|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Wizyta w ASO |
Autor |
Wiadomość |
Grimm
Forumowicz
Auto: Outlander 14' PB
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 29-12-2016, 15:54
|
|
|
jacekk napisał/a: | W Mitsu w zakres przeglądu co 40k wchodzi regulacja luzu zaworów. A to podnosi cenę. |
2.0 benzyna regulacja luzu zaworów co 60K - tak w książce jest napisane |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 29-12-2016, 16:08
|
|
|
Ile może trwać regulacja luzu zaworowego przez wprawnego i wyszkolonego - bo przecież tylko tacy pracują w ASO - mechanika? Godzina? Pół godziny? Nie wiem jak w Mitsu, ale w starej Ładzie dawno temu zajmowało mi to ok. pół godziny. Miała co prawda 8 zaworów, ale ja nigdy nie byłem wprawnym i wyszkolonym mechanikiem, a robiłem to za pomocą zwykłych kluczy bodajże 13 i 15 oraz szczelinomierza. Po za tym gdzie wlano te dodatkowe 3l oleju silnikowego? Jakie te niektóre ASO Mitsu podobne do siebie Ot Polmozbytnicy jak za dawnych lat |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
tomoman
Forumowicz
Auto: Outlander III 2.0 CVT
|
Wysłany: 29-12-2016, 17:34
|
|
|
rezon napisał/a: | Ile może trwać regulacja luzu zaworowego przez wprawnego i wyszkolonego - bo przecież tylko tacy pracują w ASO - mechanika? Godzina? Pół godziny? Nie wiem jak w Mitsu, ale w starej Ładzie dawno temu zajmowało mi to ok. pół godziny. Miała co prawda 8 zaworów, ale ja nigdy nie byłem wprawnym i wyszkolonym mechanikiem, a robiłem to za pomocą zwykłych kluczy bodajże 13 i 15 oraz szczelinomierza. Po za tym gdzie wlano te dodatkowe 3l oleju silnikowego? Jakie te niektóre ASO Mitsu podobne do siebie Ot Polmozbytnicy jak za dawnych lat |
Nie znam ASO, które można pochwalić - bo z reguły jest tak, że jak u "pana staszka" coś jest nie tak, to płacisz 200 złotych i uznajesz, że najwyżej więcej nie przyjedziesz. W ASO płacisz 2 koła i chciałby, żeby nosili cię w lektyce, bo w końcu bulisz pieniądze nieadekwatne do usługi.
dotyczy ASO w Poznaniu
Honda Karlik - porażka, patrzyli jak wyciągnąć kasę
Ford Auto Watim - żle wykonana naprawa powypadkowa, krzywo spasowane drzwi i hałas
Volkswagen - nie ma znaczenia, porażka na całej linii, gwarancja w grupie VAG to jakiś śmiech na sali, nigdy więcej nic z ich oferty, samochody robiony na 150 tysięcy i do wyrzucenia
Jeep Voyager - drogo, gwarancja nie istnieje, chyba, że godzimy się na bycie petentem i przyjazdu po kilka razy, bez zasobnego portfela nie warto podchodzić - a taka fajna marka, chyba moja ulubiona
Toyota Bońskowscy - mechanicy nie do końca przeszkoleni, w toku sprawa "teoretycznej" wymiany filtra, który na fakturze był, a w rzeczywistości nie został wymieniony - prawdopodobnie finał będzie w sądzie.
To tyle, z Mitsubishi nie miałem styczności z serwisem na razie, na pierwszy przegląda pojadę do Auto-Wache bo tam kupiłem. Zgłoszę kilka drobiazgów, zobaczę co zrobią i jak. |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 29-12-2016, 18:03
|
|
|
tomoman napisał/a: | Nie znam ASO, które można pochwalić | a ja znam - np. Grafix Białystok. Nie miałem żadnych zastrzeżeń, wręcz przeciwnie - "Pan był zadowolonnnny" . A się podlizałem Jackowi - pozdrawiam . Korzystam też z ASO Skody - Interauto Krasne Rzeszów - ostatni przegląd już po gwarancji i następny też planuję tam zrobić. Niektórych mechaników to kojarzę od kilkunastu lat i m.in. dlatego tam serwisuję. A ASO Mitsu - IMHO większość czuje się zbyt pewnie, aby coś poprawiać w jakości usług czy poprawności wypisywania faktur. Przecież "faktura opisuje to, co pasuje do danego samochodu" - jak wyżej np. 7,5l oleju przecież wchodzi do Outka? Wchodzi. A to, że do innego silnika.... Komu by takie głupoty przeszkadzały "Bendzie Pan zadowolonnnny" |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21013 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 29-12-2016, 20:39
|
|
|
Z ciekawości poszperałem w manualu MY2017 i tam też taka ilość oleju nie wchodzi do silnika 4J11 .
 |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 29-12-2016, 21:42
|
|
|
Przy takiej fakturze miałbym wątpliwości czy cokolwiek zrobili, czy tylko skupili się na wypisywaniu pozycji do zapłaty. Nawet nie zadali sobie trudu, żeby sprawdzić jaki samochód dostali do przeglądu Ja pojechałbym do nich z żądaniem zwrotu wszystkich kosztów lub zgłoszenie na policję oszustwa. |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 29-12-2016, 22:10
|
|
|
Nie wnikam co do uczciwości, ale do ceny za rb... proponuję zrobić jedno - podzwonić po warsztatach (nie ASO) i popytać o ceny.
Możecie się zdziwić
Trochę się w ostatnich latach zmieniło i nie ma już tak dużych różnic między ASO, a nie "nieASO" - piszę tu o porównaniach dobrych warsztatów, a nie stodołowców... |
|
|
|
 |
Jaad
Forumowicz
Auto: Outlander III
|
Wysłany: 30-12-2016, 17:57
|
|
|
Stara zasada - samochód na gwarancji = ASO; po gwarancji = najlepszy wskaźnik jakości usługi do ceny, nie zawsze tam, gdzie najtaniej jest najlepiej. |
_________________ Pozdrowionka ! |
|
|
|
 |
sebowy
Forumowicz
Auto: OIII 2.2 4WD
|
Wysłany: 01-01-2017, 17:11
|
|
|
nawet same ASO mają dużą rozbieżność w cenach,
osobiście dzwonię do kilku w obrębie np. 150 km od miejsca zamieszkania ... różnice są takie że wystarcza na wycieczkę i jeszcze zostaje trochę w kieszeni zrobiłem tak przeglądy 20,40 a za chwilę przyjdzie się zmierzyć z tym na 60 000... |
_________________  |
|
|
|
 |
|
|