Pomysł na miejsce dla CB radia |
Autor |
Wiadomość |
Grimm
Forumowicz
Auto: Outlander 14' PB
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 25-10-2014, 13:11 Pomysł na miejsce dla CB radia
|
|
|
Gdzie macie CB radio w swoich Outlanderach? Najlepiej by było zamontować w schowku zwłaszcza, że jest zasilanie i rynienka z wyjściem na kabel od anteny ale niestety za duże jest moje CB i się nie mieści...
Pod siedzeniem pasażera chyba tylko... Chyba , że coś przeoczyłem. .. |
|
|
|
 |
olgierto
Forumowicz
Auto: Outlander I 2,4 MIVEC
|
Wysłany: 25-10-2014, 14:23
|
|
|
ja u siebie w O1 wsadziłem miedzy fotel a konsole środkową, obok ręcznego, też nigdzie mi sie nie mieściło. Nic nie przeszkadza i jest wporzo |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 25-10-2014, 17:29
|
|
|
ja miałem w O2 pod fotelem kierowcy |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
_tm_
Forumowicz
Auto: Outlander III 2.0 CVT 4WD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Cze 2014 Posty: 147 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 03-11-2014, 22:48
|
|
|
Ja właśnie zamontowałem w schowku:
 |
_________________ Mitsubishi Outlander III Intense+ 2.0 MIVEC CVT 4WD |
|
|
|
 |
bonito
Forumowicz
Auto: był Outlander II 2.0 TDI
Pomógł: 7 razy Dołączył: 31 Paź 2008 Posty: 556 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 04-11-2014, 08:25
|
|
|
W Outlanderze II lepsza była przestrzeń w konsoli koło zapalniczki - super pasowała na radio średniej wielkości (np. Harry jak u kolegi o ile mnie wzrok nie myli). Pomysł kolegi też jest OK - mam tak u siebie w Passacie - żeby można było korzystać z radia przy zamkniętym schowku, dobrze jest zastosować zewnętrzny głośnik (u mnie pod fotelem kierowcy).
bonito |
|
|
|
 |
_tm_
Forumowicz
|
Wysłany: 04-11-2014, 12:20
|
|
|
bonito napisał/a: | żeby można było korzystać z radia przy zamkniętym schowku, dobrze jest zastosować zewnętrzny głośnik (u mnie pod fotelem kierowcy). |
Ja korzystam ze słuchawki (w jednym uchu). Dzięki temu dzieci nie muszą słuchać "wiązanek" puszczanych przez innych kierowców. |
|
|
|
 |
sebowy
Forumowicz
Auto: OIII 2.2 4WD
|
Wysłany: 05-11-2014, 09:37
|
|
|
_tm_ napisał/a: | Ja korzystam ze słuchawki (w jednym uchu) |
kiedyś teś jeździłem na ,,słuchawce '' w uchu , ale przy dłuższych trasach było to dla mnie męczące
a w podłokietniku ; głośnik pod siedzeniem dobre rozwiązanie, ale dostępu do pokręteł ani wyświetlacza nie ma, więc chociażby zmiana kanału na ,,dwa wyżej'' mocno utrudniona .
A może z boku tunelu środkowego, od strony pasażera , lekko poniżej kolan żeby ręką sięgnąć ... nie bedzie przeszkadzało pasażerowi? no i najlepiej nie wygląda trzeba dalej szukać... |
|
|
|
 |
_tm_
Forumowicz
|
Wysłany: 05-11-2014, 11:01
|
|
|
sebowy napisał/a: | ale dostępu do pokręteł ani wyświetlacza nie ma, więc chociażby zmiana kanału na ,,dwa wyżej'' mocno utrudniona |
Zmieniać kanały mogę przyciskami w gruszce, więc akurat tego problemu nie ma . |
|
|
|
 |
sebowy
Forumowicz
Auto: OIII 2.2 4WD
|
Wysłany: 05-11-2014, 11:58
|
|
|
_tm_ napisał/a: | przyciskami w gruszce |
no patrz cwaniaka tego nie przyczaiłem
to może też sobie sprawie taka gruchę , a radio wyląduje w podłokietniku... jest to rozwiązanie |
|
|
|
 |
Grimm
Forumowicz
Auto: Outlander 14' PB
|
Wysłany: 05-11-2014, 13:18
|
|
|
Jest w Warszawie firma "Bariera dźwięku" która ma autoryzację Mitsubishi Polska do montażu CB radia ...pod gniazdem zapalniczki w OIII. Antena CB jest montowana w miejsce zwykłej radiowej i jest tylko "troszkę" dłuższa od fabrycznej a gruszka montowana jest na stałe w miejscu zaślepienia stacyjki do klucza (oczywiście trzeba mieć system bezkluczykowy)
Koszt razem z montażem to...ok 2000 pln.
Istnieje jeszcze patent z Infiniti - Antena taka sama jak powyżej a CB jest w gruszce montowanej w podłokietniku. Koszt z montażem ok 1200 pln. .. |
|
|
|
 |
daronim
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander III MIVEC 2.0 CVT
|
Wysłany: 28-05-2015, 12:43
|
|
|
Na wstępie chciałem powiedzieć grzeczne "Dzień dobry" jako nowy posiadacz Outlandera III
Podpinam się w wątku o miejsce dla radia CB w tej konkretnej wersji auta, lecz moje pytanie dotyczy anteny magnetycznej. Czy komukolwiek udało się w tym aucie - podkreślam trzecia wersja - znaleźć miejsce na umieszczenie nawet ktrókiej anteny z podstawą magnetyczną ? Mam Wilsona Litle Will (100mm magnes) z poprzedniego auta i miejsca gdzie użytkownicy O2 podają jako pewne w trzeciej wersji nie zdają egzaminu, antenę jestem w stanie oderwać delikatnie pociągając. Czy pozostaje tylko Triflex lub montaż na stałe ? A może mniejszy (75mm) lecz silniejszy magnes w innej antenie zda egzamin?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
_tm_
Forumowicz
|
Wysłany: 28-05-2015, 12:48
|
|
|
daronim napisał/a: | Na wstępie chciałem powiedzieć grzeczne "Dzień dobry" jako nowy posiadacz Outlandera III
Podpinam się w wątku o miejsce dla radia CB w tej konkretnej wersji auta, lecz moje pytanie dotyczy anteny magnetycznej. Czy komukolwiek udało się w tym aucie - podkreślam trzecia wersja - znaleźć miejsce na umieszczenie nawet ktrókiej anteny z podstawą magnetyczną ? Mam Wilsona Litle Will (100mm magnes) z poprzedniego auta i miejsca gdzie użytkownicy O2 podają jako pewne w trzeciej wersji nie zdają egzaminu, antenę jestem w stanie oderwać delikatnie pociągając. Czy pozostaje tylko Triflex lub montaż na stałe ? A może mniejszy (75mm) lecz silniejszy magnes w innej antenie zda egzamin?
Pozdrawiam |
Ja stawiam mniej więcej w połowie długości dachu, ale nie centralnie tylko blisko krawędzi. Mój magnes mieści się akurat między dwa pierwsze przetłoczenia na dachu. |
|
|
|
 |
Georg
Mitsumaniak

Auto: Z trwałym motorem 3.2 DID
Pomógł: 37 razy Dołączył: 18 Sty 2014 Posty: 771 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 28-05-2015, 14:26
|
|
|
Ustawienie we właściwym (dla sygnału SWR) miejscu anteny krótkiej z małym magnesem może dać lepszy efekt niż antena długa z dużym magnesem ustawiona w miejscu wygodnym, lecz niekorzystnym... |
_________________ Nie karmić trolli.
 |
|
|
|
 |
r.barcinski
Forumowicz

Auto: OIII 2.2M Instyle Navi
|
Wysłany: 28-05-2015, 15:03
|
|
|
ja mam podstawę magnetyczną o średnicy 77mm i stawiam ją w tylnej części dachu koło anteny FM - średnica idealnie pasuje do wytłoczeń w dachu - niestety antena wytrzymuje do max 160km/h - potem się kładzie |
|
|
|
 |
Georg
Mitsumaniak

Auto: Z trwałym motorem 3.2 DID
Pomógł: 37 razy Dołączył: 18 Sty 2014 Posty: 771 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 28-05-2015, 16:12
|
|
|
r.barcinski napisał/a: | (...) niestety antena wytrzymuje do max 160km/h - potem się kładzie |
Charakterystyki markowych "magnesówek" powinny zawierać informacje o dopuszczalnych prędkościach... |
_________________ Nie karmić trolli.
 |
|
|
|
 |
|