
|
Nie musisz miec monitora centralnego do wyswietlania kamery cofania i i wskazan czujnikow parkowania. Ja go nie mialem i zamontowali mi inne lusterko wsteczne w ktorym z prawej strony po wrzuceniu biegu wstecznego pokazuje sie ekran i w nim widac to co sie dzieje z tylu samochodu . A czujniki cofania wyswietlaja mi sie pod przednia szyba na diodach (kilka zielonych , a w miare zblizania sie do czegos , na kilku diodach czerwonych i sygnal ostrzegawczy jesli jestem bardzo blisko czegos tam.Tak ze monitor nie jest konieczny by to wszystko miec . Ile za to zaplacilem nie wiem , bo bylo to razem w cenie nowego samochodu |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 26-07-2013, 15:13
|
|
|
czyli też masz tanie chińskie czujniki a nie ori Mitsu . I działają I dali radę je podpiąć
Jeśli chodzi o kamerę to warto w nią zainwestować jak ktoś montuje sobie stację multimedialną. Wtedy bezproblemowo można podpiąć. Ja wczoraj skończyłem montować sobie do Superba do ori stacji - wyszło tak . Mogę przełączać między widokiem kamery a samych czujników. Ale do Superba nawet przy prostej sprawie bez kompa nie podchodź , aktywuj to, usuń błąd tamtego, itd.... Outek to prymityw w tym przypadku na szczęście w innych niekoniecznie
Z lusterek multi to jest ciekawe http://allegro.pl/lusterk...3403664515.html |
|
|
|
 |
gregter
Forumowicz

|
Wysłany: 26-07-2013, 17:41
|
|
|
Czy chinskie czujniki to nie wiem, choc robil to orginalny salon sprzedazy Mitsubishi ,ale co mi tam, chodzi to wszystko ponad 2 lata i nie ma zadnych problemow, a jak mnie co naleci to kaze to wszystko wywalic i zalozyc z monitorem, niech maja robote
A misiek sie sprawuje dobrze i te 10 lat gwarancji na glowne podzespoly pozwala mi spac spokojnie |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 26-07-2013, 18:23
|
|
|
gregter napisał/a: | ale co mi tam, chodzi to wszystko ponad 2 lata i nie ma zadnych problemow | i to jest najważniejsze gregter napisał/a: | te 10 lat gwarancji na glowne podzespoly pozwala mi spac spokojnie | tego to można Ci pozazdrościć. Zwłaszcza, że to prawdziwa gwarancja, a nie wykorzystywanie każdej możliwości aby klienta odesłać z kwitkiem. W D wymieniano sprzęgła 2.2 bez gadania, a u nas wciąż kierowcy nie umieli jeździć turbodieslami |
|
|
|
 |
motif
Forumowicz
Auto: octavia
|
Wysłany: 28-01-2014, 18:43
|
|
|
z przodu czujnikow nie ma sensu, jak zawadzisz bedzie slychac. |
|
|
|
 |
gregter
Forumowicz

|
Wysłany: 29-01-2014, 02:55
|
|
|
motif napisał/a: | z przodu czujnikow nie ma sensu, jak zawadzisz bedzie slychac. |
I bedzie kosztowac- w moim przypadku to 700$ udzial wlasny |
|
|
|
 |
syrena
Nowy Forumowicz
Auto: może Outlander 2016 cvt
|
Wysłany: 26-11-2015, 07:16 Czujniki parkowania
|
|
|
Witajcie.
Mam pytania dot. czujników parkowania przód/tył.
Na początek krótki wywód. Chciałbym, aby twórca, projektant wyjaśnił mi dlaczego w instyle navi nie ma czujników cofania z kamerą? Co autor miał na myśli? Czym się kierował? W instyle jest tylko kamera. W intense są czujniki, nie ma kamery - ok, to rozumiem. Przecież kamera + czujniki to się świetnie sprawdza, bo czego oko nie zauważy to ucho usłyszy i odwrotnie. Chyba, że księgowy tak zadecydował, ale to mega głupia oszczędność. Druga kwestia (niezwiazana z tym tematem) - po co komu el. fotel bez pamięci ustawień? - bzdura. Chińczyk zrobiłby kostkę/moduł za 20 groszy i już by nie raziło oczu, a tak jest dupa.
Teraz do rzeczy.
Dumam ciągle nad tym instyle i chciałbym zainstalować czujniki do przodu i tyłu.
- Czy te fabryczne (opcja) są jakoś spięte z wyświetlaczem fabrycznym w instyle?
- Czy jest dodatkowy jakiś wyświetlacz?
- Czy w intense czujniki sa spięte z wyświetlaczem fabrycznym?
- Co z czujnikami przednimi - czy wyłaczaja się po przekroczeniu np. 10km/h? Chodzi mi o wiatr, deszcz - ogólnie o fałszywy sygnał przy jeździe do przodu.
- Ile jest czujek z przodu? 2 czy 4?
- Czy lepiej poszukać czegoś na alledrogo.pl?
- Jaka jest jakość tych "fabrycznych"?
- Malowane sa w kolorze zderzaka?
dzięki za odpowiedzi |
|
|
|
 |
r.barcinski
Forumowicz

Auto: OIII 2.2M Instyle Navi
|
Wysłany: 26-11-2015, 08:38
|
|
|
- nie są spięte z wyświetlaczem fabrycznym.
- u mnie nie ma dodatkowego wyświetlacza choć jest taka opcja (ja nie chciałem)
- czujniki tylnie działają po załączeniu wsteka, przednie są podłączone do hamulca i podjeżdżając do przeszkody z naciśniętym delikatnie hamulcem się aktywują.
- z przodu mam 2 z tyłu 4.
- jakość moim zdaniem jest przyzwoita naprawdę zdają egzamin, nic się nie włącza kiedy nie potrzeba.
- co do lakierowania to nie mam pojęcia bo mam czarny kolor i nie było potrzeby lakierować.
pzd
w razie co pytaj |
|
|
|
 |
Grimm
Forumowicz
Auto: Outlander 14' PB
|
Wysłany: 26-11-2015, 08:50
|
|
|
W oryginalnych czujnikach (sugerowanych przez Mitsubishi ) występuje wyświetlacz monochromatyczny. Czujniki montowane są z przodu i z tyłu. Są dwie opcje - pierwsza automatyczna - czujnik włącza się w momencie wrzucenia wstecznego lub ręczna - obok lampki od fabrycznego alarmu znajduje się przycisk włączenia czujników "na żądanie " co jest przydatne w miejscach gdzie jest np. ciasno. Czujniki możesz polakierować, wyglądają dużo lepiej niż te fabryczne - czarne. Z przodu i z tyłu są po 4 czujniki , są bardzo czułe i jak na razie nigdy nie zawiodły a w połączeniu z kamerą dają ekstra komfort . |
|
|
|
 |
syrena
Nowy Forumowicz
Auto: może Outlander 2016 cvt
|
Wysłany: 26-11-2015, 09:00
|
|
|
Dzięki za info.
Z tym podpięciem przednich do hamulca to ciekawy pomysł, ale to taki trochę półśrodek, ale dobry i taki. Dodatkowe, doklejane wyświetlacze to taka badziewna sztukateria, ale jeśli chce się wiedzieć jaki róg samochodu jest zagrożony, wówczas by się przydał, najlepiej wmontowany przy zegarach lub w radio.
W dobie kamer 360', samoparkujących samochodów chociaż w instyle mogliby jakoś ten temat ogarnąć. Dla kobiet czujniki, pikawki, kamery to podstawa, a parkowanie odwieczny problem. |
|
|
|
 |
|