Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CA4A 1.6] Problem z . . . . . ?
Autor Wiadomość
oko_81 
Mitsumaniak

Auto: Colt 4G13 1995
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-09-2013, 12:26   

Maro275 a w którą stronę trzeba pokręcić, w prawo czy w lewo aby uzyskać taki przyrost mocy i momentu obrotowego ?
Może odepnę przewody WN żeby się nie skręciły ?

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 01-09-2013, 12:51   

Przecież wyraźnie było napisane, że ważny jest „artystyczny splot”, a żeby zrobić to na 100% prawidłowo to aparatem trzeba kręcić wyjętym… :biggrin:
Panowie starczy już tego dobrego, bo ktoś jeszcze uwierzy i zacznie kręcić, albo co gorsza zobaczymy na aledrogo kable splecione w warkocz, które dodają mocy :doubt: .

bialyjayz, przeszukaj Forum – jest mnóstwo tematów dlaczego auto przymula.

londolut 
jradmin Colt

Auto: FK2
Wysłany: 01-09-2013, 21:55   

Jak ten oftop się nie skończy to się zaczerwieni... :evil:

bialyjayz 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 V6 Avance
Wysłany: 02-09-2013, 01:00   

kto nie próbuje ten nie wygrywa---zobaczymy co z tego wyjdzie, dam znać co i jak

figi 
Forumowicz

Auto: Colt CC4A
Wysłany: 04-09-2013, 17:24   

Witaj,

Wracając do pytania zadanego w pierwszym poście. Miałem ten sam problem.

Gdy już posprawdzałem wszystko okazało się, że wadliwy był przepływomierz. Najprościej sprawdzić poprostu go odłączając - silnik będzie troszkę "gówniano" pracował na wolnych obrotach ale dławienie się przy przyspieszaniu powinno ustąpić. Założenie nowego (innego sprawnego) przepływomierza u mnie załatwiło sprawę na wieki.

Pozdr
FiGi

bialyjayz 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-09-2013, 17:43   

które to przepływomierz:DD:?

maro275 
Mitsumaniak
noob

Auto: Mitsubishi Lancer GLXi 1.6 16v
Wysłany: 04-09-2013, 18:02   

Na dolocie za puszką z filtrem powietrza masz wpiętą kostkę - to właśnie jest przepływomierz :)

bialyjayz 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-09-2013, 19:00   

to proponujesz go poporstu odlaczyc i sprawdzic efekt y:D?

figi 
Forumowicz

Auto: Colt CC4A
Wysłany: 04-09-2013, 22:30   

Tak. Odłączyć. Sprawdzić czy problem ustapil. Silnik nie bedzie idealnie pracowal ale napewno ustapi to dlawienie jezeli tu jest problem.
Jezeli dobrze rozumiem daje to taki efekt, ze komputer przyjmuje wtedy "domyslne" wartosci i nie opiera na wadliwych pomiarach przeplywomierza.

Jezeli to nie pomoze to sprawdzilbym w nastepnym kroku pompe paliwa - o ile pamietam wlasnie wtedy komputer podawal blad zwiazany z pompa paliwa a nie przyplywomierzem co ciekawe.

PS. Jezeli nie masz jakiejs podstawowej wiedzy, chociazby jak te elementy wygladaja o ktorych mowa to nie bral bym sie generalnie za jakiekolwiek prace przy aucie. A jezeli juz to sciagnij sobie manual serwisowy + zajrzyj na jakis katalog czesci online i zobacz co gdzie jak, do czego przykrecone i jak postepowac jezeli cos chcesz przy tym grzebac. Potem bedziesz napewno duzo celniejsze pytania zadawal.

Przeplywomierz na schemacie jest oznaczony numerem 11135

bialyjayz 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-09-2013, 01:52   

akurat dolot już rozbierałem parę razy także znam poszczególne części, termostat wymieniająć musiałem również wszystko ściagać :)

maro275 
Mitsumaniak
noob

Auto: Mitsubishi Lancer GLXi 1.6 16v
Wysłany: 05-09-2013, 22:05   

Tylko nie dotykaj tego drucika wystającego w przepływomierzu pod żadnym pozorem bo jeżeli przepływka jest sprawna to ją zepsujesz.

bialyjayz 
Mitsumaniak

Wysłany: 11-09-2013, 09:52   

odłaczyłem przepływomierz na chwile i wcisnałęm spowrotem gdyż gasł odrazu, teraz problem jakby zniknął ale mam trochę za wysokie obroty na jałówce ok. 1500/min gdzie wcześniej miałem ok 800/min. Coś zepsułem:?

Hornet 
Forumowicz

Auto: CB4W 1.6'94 i CS3W 1.6'05
Wysłany: 12-09-2013, 22:10   

Przeczyść styki we wtyczkach od przepływomierza. U mnie wystarczyło kilka razy włożyć i wyciągnąć wtyczkę, dmuchnąć sprężonym powietrzem i po sprawie.

bialyjayz 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-09-2013, 21:21   

dzisiaj miałem kolejny problem. Jadąc sobie do sklepu samochów dziwnie się zachowywał, jakby sam podnosił obroty ok.2000 stale, pózniej gdy dojeżdżałem do zakrętu przy niższych obrotach zgasł mi, próbowałem odpalić ze stacyjki, kręcił ale nie zaskakiwał. Udało mi się go odpalić dopiero na popycha. Zgasł mi ponownie i obroty zaczęły same skakać od 1000-2000. Niewiem w czym tkwi problem, ale śmierdziało bardzo benzyną i gazem, i trochę oleju jakiegoś znalazło się pod misiem. Czy to może być wina przepływomierza? I ten olej skąd?

Dzisiaj rano odpalił bez problemu, wybrałem się na jazdę próbną, po jakimś kilometrze temp. silnika przynamjmniej tak wskasywała wskazówka była już w odpowiednim miejscu tzn. minimialnie poniżej połowy( chyba trochę za szybko,normalnie zajmujje to przynamniej 3) póżniej zgasł mi przy dojeździe do skrzyżowania, znó był problem z odpaleniem popiłowałem go trochę i zapalił. Pojechałem pod dom i w drodze zauwyzłęm że gaśnie przy na jałowym biegu. W domu znów problem, wyciekałą mi woda, w znacznej ilości w okolicach prawej strony silnika, wysokość miski olejowej, niestety nie mogłem dostrzec skąd się wydobywa, pomyślałęm pompa wody awaria? Pomóżcie bo to mój jedyny środek transportu do pracy Pozdrawiam

FTOrek 
Forumowicz

Auto: COLT CJ5A
Wysłany: 23-09-2013, 14:17   

Witaj.
Widzę,że nie chcesz słuchać moich rad.Dotychczasowa pomoc z forum spowodował tylko tyle,że zamiast 100zł na początku ,w końcowej fazie naprawy wyniesie 3 lub 4 razy tyle.Ot oszczędność.Nie znaczy to jednak ,iż mamy sobie nie pomagać.Nie wszyscy jednak jesteśmy urodzonymi mechanikami-widać to w tekście(czytanie ze zrozumieniem się kłania)
Przejdzmy do tematu.Mogę obejrzeć auto i poradzić co i jak zrobić-tak mogę Ci pomóc.Do Ciebie mam 35 km.

Odpowiedz do tematu