Problem z przednimi światłami przeciwmgielnymi |
Autor |
Wiadomość |
kubatw
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander III 2.0 MIVEC
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 04-11-2014, 09:28
|
|
|
Nie chodzi o działanie jednocześnie z dziennymi, a o to, że samochody wyposażone w ledowe światła dzienne mają również na wyposażeniu światła przeciwmgielne, zlokalizowane w tych samych reflektorach. Nota bene nie wiem jak w innych wersjach, ale w mojej są to światła LED a nie halogeny.
Wersja City Style (przynajmniej ta sprzedawana teraz, pod koniec roku) posiada czujnik zmierzchu. Bardzo możliwe, że to właśnie on jest przyczyną problemów. |
|
|
|
 |
Fun
Forumowicz Skimaniak

|
Wysłany: 04-11-2014, 12:11
|
|
|
Powiem szczerze że już zgłupiałem ...odbierałem auto na początku sierpnia i nie miałem czujnika zmierzchu w standarcie?....albo mnie salon "puknął",albo naprawdę nie było...dobrze że nie płaciłem za czujnik extra,tylko dostałem go w cenie auta po negocjacjach
Oczywiście że że ledy i halogeny są w tej samej obudowie...tylko są to dwa różne żródla światła...tzn ledy to ledy o halogen to halogen ...w mgle nie widać by było nic przy ledach a włączając halogeny światło robi się bardziej skupione co daję efekt doświetlania poboczy....ledy są mocnymi światłami,ale bez skupionego efektu...trochę tak jak żarówka latarki nie zamontowana do obudowy nie daję efektu skupionego tylko rozproszony. |
_________________ Mój OIII
http://forum.mitsumaniaki...p?user_id=43874 |
|
|
|
 |
Yzedef
Nowy Forumowicz Yzedef
Auto: C-Crosser
|
Wysłany: 04-11-2014, 20:57
|
|
|
Fun napisał/a: | Oczywiście że że ledy i halogeny są w tej samej obudowie...tylko są to dwa różne żródla światła...tzn ledy to ledy o halogen to halogen ...w mgle nie widać by było nic przy ledach a włączając halogeny światło robi się bardziej skupione co daję efekt doświetlania poboczy....ledy są mocnymi światłami,ale bez skupionego efektu...trochę tak jak żarówka latarki nie zamontowana do obudowy nie daję efektu skupionego tylko rozproszony. |
Dokładnie jak wyżej, zamontowana lampa jest dwu funkcyjna. Obie funkcje czyli swiateł dziennych jak i świateł przeciwmgielnych oparte są na diodach LED. Diody odpowiadające za światła dzienne rozmieszczone są w okręgu i jest ich kilka-kilkanaście, świecą prosto bo mają zadanie być widocznymi i w pewnym sensie "oślepiać" kierowców z przeciwka. W środku lampy wraz z odbłyśnikiem jest umieszczona oddzielna pojedyncza dioda LED o bardzo dużej mocy (dużo większej niż pojedyncze diody w ringu) odpowiadająca za światło przeciwmgielne. Odbłyśnik skupia wiązkę światła w taki sposób aby oświetlała drogę bezpośrednio przed samochodem czyli w taki sposób jaki mają działać światła przeciwmgielne (nie mylcie tego pojęcia z halogenami). Dioda w środkowym świetle przeciwmgielnym daje dużo zdecydowanie lepsze efekty (lepsze oświetlenie drogi) niż klasyczna żarówka jaka jest stosowana w 99% lampach przeciwmigelnych w innych modelach samochodów innych marek. Dodatkowo niebieskie światło od leda przeciwmigelnego super komponuje się z xenonem który ma podobną barwę.
Odnośnie problemów, na moje oko to samochód nie ma aktywowanej funkcji świateł przeciwmgielnych przednich. Dealer powinien od tego zacząć czyli podłączyć tester MUT i sprawdzić czy funkcja świateł przeciwmigelnych jest aktywna. W niektórych wersjach przed wydaniem samochodu przy przeglądzie zerowym trzeba wykonać taką czynność |
|
|
|
 |
Fun
Forumowicz Skimaniak

|
Wysłany: 05-11-2014, 08:14
|
|
|
Dzięki Yzedef ....wytlumaczyles to bardzo dobrze...cos jest nie halo z tymi aktywacjami swiatel roznej maści, bo przecież w Japoni też sie jeździ z przeciwmgielnymi...a z fabryki auto wychodzi nie do konca aktywowane w tej materii |
_________________ Mój OIII
http://forum.mitsumaniaki...p?user_id=43874 |
|
|
|
 |
sebowy
Forumowicz
Auto: OIII 2.2 4WD
|
Wysłany: 05-11-2014, 09:21
|
|
|
Fun napisał/a: | bo przecież w Japoni też sie jeździ z przeciwmgielnymi...a z fabryki auto wychodzi nie do konca aktywowane w tej materii |
ha ha... to taki standart z fabryki wychodzą w tych samych częściach , żeby nie komplikować produkcji itd. i zależnie od wersji tworzą różnice włączając różne funkcje...
w WV miałem to samo ... dopiero po podłączeniu się VAGiem można było sobie to skorygować i poustawiać rzeczy których teoretycznie w tym modelu nie było . No chyba że brakowało jakiegoś czujnika to wtedy d..
ale w tym przypadku skoro halogen jest na swoim miejscu... to tylko wymysł marketingowy |
|
|
|
 |
mih13
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander III City Style
|
Wysłany: 04-02-2015, 17:09
|
|
|
kubatw, Cześć, znalazłem Twój post na forum i bardzo mnie zainteresował. Zgłosiłem identyczną sytuację w Auto GT i powiedziano mi, że City Style nie ma świateł przeciwmgielnych cyt. "jak nie działają od początku to znaczy, że ich nie ma" - ręce opadają. Czy pamiętasz może jak nazywa się Twój opiekun serwisowy? Może powinienem udać się do właściwszej osoby.
Pozdrawiam
M |
|
|
|
 |
Grimm
Forumowicz
Auto: Outlander 14' PB
|
Wysłany: 04-02-2015, 19:17
|
|
|
mih13 napisał/a: | kubatw, Cześć, znalazłem Twój post na forum i bardzo mnie zainteresował. Zgłosiłem identyczną sytuację w Auto GT i powiedziano mi, że City Style nie ma świateł przeciwmgielnych cyt. "jak nie działają od początku to znaczy, że ich nie ma" - ręce opadają. Czy pamiętasz może jak nazywa się Twój opiekun serwisowy? Może powinienem udać się do właściwszej osoby.
Pozdrawiam
M |
Człowieku olej Auto-GT bo to partacze. Dziwię się, że mają jeszcze autoryzacje Mitsubishi. .
Jedź do Auto TEST do Marek tam są kumaci elektronicy.. |
|
|
|
 |
tokyo
Forumowicz
Auto: evo 126p :)
Pomógł: 35 razy Dołączył: 11 Kwi 2010 Posty: 1224 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 04-02-2015, 22:26
|
|
|
Witam
Ten sam problem mialem z autami, ktore przyjezdzaly z centrali.
Swiatla Led dwu funkcyjne sa doposazane gdzies w polsce ?! na stoku. Ludzie ktorzy je zakladaja nie maja pojecia ze brakuje przekaznika oraz "ktos" ma wogole do zaprogramowania cos takiego w outku. Normalnie samochody te sa wyposazone w auta do jazdy dziennej TYLKO i wylacznie - oparte na jednej zarowce. Przewinelo sie juz przez moje rece okolo 6 takich zabawek i efekt zawsze TEN SAM! sa swiatla LED dzienne ale brak halogenow - brak przekaznika oraz kwestia programowania. |
_________________ FB: Tokyo Dawid Mitlas
IG: tokyo.dawid
Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez . |
|
|
|
 |
kubatw
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 05-02-2015, 09:36
|
|
|
mih13 napisał/a: | kubatw, Cześć, znalazłem Twój post na forum i bardzo mnie zainteresował. Zgłosiłem identyczną sytuację w Auto GT i powiedziano mi, że City Style nie ma świateł przeciwmgielnych cyt. "jak nie działają od początku to znaczy, że ich nie ma" - ręce opadają. Czy pamiętasz może jak nazywa się Twój opiekun serwisowy? Może powinienem udać się do właściwszej osoby.
|
Niestety, nie pamiętam nazwiska pana, który przyjmował auto do serwisu.
W tym, że przeciwmgielne mają działać zapewniał mnie sprzedawca - p. Samoraj.
I sprawdziło się |
|
|
|
 |
diller
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander III
|
Wysłany: 28-07-2015, 22:47
|
|
|
widzę, że nikt nie podał rozwiązania. ja kupiłem swoje auto (city style) w październiku '14, po lifcie czyli światła do jazdy dziennej i halogeny zintegrowane w jednej obudowie (oczywiście LED) - u mnie też nie działały halogeny - jeden telefon do salonu i na drugi dzień wizyta w serwisie, podłączyli kompa i uaktywnili halogeny. wszystko działa jak powinno.
serwis to bydgoszcz, reiski
salon katowice, mmcars ziemba, |
|
|
|
 |
|