Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[2.5 TD] Uszczelka pod głowicą? pompa?
Autor Wiadomość
kubex955 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero sport 2.5 td
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-12-2015, 10:32   [2.5 TD] Uszczelka pod głowicą? pompa?

Witam, problem dotyczy pajero sport z 2002r.
Kilka miesięcy temu zauważylem, że misiek podczas przyśpieszania (np. na 3 biegu) dostaje od 3000obr. przysłowiowego kopa.. Jako, że jest mój to pierwszy td, myślałem, że tak ma być.(proszę o opinie w tej sprawie). Ale do rzeczy.. wraz ze spadkiem temperatury, miśka było coraz ciężej odpalić, a jak już załapał to jakby na 2-3 cylindrach,.( po 5-10s już normalnie).Za każdym razem puszczał kłeby białego dymu. Jak już był raz odpalony to później odpala od "strzała"
Teraz gdy temperatura oscyluje około 0C , jest praktycznie nie możliwe aby go odpalić, chyba że podam mu plaka w dolot.
Panowie czy któryś z was miał podobne objawy.. Przypuszczam, że to uszczelka pod głowicą puściła, bądź sama głowica, ale nie stwierdzam tego na 100% bo płynu nie ubywa (aa może tego nie zauważyłem bo mało tym autem jeżdżę..?) w oleju też nie widać nic niepokojącego...
W temacie pompę wypisałem, bo może ona jest temu winna?. Podaje złe ćiśnienie etc.. Jakoś miesiąc przed zauważeniem pierwszych objawów wymieniany był kompletny rozrząd, może mechanik coś przestawił? Pozdrawiam Kuba

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 01-12-2015, 11:25   

Świece żarowe do sprawdzenia i pewnie do wymiany.

kubex955 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 01-12-2015, 15:47   

Zapomniałem dopisać, że świece żarowe były wymieniane w zeszłym roku.

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 01-12-2015, 15:50   

Sprawdzić czy prąd na zimnym do listwy dochodzi, jak długo, jak długo podgrzewa w dalszej kolejności sprawdzić świece, przekaźnik i sterownik.

kubex955 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 06-12-2015, 13:27   

Witam, problem rozwiązny. powodem były świece żarowe... Byłem przekonany, że są nowe... mechanik kasę wziął a świec nie wymienił.. :-X . Zmylił mnie biały dym po odpaleniu silnika, misiek to mój pierwszy diesel i nie miałem do czego porównać objawów. Przy okazji wymieniłem filtr paliwa i pajero jest już przygotowane na mrozy. Pozdrawiam Kuba

satyricon 
Forumowicz

Auto: pajero2clasic 2.5 es
Wysłany: 06-12-2015, 20:22   

Fajnie ze problem rozwiazany,teraz tylko zrobic dobra reklame mechanikowi.Pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu