Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
czas zagazować lancerka
Autor Wiadomość
kgebczyk 
Forumowicz

Auto: Inny
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-06-2016, 20:26   

O co chodzi z tym dotryskiem? Przecież Lancer ma zwykły wtrysk pośredni a nie bezpośredni.

Balon 
Forumowicz
Balon

Auto: Mitsubishi Lancer CS3W
Wysłany: 07-06-2016, 20:50   

zrobiłem 55 tyś km na:

STAG QBOX BASIC + wtryski BARRACUDA + AC R01

zero problemów, lancerek chodzi cudownie, oby tak dalej :]

mrcng 
Forumowicz

Auto: Lancer CSW 1.6
Wysłany: 08-06-2016, 08:05   

mariotd, a butla gdzie montowana? bo jak w miejscu kola zapasowego to butla bedzie miala 50 l (z czego wejdzie 40l gazu - tak to wyglada w praktyce). Czyli co ok 400 kmów tankowanie..U mnie w intrukcji napisali brc alba że niby też jest dotrysk benzyny. ale po wskaźniku paliwa jakos tego nie zauważyłem, też mnie to ciekawi...

mariotd 
Mitsumaniak
03230/KMM

Auto: Lancer 2.0 WAGON 2003
Wysłany: 08-06-2016, 08:12   

mrcng napisał/a:
mariotd, a butla gdzie montowana? bo jak w miejscu kola zapasowego to butla bedzie miala 50 l (z czego wejdzie 40l gazu - tak to wyglada w praktyce). Czyli co ok 400 kmów tankowanie..U mnie w intrukcji napisali brc alba że niby też jest dotrysk benzyny. ale po wskaźniku paliwa jakos tego nie zauważyłem, też mnie to ciekawi...

Butla zamiast koła zapasowego - standard. Jest opcja, aby weszła butla 60L, choć mam obawy, że w takim przypadku przy pełnym zatankowaniu + jakieś 15L PB + cały załadowany samochód zawieszenie z tyłu zostanie zbyt mocno obciążone..

Powiedzcie mi, czy do Lancerka lepiej wstawić wymienionego wyżej Staga 300 czy 4rka wystarczy?

b4rt3k91 
Mitsumaniak

Auto: Lancer CS9W + LPG
Wysłany: 08-06-2016, 10:55   

Ja mam u siebie Stag 300-4 Premium, zbiornik 62l (o ile dobrze pamiętam), reduktor ACR01,
elektrozawór Valtek typ03, wtryskiwacze Hana Gold. Przejechałem na zestawie >40 kkm, wszystko jest ok, zero problemów. Jeśli chodzi o PB zwykle staram się utrzymywać poziom pomiędzy 1/2 a 1/4 zbiornika (tankuję PB raz na jakieś 1600 km, ok. 10 L).

mariotd 
Mitsumaniak
03230/KMM

Wysłany: 08-06-2016, 11:41   

b4rt3k91 napisał/a:
Ja mam u siebie Stag 300-4 Premium, zbiornik 62l (o ile dobrze pamiętam), reduktor ACR01,
elektrozawór Valtek typ03, wtryskiwacze Hana Gold. Przejechałem na zestawie >40 kkm, wszystko jest ok, zero problemów. Jeśli chodzi o PB zwykle staram się utrzymywać poziom pomiędzy 1/2 a 1/4 zbiornika (tankuję PB raz na jakieś 1600 km, ok. 10 L).

Bartek, akurat poniższa specyfikacja jest z serwisu, w którym również i Ty zakładałeś gaz ;)
Tylko zastanawia mnie właśnie, dlaczego pomimo dwóch identycznych samochodów mają zamiar zamontować inne podzespoły (akurat jeżeli chodzi o wtryski to jakoś czuję, że lepszym wyborem są Barracudy od Hana).

elektronika: Stag 4Qbox Plus
wtryski: Barracuda
filtr alex Ultra 360
reduktor: ACR01
przewody zasilające Faro d6
przewody gumowe Parker
demontaż kolektora ssącego do nawiertów
strojenie OBD + AFR

kgebczyk 
Forumowicz

Auto: Inny
Wysłany: 09-06-2016, 22:44   

Wytłumaczy mi ktoś o co chodzi z tymi dotryskami? Bo coś czuję że jakieś voodoo się tu uprawia.

rudi88 
Forumowicz

Auto: Lancer kombi 1.6+LPG
Wysłany: 09-06-2016, 23:32   

No właśnie, dotrysk w naszych wiekowych już konstrukcyjnie silnikach to przerost formy nad treścią. One bez problemu znoszą zasilanie gazem jeśli tylko instalacje są dobrze wystrojone. Ja zakładając instalacje pojechałem do polecanego przez wiele osób specjalisty i nie interesowałem się co zakłada. Do tej pory nie pamiętam co za komponenty włożył ale ponad 130 tys. zrobione na gazie w pięć lat.

mrcng 
Forumowicz

Wysłany: 10-06-2016, 08:35   

A ja mam taki problem natury estetyczno słuchowej. Po montażu gazu dochodzi do mych uszu dźwięk jakby jakas blaszka mi się telepała. Szczegołnie jak dodaje gazu. Dzieje się tak na benzynie. Na gazie tego nie słychać. O co chodzi ? taki rezonans jakby cos bylo niedokrecone i stukalo...

cobretti 
Mitsumaniak

Auto: Lexus is200
Wysłany: 12-06-2016, 22:33   

mrcng napisał/a:
A ja mam taki problem natury estetyczno słuchowej. Po montażu gazu dochodzi do mych uszu dźwięk jakby jakas blaszka mi się telepała. Szczegołnie jak dodaje gazu. Dzieje się tak na benzynie. Na gazie tego nie słychać. O co chodzi ? taki rezonans jakby cos bylo niedokrecone i stukalo...

Całkiem możliwe, jak świeżo po montażu fruń do fachowca niech szuka.
626 sport coupe GD
E52A
626 GW
MX-6 GE
CS9W
To co proste prowadzi donikąd.

mrcng 
Forumowicz

Wysłany: 13-06-2016, 09:18   

pofrune bo po ok 1000 kmów od montażu jest pierwszy darmowy przegląd. to zgłosze to. a już prawie tyle nastukałem kmów ;)

[ Dodano: 30-06-2016, 09:32 ]
jakos gaziarz nie zdiagnozował co to mi rezonuje przez chwile na starcie. i tak jeżdzę z tym. gaz śmiga elegancko i bez problemowo. problem tylko z tym że jak rano ruszam na zimnym to jakby blaszka jakas telepała gdzies :) nie wiem co to. na postoju jak się gazuje to nic nie słychac, dopiero pod obciązeniem i zaraz to zanika :) dziwne

mariotd 
Mitsumaniak
03230/KMM

Wysłany: 22-07-2016, 13:51   

plecho1 napisał/a:
Osobiście zmienił bym tylko reduktor z ACR01 na KME Tura. Przy takich podzespołach oraz przy poprawnym montażu i strojeniu w autku z takim silnikiem nie ma potrzeby ustawiania jakichkolwiek dotrysków czyli podpierania się benzyną. Dotryski ustawiają tacy gazownicy którzy nie potrafią tak wystroić instalacji aby w całym zakresie obciążeń i obrotów mieszanka paliwowa była właściwa.

Z tego co się orientowalem to nie będzie żadnego dotrysku. Nie będzie też lubryfikacji. Odnośnie reduktora KME dostałem info, że coś się wadliwe stały.. Czy coś w ten deseń ;) więc pozostaje do montażu ACR.

W koło zapasowe pójdzie butla 55L, mam nadzieję tylko że tył nie siadzie za bardzo. Wg tego co wyczytałem nt. Max. Tankowania butli gazowych do 55l baniaka powinno sie zmieścić coś ok 44L lpg?

Ktoś wie ile będzie +/- ważyć taki baniak zatankowany do pełna LPG?

[ Dodano: 29-07-2016, 09:41 ]
PS. Może ktoś się odnieść do tego artykułu?.... bo tak szczerze mówiąc bardzo mnie to zastanowiło. edit
8.3 Na forum nie piszemy wulgaryzmów. Wykropkowany wulgaryzm - nadal jest wulgaryzmem.

http://www.money.pl/gospo...,0,2127501.html
Ostatnio zmieniony przez tyku 29-07-2016, 11:36, w całości zmieniany 1 raz  

przemekm 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.6 CS Sport Kombi
Wysłany: 06-03-2017, 19:01   

Właśnie byłem na dogadaniu instalacji do mojego Lancer 1.6. Warsztat: Davanti Katowice.
Uzgodniona instalacja:
Układ sterujący: STAG-4 Qbox Plus
Wtryskiwacze: Barracuda 115
Reduktor: AC R01 150KM
Butla: Stako 47l (630/204 mm)
Elektrozawór: Valtek type 03
Filtr: odstojnikowy Alex Ultra 360
Przewody: 6 mm
+ ściąganie kolektora do wiercenia
+ regulacja OBD (+ ewentualnie AFR)
+ wlew pod klapką paliwa

I po rozmowie przy której ustalaliśmy szczegóły i termin montażu nasunęło mi się kilka pytań:
1) Podobno regulacja po OBD w tym silniku całkowicie wystarczy. Mogę sobie dokupić strojenie AFR, ale podobno nic nie wniesie. Co myślicie?
2) W związku z krótkim czasem wtrysku w tym silniku chciałem założyć wtryski Barracuda 130, żeby pod dużym obciążeniem zdążyły nalać. Ale podobno mogą mieć problem z przelewaniem. Czy to prawda i Barracuda 115 wystarczy?
3) Gazownik miał wątpliwości czy przy ściąganiu kolektora nie będzie konieczności ściągnięcia przepustnicy. Powiedziałem, że dostarczę uszczelki tylko nie potrafię znaleźć właśnie tej pod przepustnicę. Ktoś wie gdzie można dostać?
4) Temperatura przejścia na LPG 40^C. Nie za dużo? Skoro montuję gaz to nie chce za długo jeździć na Pb, ale z drugiej strony nie chcę też żeby silnik ucierpiał.

cobretti 
Mitsumaniak

Auto: Lexus is200
Wysłany: 06-03-2017, 20:43   

Spokojnie, to proste silniki i to starczy. Masz graty prawie identyczne jak ja w 2.0, tylko mój komp to lpgtech . A jeśli chodzi o temperaturę przełączania, uważam że w zimie i tak trza szyby wyskrobać czy zapalić fajka bądź co kolwiek i dać mu dwie trzy minuty, a nie od razu jechać. I szybko się przełączy.
626 sport coupe GD
E52A
626 GW
MX-6 GE
CS9W
To co proste prowadzi donikąd.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 06-03-2017, 20:50   

przemekm napisał/a:
Powiedziałem, że dostarczę uszczelki tylko nie potrafię znaleźć właśnie tej pod przepustnicę. Ktoś wie gdzie można dostać?

Tylko w ASO.

Odpowiedz do tematu