Ile sprzedano Outków III.... |
Autor |
Wiadomość |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 13-10-2013, 01:16
|
|
|
Przede wszystkim to nowy silnik 2.2 od Mitsu (4N14), a nie HDI od PSA. Może temu jest trochę osłabiony, że nie wiedzą jak będzie się sprawdzał. No i 150KM przeciwko 170KM. I nie wiadomo czy ktoś go już mapował.
BTW Kod silnika jest w instrukcji obsługi, w tej od benzynowego też. |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 13-10-2013, 11:27
|
|
|
Trik napisał/a: | Przede wszystkim to nowy silnik 2.2 od Mitsu (4N14), a nie HDI od PSA. Może temu jest trochę osłabiony, że nie wiedzą jak będzie się sprawdzał. No i 150KM przeciwko 170KM. I nie wiadomo czy ktoś go już mapował.
BTW Kod silnika jest w instrukcji obsługi, w tej od benzynowego też. | Ten nowy silnik chyba juz nie ma MIVEC:a jesli dobrze pamietam. |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
madox
Forumowicz
Auto: LagunaIII
|
Wysłany: 13-10-2013, 11:49
|
|
|
2.2did w nowym O3 zostało pozbawione miveca
To chyba bardziej o skrzynie automatyczna chodzi niż o silnik ,bo w manualu jak widać się da 180KM i 450nM,choć w tym aucie przyda się to tylko na prostej ,bo w zakręty w/g mnie strach tym wchodzić
http://www.autorevue.cz/m...kun-za-tisic-kc |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 13-10-2013, 21:04
|
|
|
W którym manualu OIII masz 180 KM? W OII z MIVEC-iem było 177KM 380Nm oferowanych od 2000 do chyba 4500 obr/min.
Przypuszczam że różnica w mocach może wywodzić się m.in. z ilości sprzedawanych pojazdów przez koncerny w Europie.
Ile aut z małymi motorami sprzedaje VW ile Mitsu? To się jakoś tam w tych pojaranych normach EURO sumuje na cały asortyment i bodaj te małe motorki obniżają skalę koncernową normy. Może również z tego powodu Mitsu w Europie nie oferuje mocniejszych motorów, a szkoda. Grom ich znajet.
Pajero Sporty w ilości 150szt. tylko w Polsce, to tez jakiś ewenement lub wyjątek.
Co do pokonywania zakrętów. Gdy byłem na pierwszej jeździe ASX to tak mnie Jackie powoził po rondlach, że myślałem o szukaniu pampersa . A ASX też giba na boki, może nawet bardziej od OIII. |
_________________ Suzuki Ignis 1,2 (2019) |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 13-10-2013, 23:08
|
|
|
OIII to nie gokart i buda bedzie sie wychylac na zakretach. |
Dominik |
|
|
|
 |
madox
Forumowicz
|
Wysłany: 14-10-2013, 08:34
|
|
|
W żadnym O3 w manualu nie ma 180KM ,ja pytam czy można je zrobić.Jeny
Ten link który wkleiłem powyżej z Czech, pokazuje ,że można,tyle,że zrobili to w manualu w tym linku ,pytanie,czy automat nie jest na tyle słaby,że nie będzie tego można zrobić
A co do tego ,że O3 to nie gokart i będzie go gibać,to przejedzcie się mazdą cx5 albo tiguanem czy Hondą CRV albo Volvo xc60 a potem od razu O3 |
|
|
|
 |
borsak1
Forumowicz 2.2D MiVEC Intense+
Auto: Outlander II
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Kwi 2011 Posty: 542 Skąd: Sulejówek
|
Wysłany: 15-10-2013, 07:53
|
|
|
I tu jest kolejne genialne posunięcie Mitsubishi wycofanie silnika MIVEC z oferty 150KM to może ciągnąć RAV4 BMW X1 Audi Q3 a nie Outlandera. |
_________________ szerokości wszystkim i sobie |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 15-10-2013, 09:33
|
|
|
borsak1 napisał/a: | I tu jest kolejne genialne posunięcie Mitsubishi wycofanie silnika MIVEC z oferty 150KM to może ciągnąć RAV4 BMW X1 Audi Q3 a nie Outlandera. | MIVEC z 177KM nie zmiescilby sie w nowej normie EURO6. Z powodow emisyjnych tez Honda np wycofala z Europy wersje Type-R Civica. |
Dominik |
|
|
|
 |
jurekschroda
Forumowicz
Auto: Lancer, Colt, Carisma
Pomógł: 12 razy Dołączył: 30 Lip 2008 Posty: 683 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 15-10-2013, 10:01
|
|
|
borsak1 napisał/a: | I tu jest kolejne genialne posunięcie Mitsubishi wycofanie silnika MIVEC z oferty 150KM to może ciągnąć RAV4 BMW X1 Audi Q3 a nie Outlandera. |
Tak jak napisał mitsu00 - to nie jest problem inżynierów, ale krawaciarzy za biurkami w Brukseli.
Z drugiej strony, szacowanie dynamiki diesla na podstawie samej liczby koni nie jest miarodajne. Chodzi bardziej o to, jak się układa krzywa momentu obrotowego, a i to nie jest jedynym czynnikiem wpływającym na odczucie jak "zbiera się " auto. OIII z dieslem jest bardziej dynamiczny od Ravki ( i o niebo lepiej hamuje) i od np. CRV, choć tu trzeba przyznać, Honda jest jeszcze lepiej wyciszona.
W porównaniu do Miveca z OII, diesel w OIII raczej nie jest mniej dynamiczny, takie jest moje odczucie. Teraz jedynie trochę jakby zaskakuje odcinka przy ok 4 tysiącach, gdzie wcześniej można się było zapędzić bez takich konsekwencji |
|
|
|
 |
madox
Forumowicz
|
Wysłany: 15-10-2013, 12:10
|
|
|
Ja tam nie widzę,żeby CRV była cichsza,do du.py ona jak dla mnie jest,po prostu nie polubiałem jej po jazdach,ale w zakręcie jedzie normalnie a Outlanderem3 strach wjechać w zakręt
Co do dynamiki ,to w manualu to jest do przyjęcia w/g mnie ,przeraża mnie natomiast spadek osiągów w automacie |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 15-10-2013, 12:19
|
|
|
madox napisał/a: | Ja tam nie widzę,żeby CRV była cichsza,do du.py ona jak dla mnie jest,po prostu nie polubiałem jej po jazdach,ale w zakręcie jedzie normalnie a Outlanderem3 strach wjechać w zakręt
Co do dynamiki ,to w manualu to jest do przyjęcia w/g mnie ,przeraża mnie natomiast spadek osiągów w automacie |
To samo bylo w 2.2 PSA. Mialem manuala (pozniej podkrecony na 195KM) a automat zamulal bardzo. Trzeba u zrodla dopytac na ile Nm skrzynia w nowym OIII 2.2 jest robiona. Bo jak zapas jes mizerny jak w przypadku sprzegla w wersji manualnej w OII, to predzej czy pozniej bedzie i 2-mas i sprzeglo do wymiany. A to koszta juz niemale. |
Dominik |
|
|
|
 |
borsak1
Forumowicz 2.2D MiVEC Intense+
Auto: Outlander II
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Kwi 2011 Posty: 542 Skąd: Sulejówek
|
Wysłany: 15-10-2013, 15:51
|
|
|
jurekschroda napisał/a: | Teraz jedynie trochę jakby zaskakuje odcinka przy ok 4 tysiącach, gdzie wcześniej można się było zapędzić bez takich konsekwencji |
no to pewnie jest mniej dynamiczny, skoro do 4 go trzeba ganiać , poza tym jest lżejszy o ponad 100kg a to akurat dużó . Nie wypowiem się na temat nowego OIII, w weekend byłem to "cacko" obejżeć ale szczerze na samą myśl o jego wyglądzie nie miałem nawet ochoty wsiadać do tego "tworu" japońskiej technologii. |
_________________ szerokości wszystkim i sobie |
|
|
|
 |
jurekschroda
Forumowicz
|
Wysłany: 15-10-2013, 16:31
|
|
|
no nie pisałem, że "trzeba" go ganiać. Po prostu Miveca "można było" a tego nie. A mniej dynamiczny wcale przez to nie jest.
Co do wyglądu - fakt, że OII był ładniejszy. |
|
|
|
 |
madox
Forumowicz
|
Wysłany: 15-10-2013, 16:38
|
|
|
To nikt tu nie wie o tym automacie?To chyba nowa skrzynia,bo wcześniej coś na kształt dwusprzęgłówki było zdaje się (nawiasem mówiąc ,to ona tak zamulała??)
Wniosek z tego,że daleko im do technologii grupy vw ,co by o niej nie powiedział np awaryjne 2.0tdi czy 1.4tsi itp |
|
|
|
 |
jurekschroda
Forumowicz
|
Wysłany: 16-10-2013, 10:39
|
|
|
Tak, daleko do technologii grupy VW, a szczególnie super "trwałych" silników i równie "trwałych" dwusprzęgłówek |
|
|
|
 |
|