OBD w Grandisie: jaki standard i czego mozna sie dowiedziec? |
Autor |
Wiadomość |
Mku
Nowy Forumowicz
Auto: plan:Grandis,jeszcze MazdaMPV
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 14-01-2009, 11:27 OBD w Grandisie: jaki standard i czego mozna sie dowiedziec?
|
|
|
Witam ponownie.
Jakis czas temu mialem Lancerka 1.6, pozniej przyszedl czas na Mazda MPV, a teraz szykuje sie Grandis 2.0 DI-D.
Mam w zwiazku z tym problem: jak zweryfikowac przebieg samochodu?
1) W jakim standardzie jest wtyczka diagnostyczna w Grandisie 20. DI-D?
mam kilka programow diagnostycznych i interfejs OBD(na bazie ELM), ale nie wiem czy bedzie on dzialal.
2) Jak jeszcze mozna zweryfikowac przebieg? (auto z drugiej polowy 2007, niby 7.5kkm)
Gumy pedalow powinny byc jak nowe?
Opony z tego samego okresu, to pewne, ale jaka glebokosc bieznika? / ile wytrzymuja w tym samochodzie?
Za wszelka pomoc z gory dziekuje. |
_________________ pozdrawiam
--
Michal |
|
|
|
 |
30_alan [Usunięty]
|
Wysłany: 16-01-2009, 23:40
|
|
|
Nie pomoge z wtyczka bo sie nie znam i nie rozpoznam standardu. Moge zrobic fotke ale powiedz mi gdzie mam szukac wtyczki - instynktownie szukalbym gdzies na lewo pod kierownica.
Moj Grandis jest wlasnie z polowy 2007r. Ma 19kkm na dzis co uwazam za niski przebieg. W tej sytuacji zastanawialbym sie co robilo Twoje potencjalne auto w tym czasie - sprawdzilbym np. wypadkowosc. W gre wchodzi rowniez pozne nabycie w salonie (mogl postac kilkanascie miesiecy u dealera), a wiec zaczal jezdzic dopiero w 2008.
Gumy pedalow u mnie nie nosza sladow zuzycia. Bieznik to rowniez nic pewnego.
Zuzycie za to jest widoczne... na skorzanej kierownicy. Pisal o tym kolega niedal tutaj:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=16440
i sprawdza sie to tez u mnie.
Drugi sposob (mniej pewny) to sprawdzenie farby na tlumiku zewnetrznym przed koncem rury wydechowej. U mnie wylazi inny kolor spod pierwotnego koloru.
Jeszcze inny malo atrakcyjny sposob to stan gum od wycieraczek - przy takim przebiegu nie powinny byc zmieniane i powinno byc widac prawie 2 lata eksploatacji. |
|
|
|
 |
niedal
Mitsumaniak wózkowy

Auto: Hyundai Santa Fe GLS 2,7V6 4x4
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Mar 2007 Posty: 83 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 24-01-2009, 18:49
|
|
|
30_alan napisał/a: | Nie pomoge z wtyczka bo sie nie znam i nie rozpoznam standardu. Moge zrobic fotke ale powiedz mi gdzie mam szukac wtyczki - instynktownie szukalbym gdzies na lewo pod kierownica.
Moj Grandis jest wlasnie z polowy 2007r. Ma 19kkm na dzis co uwazam za niski przebieg. W tej sytuacji zastanawialbym sie co robilo Twoje potencjalne auto w tym czasie - sprawdzilbym np. wypadkowosc. W gre wchodzi rowniez pozne nabycie w salonie (mogl postac kilkanascie miesiecy u dealera), a wiec zaczal jezdzic dopiero w 2008.
Gumy pedalow u mnie nie nosza sladow zuzycia. Bieznik to rowniez nic pewnego.
Zuzycie za to jest widoczne... na skorzanej kierownicy. Pisal o tym kolega niedal tutaj:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=16440
i sprawdza sie to tez u mnie.
Drugi sposob (mniej pewny) to sprawdzenie farby na tlumiku zewnetrznym przed koncem rury wydechowej. U mnie wylazi inny kolor spod pierwotnego koloru.
Jeszcze inny malo atrakcyjny sposob to stan gum od wycieraczek - przy takim przebiegu nie powinny byc zmieniane i powinno byc widac prawie 2 lata eksploatacji. |
przy silniku DiD bo to jednostka VAGa wtyczka do podlaczenia komputera jest pod kierownica pod tapicerka. wtyczka pasuje od VAG taka jak np w Audi lu VW |
|
 |
Dąbal
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubischi Spcestar 1.6 2001
|
Wysłany: 28-03-2009, 23:48
|
|
|
Do: 30_alan, użytkownika Grandisa!
Witam!
Mam pytanko z trochę innej strony... O to jak sie sprawdza Grandis - akrat poszukuję auta rodzinnego (2+3 (foteliki))??? Zadałem już na forum pytanie.. ale, że znalazłem tu użykownika tego modelu dlatego pytam! Wszelkie informacje mile widziane!
Dzięki za wszelką pomoc! |
|
|
|
 |
30_alan [Usunięty]
|
Wysłany: 01-04-2009, 09:27
|
|
|
Dąbal - odpowiedź w sekcji Chce kupic Grandisa.
Jesli chcesz zobaczyc auto live (jestes z 3miasta) i przekonac sie jak wyglada jego funkcjonalnosc to musisz poczekac az wroci z serwisu (dlaczego tam jest doczytasz tez w ww sekcji...). |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14378 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 07-04-2009, 16:16
|
|
|
Wszystkie auta rejestrowane w UE po 2001 muszą mieć standard OBDII, w Polsce po 2002 roku tak samo. Diesle bodajże rok, albo dwa później. |
|
|
|
 |
Ursusiak
Forumowicz
Auto: Grandis
|
Wysłany: 01-09-2017, 15:59
|
|
|
Odświeżę temat:
Jaki program do obsługi OBD ... mam jeszcze Passata, zatem został mi kabelek do obsługi OBD II i zastanawiam się jaki program wgrać do komputera aby sobie grandiska przeskanować.
Dzięki za odpowiedz. |
|
|
|
 |
jogi_23
Forumowicz
Auto: grandis 2.0 did bsy
|
Wysłany: 02-09-2017, 13:24
|
|
|
Kolego do profesjonalnej diagnozy u mnie tylko programem DELPHI a elm27 pójdzie ale podstawowe parametry temperatura, przepływka i kilka innych mało ważnych informacji. Skasujesz nim błędy ale nie wszystkie, bardziej do zabawy niż diagnostyki. Jak mogę podpowiedzieć to auto fajne ale bardzo głośne w dieslu, teraz bym brał w benzynie. Ale diesel mniej pali może ktoś powiedzieć a ja na to że mam 3 lata i wymieniłem wtryski 3.3tys, pompa vac 800zł, pompa w zbiorniku 500, z tyłu tuleje w belce 2x po 200zł, teraz kończy się powoli sprzęgło i koszt ok 2,5tys plus robota. Wtryski po regeneracji już nie mają tej mocy co kiedyś bo z 136km (310 niutków) zostało 122km (220niutków) więc zastosowałem moda i jest 145km i 330niutków przy 2.5tys |
|
|
|
 |
|