Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przekładka Super Select do Pajero Sport
Autor Wiadomość
PIWO 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero 4
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-08-2014, 23:17   Przekładka Super Select do Pajero Sport

Witam,

Na forum pewnie znajdzie się kilka osób, które wiedzą co dokładnie potrzeba.

Poszukując mostu z blokadą pomyślałem, że może lepiej będzie po prostu przełożyć cały napęd z PII. Czy ktoś może zweryfikować listę i dodać komentarze, potwierdzić czy wymiary będą OK ? Czy czekają mnie jakieś większe przeróbki ? Czy komponenty mają te same mocowania ?

Dawca - Pajero II, 2.5TD, krótki, przełożenie mostu - chwilowo nieznane.
Biorca - Pajero Sport, 2.5 TD, 2005 rok.

1. Most przedni - PII
2. Most tylny z blokadą - PII
3. Reduktor SS - PII
4. Wał napędowy przedni - PII
5. Półosie - Pajero Sport
6. Wał napędowy tylny - Pajero Sport (czy będzie OK ?)
7. Skrzynia biegów - Pajero Sport
8. ......

Pozdrawiam
Piotrek

techsm 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2
Wysłany: 25-08-2014, 22:32   

W Pajero II masz starszą skrzynię SS, sterowaną dźwigniami.
Obecnie jest SS4 sterowany elektronicznie i raczej tym powinieneś się zainteresować. Występuje m.in. w Pajero III.

Wejdź na http://japancars.ru

Poszukaj sobie VINów różnych samochodów i porównaj po nr co się zgadza a co nie.

Generalnie to taniej będzie sprzedać co masz i kupić autko z SS.

P.S.
Z krótkiego do długiego na pewno wał będzie za krótki ...

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 26-08-2014, 09:05   

Z P 3 nie podejdzie tylny most bo jest na innym zawieszeniu i ma półosie z przegubami a pajero ma z tyłu sztywny most. Po za tym ma sterowanie elektryczne i musiał byś dorabiać instalację.
Z p2 będzie ci wszystko pasowało (mechanicznie), oprócz wałów ale to sobie dorobisz. Gorzej z instalacją do sterowania reduktora. w ES masz dwa czujniki w reduktorze dwu pinowe, a w SS masz 5 szt jedno pinowych i trzeba to jakoś ogarnąć aby dobrze na zegarze pokazywało.

PIWO 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero 4
Wysłany: 27-08-2014, 16:12   

zbyszekm2 napisał/a:
Z P 3 nie podejdzie tylny most bo jest na innym zawieszeniu i ma półosie z przegubami a pajero ma z tyłu sztywny most. Po za tym ma sterowanie elektryczne i musiał byś dorabiać instalację.
Z p2 będzie ci wszystko pasowało (mechanicznie), oprócz wałów ale to sobie dorobisz. Gorzej z instalacją do sterowania reduktora. w ES masz dwa czujniki w reduktorze dwu pinowe, a w SS masz 5 szt jedno pinowych i trzeba to jakoś ogarnąć aby dobrze na zegarze pokazywało.

Na tablicy i tak mam tylko jedną kontrolkę, czyli spięte napędy, bez żadnego rozróżnienia na centralny dyfer zblokowany lub nie, czy blokadę tylnego mostu. I raczej nie znajdzie się miejsce, żeby podmienić wskaźnik na wersję od PII. Tak więc jedyne o czym trzeba będzie pomyśleć, to jak połączyć ze sobą piny od czujników, żeby na tablicy zapalił się na wskaźnik.

Piszesz, że od PII mechanicznie będzie pasowało. Jak patrzę na zdjęcia tylnego mostu od PII, jest kilka różnic. I zaczynam się zastanawiać, czy pozycja sprężyn, mocowanie wahaczy, stabilizatora i drążka panharda jest takie samo ? Czy robiłeś już przekładki mostów od PII do Sporta ?

Czy wałek wyjściowy ze skrzyni biegów jest taki sam dla wersji z SS i ES ?

techsm napisał/a:
Generalnie to taniej będzie sprzedać co masz i kupić autko z SS.

Masz rację. Jak podliczę wszystkie koszty i czas, to wyjdzie pewnie 5-10kpln za przekładkę. Sprzedając Sporta można kupić PII i może jeszcze coś zostanie parę pln na lody dla dzieci.

Pozdrawiam
Piotrek

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 28-08-2014, 08:04   

Napisałem, że od P3 nie podejdzie.

Heilsberg 
Forumowicz
USNI Life Member

Auto: jak w podpisie
Wysłany: 28-08-2014, 08:20   

PIWO napisał/a:
Sprzedając Sporta można kupić PII i może jeszcze coś zostanie parę pln na lody dla dzieci.

Ee, niekoniecznie. Jak uwzględnisz blacharza to dzieciom świnki młotkiem porozbijasz jeszcze i o suchym pysku zostaną.

lukaas0 
Nowy Forumowicz

Auto: pajero 2,8
Wysłany: 21-09-2014, 11:52   

mam takie samo pytanie... kolega wiezie z Danii sporta z 98 roku 140tys km na liczniku z książką, wszystko igiełka stan kolekcjonerski :-) zero rdzy, skóry jak nowe, nawet ma dvd i monitory na zagłówkach, wszystko serwisowane i zadbane silnik 3 litry benzyna skrzynia automat. ja mam pajero ll 2,8 diezel. i chcę go sprzedać i kupić benzynę, zależy mi na super select bo mieszkam w Karkonoszach i przyzwyczaiłem się do jazdy na 4H cały czas. i kupię albo pajero ll z 3 lub 3,5 litra benzyną i super selectem, albo tego sporta i włożę do niego super selecta... tylko czy się da?

Heilsberg 
Forumowicz
USNI Life Member

Auto: jak w podpisie
Wysłany: 23-09-2014, 21:27   

Nie da się otworzyć parasola w.
Pytanie, czy masz zbędną kasę?

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Wysłany: 06-10-2014, 08:44   

A tak z ciekawości to co jest nie tak z tym Easy Select'em? Jeśli wymaga tego sytuacja to można dołaczyć przód nawet na czarnym.

banderas40 
Mitsumaniak

Auto: Pajero Sport
Wysłany: 06-10-2014, 13:27   

JA również nie widzę większego problemu. Po co jechać na 4 łapy cały czas na czarnym i suchym?
Jeśli jest czarno i sucho to nie ma raczej kłopotu. Co do innych warunków to tak jak Gene pisał zawsze możesz załączyć napęd na przód. Jak dla mnie w terenie do którego jest Sport jest przeznaczony daje sobie bez tych przeróbek doskonale radę, jak jest zima i ślisko się robi to również spokojnie się załączy 4 łapki i daje radę więc po co ładować kasę w takie rzeczy?.
Pozdrawiam uszyszkowników Szportów.

Grigori 
Forumowicz

Auto: ...
Wysłany: 16-02-2015, 20:57   

Na trafione na alledrogo

techsm 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2
Wysłany: 17-02-2015, 13:01   

Cytat:
A tak z ciekawości to co jest nie tak z tym Easy Select'em? Jeśli wymaga tego sytuacja to można dołaczyć przód nawet na czarnym.

To, że jest ułomny. Wystarczy przejrzeć chociażby to forum. Poza 2-3 fanatykami ES, nikt inny nie twierdzi, że ES jest lepszy od SS :lol:

banderas40 
Mitsumaniak

Auto: Pajero Sport
Wysłany: 22-02-2015, 13:33   

Nie wiem kto twierdzi, ze jest lepszy? Ja wiem ze nie jest lepszy po prostu jest inny i inaczej należy się z nim obchodzić. Ot i cała tajemnica. Jeśli jest sucho i czarno to na co mi napęd na 4 łapy? Chyba tylko po to by spalić więcej paliwka.

TangoKK 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Pajero III Long 3.2
Wysłany: 22-02-2015, 18:31   

banderas40 napisał/a:
Nie wiem kto twierdzi, ze jest lepszy? Ja wiem ze nie jest lepszy po prostu jest inny i inaczej należy się z nim obchodzić. Ot i cała tajemnica. Jeśli jest sucho i czarno to na co mi napęd na 4 łapy? Chyba tylko po to by spalić więcej paliwka.

Jasne a na drodze jest zawsze idealnie sucho, albo idealnie ślisko :finga:
A u mnie wyobraź sobie czasami jest tak, że są kawałki drogi suche za chwilę robi się ślisko potem znowu kawałek suchego i tak mam sobie wajchować napędami?
Sorki, ale już kilka razy napęd na 4 uratował mi tyłek. Owszem powiesz, że kiepski ze mnie woźnica albo za szybko jeżdżę i pewnie będziesz miał rację, ale z drugiej strony mogę sobie na więcej pozwolić bo mam właśnie SS i tyle w temacie. Dodam, że samochodem jeżdżę do 30 lat i nie miałem nawet stłuczki. Utopienie auta w rzece się nie liczy to była przeprawa i ryzyko było wkalkulowane :mrgreen:

Panbenonium 
Forumowicz

Auto: Pajero II 3.0 V6
Wysłany: 22-02-2015, 18:55   

TangoKK napisał/a:
[
Sorki, ale już kilka razy napęd na 4 uratował mi tyłek. Owszem powiesz, że kiepski ze mnie woźnica albo za szybko jeżdżę i pewnie będziesz miał rację, ale z drugiej strony mogę sobie na więcej pozwolić bo mam właśnie SS i tyle w temacie.

Czyli jesteś typem kierowcy, któremu nawet SS nie pomoże. SS Uśpi Twoją czujność "bo mam napęd na 4 i nic mi się nie stanie" (tzw. syndrom kobiet w SUVach). Wg mnie przekładna z ES na SS jest totalnie bez ekonomicznego sensu dla zwykłego śmiertelnika. W tą zimę (wiem, było mało śniegu, ale jednak był i był tez lód) ani razu nie musiałem na normalnej drodze włączać 4H, a dojechałem wszędzie i na czas. Jeżdżąc po prostu normalnie.

Odpowiedz do tematu