Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
"Myszkowanie auta"
Autor Wiadomość
krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-04-2015, 08:54   

rezon napisał/a:
ale też większą niż Outek - nawet zewnętrzna jest 1,6cm większa, a zimą śmigam na 16".

W SuperB masz takie tarcze:
- 288x25 (mniejsze niż w Outku) - pewnie z mniejszymi silnikami.
- 315x25 (trochę większa niż w Outku) - jeśli zacisk jest jakoś odchudzony to może na to wejście 16 cali. Ale nie jest to jakoś specjalnie większe jedynie 5%.

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 16-04-2015, 08:45   

Grimm napisał/a:
Myślisz, że jeszcze nie miałem okazji przez 25 000 km jechać Outlanderem 150 km/h i hamować?
myślę, że nie miałeś okazji hamować ze 150 do zera. Wtedy wychodzi "skuteczność" outkowych hamulców, o wichrowaniu tarcz przy tej okazji nawet nie wspominam.

[ Dodano: 16-04-2015, 08:54 ]
Tarcze przód 312x25 - bez problemu wchodzą na 16". Wysokość powierzchni roboczej jest wyższa od Outkowej o ok. 50%
tył 310x22 - a powierzchnia robocza to pewnie ok. 80% większa, bo Outek to ma z tyłu pierścionki bo jeszcze bębny zmieszczone. Szukając tarcz to weź pod uwagę pełny opis moich taczek ;) czyli 1,8 4x4
Naprawdę nie wiem co chcesz udowodnićkrzychu, że Outek ma większą powierzchnię roboczą tarcz?

jacekk 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2.2D AT
Wysłany: 16-04-2015, 09:30   

Hamowałem ze 150 i tarcze w dalszym ciągu proste. I to jeszcze zapakowany 5 osób (co prawda 3 lekkie), bagaże, narty, ...
Tarcze mogłyby być większe, ale nie znaczy, że nie spełniają swojej roli w normalnym ruchu.

Grimm 
Forumowicz

Auto: Outlander 14' PB
Wysłany: 16-04-2015, 13:03   

rezon czy jesteś pewny, że piszesz o Outlanderze III??

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 16-04-2015, 13:06   

rezon napisał/a:
o wichrowaniu tarcz przy tej okazji nawet nie wspominam.

Idę o zakład. Bierzemy Outka z salonu, rozpędzamy do 150km/h, but w podłogę. Tarcze zwichrowane stawiam flaszkę, nie zwichrowane Ty stawiasz.... Tak historie to jakiś Urban Legend.... Tarcze nie wichrują się o jednego hamowania. To samo przećwiczyłem z przymusu u siebie ze 2 razy na ponad 2cm mniejszych tarczach (276x26).... Wtedy akurat nic im nie było...

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 16-04-2015, 13:48   

Nie piszecie jeszcze o jednym ważnym czynniku - opony.
Tak jak przy 165/60/13 mogą być nawet chińskie bieżnikowane tak przy dużych felgach i niskich profilach jakość opony ma bardzo duże znaczenie.
Założysz jakąś budżetówkę i jest "dramat", założysz premium i się zastanawiasz czy aby jeszcze niższego profilu na większej feldze nie zakładać, bo widzisz same plusy :mrgreen:

Przy niskim profilu wychodzą też wszystkie "luzy" w zawieszeniu nawet te praktycznie niewyczuwalne na szarpakach :wink:

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-04-2015, 14:07   

krzychu napisał/a:
Bierzemy Outka z salonu, rozpędzamy do 150km/h, but w podłogę. Tarcze zwichrowane stawiam flaszkę, nie zwichrowane Ty stawiasz.... Tak historie to jakiś Urban Legend.... Tarcze nie wichrują się o jednego hamowania.
weź pod uwagę informację o liczbie wymienionych przeze mnie kompletów tarcz - łącznie 7 przód i 2 tył na raptem 155kkm. Na pewno duży udział ma w tym ASO, które wymieniało klocki z tyłu. Ale bez problemu udowodnię Ci zwichrowanie outkowych tarcz za jednym hamowaniem - wystarczy trochę wody :)
mkm napisał/a:
Nie piszecie jeszcze o jednym ważnym czynniku - opony.
oczywiście masz rację, ale nie podejrzewam aby WSEA miał jakiś badziew w prawie nowym Outku. Ja też miałem ori Bridgestony. Nie podejrzewasz chyba Outka z przebiegiem 5-8kkm o luzy zawieszenia, a myszkowanie dość szybko wyszło u mnie po zakupie, chociaż na pewno nie przy pierwszych jazdach. nie zawsze są chociaż minimalne koleiny czy boczny wiatr ;)

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 16-04-2015, 14:19   

Na pierwszy montaż praktycznie zawsze idzie budżet niestety.
W moim Colcie :mrgreen: na 16 - tkach przy profilu 45 mam takie spostrzeżenie - Barum Bravuris na przodzie i kierownicę w koleinach wyrywa.
Dunlop SP i jedzie się normalnie :wink:

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-04-2015, 16:28   

Na zimówkach Micheline czy wcześniej Bridgestona miałem to samo. Myślę, że to szerokość gumy w połączeniu z charakterystyką zawieszenia i wysokością budy miała większe znaczenie. Na równej jezdni bez bocznego wiatru nie było problemów, a tylko troszkę kolein albo wiatru z boku i już trzeba było trzymać kierownicę. Outek robił się "nerwowy", co przy trasach 300 i więcej km bywało męczące.

Bulbo 
Forumowicz

Auto: Radiowóz Alfa 159
Wysłany: 23-04-2015, 15:49   

ten samochód nigdy nie nadawał się w trasę bo było ciągle w nim albo za zimno albo za gorąco , szum powietrza był straszny mimo że auto od np x5 dużo niższe do tego silnik bez programu był bardzo niebezpieczny , po sofcie było sporo lepiej tylko że wtedy przy średniej koło 180km/h zaczynało brakować hamulca :cry:

Jaad 
Forumowicz

Auto: Outlander III
Wysłany: 13-06-2015, 21:41   

Wróciłem właśnie z nad morza. Ponad 500 km w jedną stronę, głównie na dwupasmówkach. Jestem mile zaskoczony sprawnością samochodu i silnikiem 2.2 DiD. Bez problemu przyspiesza ze 140 do 180 km/h, silnik oszczędny (średnia w jedna stronę 8.1, w drugą 7.8 przy szybkości (poza wyjątkami, aby sprawdzić silnik) 130-140 km/h. Przy felgach 16-calowych (moja małżonka chciała takie, bo wygląda bardziej terenowo ;) , a to w końcu Jej samochód) nie telepie aż tak, jak się spodziewałem (co, prawda wiatru bocznego strasznego nie było).
Żeby nie było niedomówień - jestem przyzwyczajony do dużo mocniejszego silnika i dużo niższego środka ciężkości (przez 15 lat jeździłem V70 z silnikiem T5). Outek niewiele ustępuje i zyskał w moich oczach bardzo. Jest to solidny samochód po prostu.

bodo44 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 AWD CVT 2016
Wysłany: 06-06-2017, 12:32   

Ja również miałem problem z "myszkowaniem" Outlandera III
Kupiony nowy. Przesiadłem sie z Chryslera Pacyfica który jest nieprzeciętnie komfortowym autem i prowadzi się jak po sznurku.

Tak mnie to denerwowało że pojechałem na geometrię do prywatnego warsztatu. Koła były źle ustawione (zbieżność) Teraz jest znacznie lepiej. - jednak pojadę jeszcze raz aby zwiększyć zbieżność przednich kół- tak o 1 stopień ponad normę Mitsubishi.

Odpowiedz do tematu