Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Gaz czy warto?
Autor Wiadomość
Picek7 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander III
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-05-2017, 11:11   Gaz czy warto?

Witam.
Jestem nowym posiadaczem Outlandera w benzynie 2.0. Auto ma 10 miesięcy. Zastanawiam się nad montażem gazu. Czy ktoś z Was ma doświadczenie z gazem i może mi polecić instalację. Czy silniki 2.0 dobrze znoszą gaz? Czy może lepiej nie ryzykować i nie montować gazu żeby nie było problemu z gwarancją?

Tygr 
Forumowicz

Auto: Lancer 2004 LPG
Wysłany: 27-05-2017, 13:52   

Picek7, Przeczytaj warunki gwarancji, zobaczy czy LPG jest dopuszczalne.
Jeżeli tylko sinik i producent dopuszcza LPG zakładaj lpg.
Pamiętaj ze oszczędza się na stacji, nie na instalacji.

jaspero 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander
Wysłany: 27-05-2017, 14:49   

Mam podobny dylemat tylko 2.4 wersja USA silnik 4j12, coś gazownik kręcił nosem, wspominajac coś o szklankach. Jakie są wasze doświadczenia?

Picek7 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 27-05-2017, 16:15   

Gwarancja nie dopuszcza instalacji gazu. Utracona zostanie gwarancja na część silnika. Dlatego pytam czy ktoś może użytkuje Outlandera jakiś czas z instalacją gazową i jak się sprawuje. Czy nie ma problemu z silnikiem.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 27-05-2017, 16:26   

Przy dobrej instalacji i dobrym montażu oraz strojeniu silnikowi nie powinno się nic stać ale oczywiście zawsze jest ryzyko, że gazownik popełni błąd lub że któryś wtryskiwacz nieznacznie zmieni swój wydatek względem reszty. Za bardzo można tego nie wyczuć i nawet podstawowa diagnostyka tego nie wykaże. Jeśli jednak gazownik się przyłoży i dodatkowo będziesz częściej sprawdzał luz zaworowy to raczej nie powinno się nic dziać ale podstawa to dobra instalacja, właściwy montaż i dokładne strojenie na drodze z podglądem korekt benzynowych oraz z wykorzystaniem sondy AFR.

andyg74 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander III 2.0 cvt +gaz
Wysłany: 27-05-2017, 21:52   

Użytkowuję Outlandera 2.0 od nowości na lpg zakładanej przez dilera w firmie zewnętrznej z którą mają umowę i zgodę Mitsubishi Polska. Gwarancji nie utraciłem ale był wymóg założenia w nowym samochodzie a nie po odbiorze pojazdu a instalacja po jakimś czasie. W silniku 2.0 nie ma regulacji zaworów szklankami tylko systemem śrubowyn. Kontrolę luzu robi się co 15000. U mnie nie trzeba było nic regulować. Koszt 100 km ok. 22 zł.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-05-2017, 08:18   

andyg74, a jakiej firmy jest instalacja? Jeśli jest lubryfikacja to radzę uważać bo na forum opisywany jest przypadek jak taka instalacja z lubryfikacją przyczyniła się do uszkodzenia silnika.

Picek7 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 28-05-2017, 09:32   

andyg74 u którego dilera zakładałeś gaz? I czy teraz jak użytkuje 10 miesięcy outlandera to już nie zamontują instalacji gazowej?

cinekm 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 28-05-2017, 16:05   

Właśnie mam ten sam dylemat z montażem gazu. Ostatnio byłem u dilera i potwierdzam słowa przedmówcy. Nie montują gazu, a jeśli zrobię to samemu to niestety, ale stracę gwarancję na silnik. I właśnie nie wiem co robić. Bo rocznie robię jakieś 25tys, a spodziewam się, że ceny benzyny raczej będą rosły.

lexus 
Mitsumaniak
lexus

Auto: outekII 2,0 DID 2007 intense+
Wysłany: 28-05-2017, 17:16   

jak się robi 25t,to kupuje się diesla

Tygr 
Forumowicz

Auto: Lancer 2004 LPG
Wysłany: 28-05-2017, 19:45   

lexus, Koszty napraw są często większe niż cała instalacja :)

Tafla 
Forumowicz
Tafla

Auto: Outlander III 2.0 CVT 4WD
Wysłany: 28-05-2017, 20:21   

20-25 kkm to za mało żeby zainwestować w diesla. Ja tyle robię i liczyłem w każdą stronę i nie opłacało się. Na gaz też nie przerabiam mimo tego, że pewnie mogłoby się to zwrócić. Kupując samochód wiedziałem ile będzie palił i byłem na to przygotowany. Ale to już kwestia indywidualna i do wyboru każdego z osobna.

andyg74 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander III 2.0 cvt +gaz
Wysłany: 28-05-2017, 21:07   

plecho1 napisał/a:
andyg74, a jakiej firmy jest instalacja? Jeśli jest lubryfikacja to radzę uważać bo na forum opisywany jest przypadek jak taka instalacja z lubryfikacją przyczyniła się do uszkodzenia silnika.

Instalacja BRC z lubrykacją zakładana w AutoSystem Sopot. Samochód kupiony w 2015 w plichta Gdynia. Aktualnie serwisowany w Mitsubishi Wojtanowicz Gdynia.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-05-2017, 22:12   

Tu masz ten temat http://forum.mitsumaniaki...ic.php?t=100275

tomoman 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2.0 CVT
Wysłany: 28-05-2017, 22:21   

Tafla napisał/a:
20-25 kkm to za mało żeby zainwestować w diesla. Ja tyle robię i liczyłem w każdą stronę i nie opłacało się. Na gaz też nie przerabiam mimo tego, że pewnie mogłoby się to zwrócić. Kupując samochód wiedziałem ile będzie palił i byłem na to przygotowany. Ale to już kwestia indywidualna i do wyboru każdego z osobna.

Niby tak i miałem takie podejście, ale jak koledzy tutaj piszą o kosztach, to człowiek zaczyna myśleć, że byłoby na iPhona co roku :D Ja nie przerabiam ze względu na gwarancję, ale miałem w sumie 3 auta na gaz. 2 chodziły idealnie, a jeden (pierwszy) przerobiłem u partacza i już zawsze były problemy. Drugi przerobiłem u partacza, ale znalazłem fachowca, który umiał to naprawić i samochód chodził idealnie 6 lat. Także z gazem rzeczywiście - liczy się fachowiec, to najważniejsze.

Odpowiedz do tematu