|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[2.5 TD] Uszczelka pod głowicą? pompa? |
Autor |
Wiadomość |
kubex955
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero sport 2.5 td
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 01-12-2015, 10:32 [2.5 TD] Uszczelka pod głowicą? pompa?
|
|
|
Witam, problem dotyczy pajero sport z 2002r.
Kilka miesięcy temu zauważylem, że misiek podczas przyśpieszania (np. na 3 biegu) dostaje od 3000obr. przysłowiowego kopa.. Jako, że jest mój to pierwszy td, myślałem, że tak ma być.(proszę o opinie w tej sprawie). Ale do rzeczy.. wraz ze spadkiem temperatury, miśka było coraz ciężej odpalić, a jak już załapał to jakby na 2-3 cylindrach,.( po 5-10s już normalnie).Za każdym razem puszczał kłeby białego dymu. Jak już był raz odpalony to później odpala od "strzała"
Teraz gdy temperatura oscyluje około 0C , jest praktycznie nie możliwe aby go odpalić, chyba że podam mu plaka w dolot.
Panowie czy któryś z was miał podobne objawy.. Przypuszczam, że to uszczelka pod głowicą puściła, bądź sama głowica, ale nie stwierdzam tego na 100% bo płynu nie ubywa (aa może tego nie zauważyłem bo mało tym autem jeżdżę..?) w oleju też nie widać nic niepokojącego...
W temacie pompę wypisałem, bo może ona jest temu winna?. Podaje złe ćiśnienie etc.. Jakoś miesiąc przed zauważeniem pierwszych objawów wymieniany był kompletny rozrząd, może mechanik coś przestawił? Pozdrawiam Kuba |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 01-12-2015, 11:25
|
|
|
Świece żarowe do sprawdzenia i pewnie do wymiany. |
|
|
|
 |
kubex955
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 01-12-2015, 15:47
|
|
|
Zapomniałem dopisać, że świece żarowe były wymieniane w zeszłym roku. |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 01-12-2015, 15:50
|
|
|
Sprawdzić czy prąd na zimnym do listwy dochodzi, jak długo, jak długo podgrzewa w dalszej kolejności sprawdzić świece, przekaźnik i sterownik. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
kubex955
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 06-12-2015, 13:27
|
|
|
Witam, problem rozwiązny. powodem były świece żarowe... Byłem przekonany, że są nowe... mechanik kasę wziął a świec nie wymienił.. . Zmylił mnie biały dym po odpaleniu silnika, misiek to mój pierwszy diesel i nie miałem do czego porównać objawów. Przy okazji wymieniłem filtr paliwa i pajero jest już przygotowane na mrozy. Pozdrawiam Kuba |
|
|
|
 |
satyricon
Forumowicz
Auto: pajero2clasic 2.5 es
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Mar 2013 Posty: 75 Skąd: nehrybka/radzymin
|
Wysłany: 06-12-2015, 20:22
|
|
|
Fajnie ze problem rozwiazany,teraz tylko zrobic dobra reklame mechanikowi.Pozdrawiam. |
|
 |
|
|