Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Kiedy wymieniacie opony na zimowe?
Autor Wiadomość
Olivia 
Forumowicz
Pod nickiem

Auto: psujący się
Kraj/Country: Kuba
Wysłany: 05-12-2017, 11:45   

Większość producentów opon do aut osobowych, tych liczących się, ma skład mieszanki różniący się między oponami letnimi vs. zimowymi na poziomie 8-12% na twardości mieszanki. Ale nie przekłada to się z taką samą procentowością na wzrost lub obniżenie przyczepności.
Dla mnie jest to sztuczne wywoływanie potrzeby produkcji. Bo jeżeli ktoś naprawdę wjeżdża w teren zaśnieżony to tylko opony terenowego go uratują. A na lodzie łańcuchy z kolcami lub ewentualnie opony z kolcami.
Cała reszta to dorabianie otoczki i wytłumaczenia a fizyka jest jedna i niepodważalna dla każdego.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-12-2017, 12:38   

Ostatnio czytałem o oponie wielosezonowej Michelin, która ma naprawdę bardzo dobre właściwości latem. Bo niemal wszystkie wielosezonowe mają taki bieżnik jak zimówki (lamelki) i są bardziej zimowe niż letnie. W tej jedynej jest inaczej.
Z drugiej strony widziałem testy na YT jak zakładają opony zimowe/letnie/wielosezon/bieżnikowane i zdecydowanie na mokrym wygrywa zimówka, nawet latem i często jest tak, że chińska zimówka jest w tym lepsza od markowej letniej...
W 3 autach już jeździłem - z oszczędności - na zimowych cały rok i jeździ się normalnie. Nie ma nadmiernego zużycia. Co więcej w moich ostatnich nabytkach jak Dunlop SP SportMax RT czy Nokian i3 zużycie latem jest większe niż np. Debicy frigo 2 czy innych zimówek made in china jakie miałem na Renówce.
Planuję więc do auta kupić dobre zimówki i jeździć cały rok. Ew. właśnie te nowe Michelin:
https://autokult.pl/24730,michelin-stworzyl-opone-letnio-zimowa-zamiast-calorocznej

milo 
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Wysłany: 05-12-2017, 16:56   

Krzyzak napisał/a:
Planuję więc do auta kupić dobre zimówki i jeździć cały rok. Ew. właśnie te nowe Michelin:

Widziałem ciekawy bieżnik tylko latem nie będa za głosne ?
Dunlop mnie rozczarował w deszcz juz trzeba uważać
emilabo napisał/a:
Ja właśnie bardzo poważnie się zastanawiam co warto wybrać....

Różne juz miałem opony... drugi sezon na Continental i jestem bardzo zadowolony ,Pirelli nigdy w zyciu juz nie kupie

Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td

RalfPi 
Mitsumaniak

Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Wysłany: 05-12-2017, 18:43   

Olivia napisał/a:
Większość producentów opon do aut osobowych, tych liczących się, ma skład mieszanki różniący się między oponami letnimi vs. zimowymi na poziomie 8-12% na twardości mieszanki. Ale nie przekłada to się z taką samą procentowością na wzrost lub obniżenie przyczepności.
Dla mnie jest to sztuczne wywoływanie potrzeby produkcji. Bo jeżeli ktoś naprawdę wjeżdża w teren zaśnieżony to tylko opony terenowego go uratują. A na lodzie łańcuchy z kolcami lub ewentualnie opony z kolcami.
Cała reszta to dorabianie otoczki i wytłumaczenia a fizyka jest jedna i niepodważalna dla każdego.

Letnie pracują tragicznie w normalną zimę (gdzie spadnie powiedzmy 10cm-20cm śniegu i jeszcze go nie rostopią/rozjeżdża).
Parę lat temu nie byłem w stanie podjechać pod górkę o nachyleniu powiedzmy 3%. Musiałem objechać 2km i jechać głównymi drogami. Dwa lata temu zaliczyłem ostry poślizg w mieście z delikatnej górki (prędkość 40km/h, droga hamowania 40m) - ostatecznie ratowałem się hamulcem ręcznym, a ciężarówka z przeciwnego pasa zobaczyła, że samochód mi wykręca od ręcznego i odbiła w prawo - po tym ostatni doświadczeniu, wolę zmienić dużo wcześniej na zimowe niż o jeden dzień zbyt późno. Przyczepność jest najzwyczajniej nieporównywalna.

A na potwierdzenie: "...wzięli do północnej mroźnej Szwecji dwa samochody - Seaty Leony - i w obu założyli opony renomowanego producenta (Continentale), w jednym letnie, w drugim zimowe. Potem rozpędzili oba na śniegu do prędkości 48 km/h. Droga hamowania auta na zimówkach wyniosła 27 metrów. Tego na letnich gumach... 85 metrów. Kiedy pierwszy stał już nieruchomo, drugi wciąż jechał i to szybko, bo 40 km/h."

https://moto.wp.pl/czy-naprawde-trzeba-zmieniac-opony-na-zimowki-fakty-i-mity-6036894603747969a

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 06-12-2017, 08:48   

milo napisał/a:
tylko latem nie będa za głosne ?
oceny głośności wg producenta stawiają ją na średnim poziomie, powinna być cichsza od większości opon na rynku
fakt, że jodełka generalnie jest głośna, ale jest jeszcze kwestia składu mieszanki

milo 
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Wysłany: 06-12-2017, 15:53   

Krzyzak napisał/a:
fakt, że jodełka generalnie jest głośna, ale jest jeszcze kwestia składu mieszanki

Szerokość opony tez ma wpływ ,cena w miarę rozsądku
U mnie zimówki(zimą) sa cichsze od letnich (latem)chyba że jest bardzo gorąco to są w miare ciche ale rankem juz nie

Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td

Olivia 
Forumowicz
Pod nickiem

Auto: psujący się
Kraj/Country: Kuba
Wysłany: 07-12-2017, 02:26   

W jakimś temacie tutaj na forum nt. wysokości bieżnika pisałam nt. opon marki Pirelli. Jak dla mnie są to najgorsze z markowych opon. Zużywają się najszybciej i najczęściej miałam problem z wadą opon, całych kompletów a nie pojedynczych sztuk. Osobiście odradzam ... chyba że masz żyłkę hazardzisty :wink:

RalfPi, na letnich tylko raz jeździłam w zimę - taką prawdziwą, nie udawaną, czyli mróz, błoto pośniegowe etc. Jazda nie należała do komfortowych. Ponadto, opony były stare, kupione razem ze starym autem.
Obecnie używam tylko wielosezonowych, zawsze nowych i od sprawdzonych producentów. Jak na razie mnie nie zawiodły. Osobiście uważam że w takim klimacie jaki jest w tej części Europy, czyli Białoruś, Polska, Czechy i Niemcy, jak najbardziej mi odpowiadają. Nigdy nie miałam takich przygód typu poślizg na drodze publicznej którego umyślnie bym nie wywołała a który byłby wypadkową spóźnionego hamowania czy kolein śniegowych lub innej nagłej sytuacji na drodze.

misiak1988 
Nowy Forumowicz
unknown

Auto: mitsubishi eclipse 2
Wysłany: 19-12-2017, 09:40   

Obserwuję temat o dłuższego czasu ale teraz po powrocie z gór mam wreszcie wyrobioną pewną opinie o oponach całorocznych a przynajmniej o CrossClimate+ od Michelin.
[link] Opona na mokrej i suchej nawierzchni zachowuje się przyzwoicie. Problemy zaczynają się przy większym śniegu i lodzie - ale tutaj wiadomo, że bez łańcuchów albo kolców żadna guma sobie nie poradzi. Ogólnie jak na oponę letnią z homologacją zimową (bo tak o niej piszą) jest całkiem przyzwoita. Nie polecam jednak ostrzejszej jazdy na czymś takim... nawet najlepsza opona zimowa nie zastąpi zdrowego rozsądku :mrgreen:

Uwex 
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Wysłany: 10-04-2018, 08:50   

Odwieczny dylemat - kiedy ? Nie ma jednej dobrej odpowiedzi . Zależy kto ile i gdzie jeździ (miasto /zadupie (sorry) ) oraz w której części naszego pięknego kraju.

larelijux 
Mitsumaniak

Auto: -
Wysłany: 11-07-2018, 13:54   

rej, czyli jak zacznie się ich używać to będą miały przeszło rok? Według mnie lepiej zapłacić trochę więcej i kupić nowe opony, szczególnie w przypadku zimówek które z wiekiem mocno tracą swoje właściwości

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 11-07-2018, 14:54   

Moim zdaniem zależy jak szybko je zużyjesz. Jak poniżej 3 sezonów to czemu nie kupić rocznej. Jak ma starczyć na dłużej to lepiej najświeższą...

larelijux 
Mitsumaniak

Auto: -
Wysłany: 11-07-2018, 22:16   

We wrocławskim klimacie zimówek używa się dość krótko, także świeżość opony to jest najważniejsze kryterium

amaj 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer
Wysłany: 17-07-2018, 08:27   

Mitsumaniaki, Mitsumaniaki, Mitsumaniaki
Ostatnio zmieniony przez mkm 19-11-2018, 02:05, w całości zmieniany 2 razy  

apikus 
Mitsumaniak

Auto: ASX
Wysłany: 17-07-2018, 09:10   

amaj napisał/a:
dolnośląskie jest chyba najłagodniejsze w Polsce

Nie sprowadzaj dolnośląskiego do Wrocławia. Ja nie wyobrażam sobie nie wymieniania opon. Jazda na zimówkach to listopad-marzec.

Marzenna 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt edition
Wysłany: 07-10-2018, 22:29   

Ja właśnie wymieniłam.
Ostatnio zmieniony przez mkm 19-02-2019, 03:21, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu