Końcówka tłumika |
Autor |
Wiadomość |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21948 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 23-02-2007, 00:54
|
|
|
zachar napisał/a: | Panie i panowie nawet taka koncowka jest kwestia gustu a otym sie nie dyskutuje | Po to jest forum. Myśle sobie, że jak ta dyskusja ucichnie to policzę głosy na jedną i drugą końcówkę i kupię tą, która wygra |
|
|
|
 |
karolgt
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Pomógł: 35 razy Dołączył: 02 Lip 2006 Posty: 5645 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 23-02-2007, 00:57
|
|
|
to jesli splaszczona ci sie nie podoba, to wez podwojna, wyglada ok, a pojedyncza, chocby najgrubsza wyglada tak, ze jej nie widac
wiem co mowie bo zakladalem na moj tlumik z 10 koncowek zanim przyspawalem ta ktora mam teraz, ale, tak jak juz napisano, kwestia gustu |
|
|
|
 |
harpagan
Mitsumaniak Jaśnie Wielmożny Pan

Auto: Colt CC5A 4x4
Pomógł: 42 razy Dołączył: 30 Wrz 2005 Posty: 2470 Skąd: wawrzyszewowo
|
Wysłany: 23-02-2007, 01:09
|
|
|
Jesli wybierac z tego co podales to zdecydowanie ta podwojna
Pozostaje kwestia dobrego wspawania zeby bylo widac tylko koncowke a nie zwezenie itd |
_________________ Frankenstein CC5A 4x4
 |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 23-02-2007, 08:43
|
|
|
harpagan napisał/a: | Pozostaje kwestia dobrego wspawania zeby bylo widac tylko koncowke a nie zwezenie itd | Ona jest przykręcana, więc będę musiał odpowiednio skrócić rurę tłumika, bo trochę sobie wystaje.
[ Dodano: 23-02-2007, 08:52 ]
karolgt napisał/a: | zakladalem na moj tlumik z 10 koncowek zanim przyspawalem ta ktora mam teraz | A można wiedzieć jaką w końcu założyłeś? |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 23-02-2007, 09:04
|
|
|
Taką okrągłą podwójną miałem w poprzednim CA0 - żeby całość dobrze wyglądała musisz obciąć/skrócić rurę od tłumika i przymocować końcówkę (tak jak piszesz nie trzeba jej spawać). U mnie całość wyglądała bardzo dobrze.
Mi osobiście podoba się jeszcze TAKA - widziałem parę CA0 właśnie z takimi spłaszczonymi końcówkami i tez prezentowały się bardzo dobrze. |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 23-02-2007, 09:18
|
|
|
slo_mo napisał/a: | Mi osobiście podoba się jeszcze TAKA | No właśnie nie wiem jak by to wyglądało. Mogę prosić o jakąś fotkę? |
|
|
|
 |
karolgt
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Pomógł: 35 razy Dołączył: 02 Lip 2006 Posty: 5645 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 23-02-2007, 11:10
|
|
|
Tutaj
masz zdjecie 3 coltow odwroconych tyłem, jeden z podwojna i ostatni,niebieski (moj) z taka splaszona), roznica z moim jest taka ze z koncowki usunalem ten niby "dyfyzor" przez co sama koncowka wydaje sie troche wieksza.
i nie pchaj sie w dyfuzory, 100 zl wyrzucone w bloto. Ja mialem i usunale, bo dodatkowo "tłumiła" u mnie dzwiek po wymianie tlumika. |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 02-03-2007, 23:03
|
|
|
Kupiłem tą końcówkę
Myślę, że się nada. Czekam na przesyłkę. |
|
|
|
 |
damianrally [Usunięty]
|
|
|
|
 |
karolkk84 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-03-2007, 18:44
|
|
|
Bedzie glosno zwlaszcza bez kata, Malony sa raczej glosne i jakosc kuleje (zasłyszane opinie) |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Pomógł: 36 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 1597 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 06-03-2007, 19:40
|
|
|
Będzie głośno to raz. Dwa, może pogorszyć się praca układu wydechowego (może, nie musi). Trzy, efektem tego będzie zła praca silnika. Może lepiej będzie jak poszukasz katalizatora metalowego (nie ceramiczngo) zamiast tej strumienicy. Wydech trochę...wiejski. |
|
 |
damianrally [Usunięty]
|
Wysłany: 06-03-2007, 19:50
|
|
|
dzieki za odpowiedzi co do wydechu to na 99 % go załoze wacham sie natomiast co do tej strumiennicy zamiast katalizatora
co do głosnosci to jestem na tak lubie muzyke silnika
ps : dlaczego wydech wiejski |
|
|
|
 |
karolkk84 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-03-2007, 19:58
|
|
|
Ja mam strumienice jest ani lepiej ani gozej jedynie dzwiek zmienil sie na bardziej rasowy
Co do ala mugena wydaje mi sie ze do japonczyka pasuje w sam raz zreszta de gustibus... ale bedzie troche rzezby bo orginalnie jest tlumik poprzeczny. |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Pomógł: 36 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 1597 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 06-03-2007, 19:59
|
|
|
Widziałeś ile tego polerowanego badziewia wisi po hondach, niemieckich wynalazkach, itp ?
Cytat: | co do głosnosci to jestem na tak lubie muzyke silnika |
Zapomnij. Nie silnik będziesz słyszał tylko wydech. To olbrzymia różnica. Wierz mi. Przechodziłem przez to. Obecnie mam założony tłumik od innego auta (większa puszka, dwie komry wewn.) wraz z dospawanymi końcówkami z nierdzewki. Chodzi za głośno. Niestety mam też strumienicę, ale to efekt uszkodzonego katalizatora i braku funduszy. Mimo zapewnień sprzedawcy-montera wcale nie polepszyło się. Mam wrażenie, że jest dokładnie na odwrót.
Jest sporo modeli aut, w których efekt jest odczuwalny natychmiastowo. Niestety Mitsu się do nich nie zalicza. Tutaj fabrycznie jest dobrany przekrój oraz przepustowość wydechu i łatwiej to popsuć niż poprawić. Mam na myśli robótki ręczne mad in garaż.
Kilka dni temu przeglądałem artykuły na temat strumienic i wynalazków z allegro, przeczytałem wypowiedzi Goduli i Świątka. To wszystko prawda.
Ale to Twoja decyzja. |
|
 |
damianrally [Usunięty]
|
Wysłany: 06-03-2007, 20:15
|
|
|
wiesz Serek, ze w 100 % sie z tobom zgodze interesuje sie tym troche i troche czytałem dlatego tesz sie zastanawiam nad ta strumiennicom czy zamiast zmian na dobre zrobie zmiane na jeszcze gorsze ,tłumik to sobie napewno zamontuje choc niejeste w 100% przekonany ale jego wielkosc 37 cm przekonuje mnie na tak poniewarz tłumik bede montował po lewej stronie a tam niema z bytnio durzo miejsca |
|
|
|
 |
|