Szumi rozrząd. Prośba o osłuchanie silnika [VIDEO] |
Autor |
Wiadomość |
Pytajnik
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 02-06-2017, 09:46 Szumi rozrząd. Prośba o osłuchanie silnika [VIDEO]
|
|
|
Witam,
proszę o osłuchanie silnika. Wybrać wersję HD, wtedy będzie czystszy dźwięk.
http://www.veoh.com/m/wat...hBSms&quality=1
1. Silnik odpalony na zimno.
2. Zjawisko najlepiej słychać na 50'tej sekundzie filmu.
3. Po wymianie oleju dźwięk się trochę uspokoił ale nadal jest lekko słyszalny.
4. Tak czy inaczej proszę obejrzeć cały film, jest tam kilka istotnych momentów.
5. Oprócz tego szumu w rozrządzie, skrzypi też łożysko na jednym kole od gumowego paska - ale mniejsza o to.
6. "Na żywo" ten dźwięk nie jest aż tak donośny jak słyszymy go w filmie - to mikrofon kamery go tak wyeksponował. Jak byłem w "ASO Olsztyn" to Pan "doradca serwisowy" oczywiście nic nie usłyszał. Uspokajał, że to normalne. Powiem krótko - nie ufam mu Intuicja podpowiada mi żeby wymieniać.
I teraz wielka prośba - proszę o nie straszenie mnie Mam słabe nerwy, także proszę o wypowiedzi tylko znawców tematu i osoby absolutnie pewne co do tego zjawiska. Wiem, że na 99% skończy się to wymianą rozrządu, teraz tylko podpowiedzcie jaki zakres remontu zrobić? czy komplet? czy tylko niektóre elementy?
Ostrzegam, że jestem osobą nieobeznaną w mechanice - znana jest mi jedynie teoria i trochę rysunków z workshop manuala więc proszę o pisanie prostym językiem
W poniedziałek jadę do mechanika w Olsztynie, na ulicę Opolską 2, w celu sprawdzenia luzów zaworowych. Na jakie rzeczy mogę jeszcze mechanikowi zwrócić uwagę, którymi mógłby się zająć przy okazji sprawdzania luzów? Chodzi o to, żeby jak najwięcej dowiedzieć się o silniku podczas jednej wizyty w warsztacie.
Dziękuję i pozdrawiam! |
|
|
|
 |
MARIO 100
Forumowicz
Auto: mitsubishi lancer 09'
|
Wysłany: 04-06-2017, 11:14
|
|
|
Czesc!Twoj Lancer ma taka sama dolegliwosc co moj,nawet po wymianie rozrzadu te szumy nie ustaly(tylko na zimnym silniku tak sie dzieje a pozniej jest ok.)I takie male spostrzezenie-wezyk z odmy silnika jezeli tak sie to nazywa scisne np.kombinerkami to te szumy ustaja-zagadkowa sprawa |
|
|
|
 |
Pytajnik
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 04-06-2017, 16:03
|
|
|
O! a który to wężyk jeśli można spytać? Może jakieś foto ze wskazaniem? a może widać go na filmiku? Plis wskaż mi go, to jutro powtórze ten eksperyment u mechanika! |
|
|
|
 |
MARIO 100
Forumowicz
|
Wysłany: 04-06-2017, 18:11
|
|
|
Wezyk wychodzi z pokrywy zaworow do kolektora ssacego(musisz zdemontowac pokrywe z logo mitsu,jest na dwoch srobkach klucz 10)i bedzisz widzial wszystko.U mnie cos takiego sie dzieje a nie koniesznie u Ciebie.Daj znac co mechanik wywnioskowal |
|
|
|
 |
ravpraca
Forumowicz
Auto: Lancer 1.8 SB 140KM 4J10 2014r
|
Wysłany: 05-06-2017, 13:14
|
|
|
Pytajnik - a jaki masz silnik , jaki przebieg, zalany olej... wypada napisać jak pytasz. |
|
|
|
 |
Pytajnik
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 05-06-2017, 21:31
|
|
|
ravpraca - castrol start/stop 5w30 A3/B4. Przebieg 131000 potwierdzony na 100%. Silnik 1.8 4B10.
Byłem dziś u mechanika ale niestety na rozgrzanym silniku i nie mogłem pokazać szumów bo ich nie było. Ale co do wężyka od odmy to mam taki sam efekt - odpaliłem dziś na zimno jak ścisne go nawet palcami to szum momentalnie znika [edit] czy można ten przewód zdjąć i wyczyścić?
Druga sprawa to te skrzypiące kółko na pasku klinowym - czy miał ktoś z was podobny problem? czy w ASO wymieniają łożyska w kółkach prowadzących pasek? |
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 06-06-2017, 06:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
tyku
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Pomógł: 56 razy Dołączył: 25 Sty 2012 Posty: 3004 Skąd: INTERNET
|
Wysłany: 05-06-2017, 21:59
|
|
|
Pytajnik napisał/a: | castrol start/stop 5w30 A3/B4 | Pewnie mechanik polecił.
Cytat: | Druga sprawa to te skrzypiące kółko na pasku klinowym - czy miał ktoś z was podobny problem? czy w ASO wymieniają łożyska w kółkach prowadzących pasek? |
Może to Ci pomoże: https://uokik.gov.pl/powiadomienia.php?news_id=11254 |
_________________ MITSUBISHI LANCER 1.8 (4B10) Sportback - Red Metallic (P26)
Rok produkcji: 2010.
 |
|
|
|
 |
Pytajnik
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 06-06-2017, 10:24
|
|
|
Tyku: Co robić w takim razie? dojeździć na tym oleju do następnej wymiany? czy wlać cos innego? Poradź proszę. Chcę zadbać o ten samochód!
Co do listy UOKIK, nie ma tam mojego VIN na liście, ale jutro jadę do ASO, zwrócę im uwagę na to skrzypienie - pewnie mnie naciągną na coś ;P |
|
|
|
 |
tyku
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Pomógł: 56 razy Dołączył: 25 Sty 2012 Posty: 3004 Skąd: INTERNET
|
Wysłany: 06-06-2017, 14:56
|
|
|
Teraz już jeździj na tym castrolu.
Reszta do sprawdzenia w ASO. Materiały eksploatacje miej zawsze własne.
Szkoda, że go niema na liście. |
_________________ MITSUBISHI LANCER 1.8 (4B10) Sportback - Red Metallic (P26)
Rok produkcji: 2010.
 |
|
|
|
 |
Pytajnik
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-06-2017, 21:17
|
|
|
Bylem dzis w ASO. W sumie niczego nie dowiedziałem się, oprócz wartości luzów.
Co do paska klinowego to skończylo się na "chyba", czyli "chyba to chyba tamto". Mówili coś o rolce pompy wspomagania ale ostatecznie serwisant nie wskazał żadnej z nich.
Osłuchali też szumy w rozrządzie i ta sama historia czyli "chyba". Może napinacz, może co innego. Jak powiedziwłem o ściśniętym wężyku od odmy to drugi gość coś przebąknął że trzeba sprawdzić ciśnienie oleju (???). Ogólnie nic nie wiedzą i nie przekazali nic konkretnego Naciągają jedynie na wymianę wszystkiego co się tylko da.
Co do luzów zaworów to też podejrzana sprawa bo większość wygląda wręcz książkowo (!!!), 14 sztuk ma parametry W0.30 i S0.20 a tylko dwa mają kolejno W0.15 i S.010.
I teraz dwie rzeczy:
1. Samochód przejechał na gazie 130tys., od ostatniej regulacji dzieli go ponad 20tys. km.
2. Pomiary wydają się być zbyt idealne - czy to możliwe, żeby zagazowany samochód miał takie luzy? Ludzie tu na forum pokazywali różne wartości i rzadko kiedy zdarzało się, żeby większość luzów miało taki sam wymiar.
Mam pytanie techniczne - o co chodzi z podpieraniem zaworów? czy poprzedni właściciel mógł zrobić jakieś czary-mary, że te wszystkie zawory mają tak dobre luzy? czy jednak ASO nie mówi mi całej prawdy i/lub źle pomierzyło?
Co robić dalej?
Mario 100: Ile czasu już jeździsz z tym szumieniem w rozrządzie? jaki olej stosujesz? czy pokazywałeś to kiedyś mechanikowi? |
Ostatnio zmieniony przez Pytajnik 08-06-2017, 07:41, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
tokyo
Forumowicz
Auto: evo 126p :)
Pomógł: 35 razy Dołączył: 11 Kwi 2010 Posty: 1224 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 07-06-2017, 23:54
|
|
|
jezeli szumi rozrzad tzn ze jest luzny.
Jezeli nie masz w auxie gazu to luz zaworowy raczej bedzie znikomy lub niezauwazalny
Nie jezdzij po znachorach tylko wymien rozrzad bo jezeli szumi to jest zle i bedziesz mial wieksze koszty niz myslisz |
_________________ FB: Tokyo Dawid Mitlas
IG: tokyo.dawid
Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez . |
|
|
|
 |
Pytajnik
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 08-06-2017, 07:43
|
|
|
Teraz tylko pytanie czy wymieniać w ASO? czy może u jakiegoś mechanika? |
|
|
|
 |
MARIO 100
Forumowicz
|
Wysłany: 08-06-2017, 19:31
|
|
|
Pytajnik, juz przejechalem cos ponad 20 tys km.Bylem w ASO i nic nie slyszeli niepokojacego,od jakiegos czasu nawet maski nie podnosze-po co sie stresowac |
|
|
|
 |
Pytajnik
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 10-06-2017, 20:45
|
|
|
A wracając jesczze do tematu oleju w ramach szumiącego rozrządu.
Czym zalać swój silnik? przeczytałem już kilka postów, w których ludzie twierdzą, że Castrol to zło. Za 10tys. kilometrów wymieniam, albo może i wcześniej.
Czy Liqui Moly Synthoil High Tech 5W-40 będzie pasować? |
|
|
|
 |
hubus
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 CVT
Pomógł: 2 razy Dołączył: 27 Lip 2016 Posty: 123 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 12-06-2017, 08:22
|
|
|
Pytajnik napisał/a: | A wracając jesczze do tematu oleju w ramach szumiącego rozrządu.
Czym zalać swój silnik? przeczytałem już kilka postów, w których ludzie twierdzą, że Castrol to zło. Za 10tys. kilometrów wymieniam, albo może i wcześniej.
Czy Liqui Moly Synthoil High Tech 5W-40 będzie pasować? |
Tu masz obszerny temat o olejach
http://forum.mitsumaniaki...76078&start=675 |
|
|
|
 |
|