Kiedy wymieniacie opony na zimowe? |
Autor |
Wiadomość |
Olivia
Forumowicz Pod nickiem
Auto: psujący się
Kraj/Country: Kuba
|
Wysłany: 05-12-2017, 11:45
|
|
|
Większość producentów opon do aut osobowych, tych liczących się, ma skład mieszanki różniący się między oponami letnimi vs. zimowymi na poziomie 8-12% na twardości mieszanki. Ale nie przekłada to się z taką samą procentowością na wzrost lub obniżenie przyczepności.
Dla mnie jest to sztuczne wywoływanie potrzeby produkcji. Bo jeżeli ktoś naprawdę wjeżdża w teren zaśnieżony to tylko opony terenowego go uratują. A na lodzie łańcuchy z kolcami lub ewentualnie opony z kolcami.
Cała reszta to dorabianie otoczki i wytłumaczenia a fizyka jest jedna i niepodważalna dla każdego. |
_________________ Niebiańska robota |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24327 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 05-12-2017, 12:38
|
|
|
Ostatnio czytałem o oponie wielosezonowej Michelin, która ma naprawdę bardzo dobre właściwości latem. Bo niemal wszystkie wielosezonowe mają taki bieżnik jak zimówki (lamelki) i są bardziej zimowe niż letnie. W tej jedynej jest inaczej.
Z drugiej strony widziałem testy na YT jak zakładają opony zimowe/letnie/wielosezon/bieżnikowane i zdecydowanie na mokrym wygrywa zimówka, nawet latem i często jest tak, że chińska zimówka jest w tym lepsza od markowej letniej...
W 3 autach już jeździłem - z oszczędności - na zimowych cały rok i jeździ się normalnie. Nie ma nadmiernego zużycia. Co więcej w moich ostatnich nabytkach jak Dunlop SP SportMax RT czy Nokian i3 zużycie latem jest większe niż np. Debicy frigo 2 czy innych zimówek made in china jakie miałem na Renówce.
Planuję więc do auta kupić dobre zimówki i jeździć cały rok. Ew. właśnie te nowe Michelin:
https://autokult.pl/24730,michelin-stworzyl-opone-letnio-zimowa-zamiast-calorocznej |
|
|
|
 |
milo
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
|
Wysłany: 05-12-2017, 16:56
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | Planuję więc do auta kupić dobre zimówki i jeździć cały rok. Ew. właśnie te nowe Michelin: |
Widziałem ciekawy bieżnik tylko latem nie będa za głosne ?
Dunlop mnie rozczarował w deszcz juz trzeba uważać
emilabo napisał/a: | Ja właśnie bardzo poważnie się zastanawiam co warto wybrać.... |
Różne juz miałem opony... drugi sezon na Continental i jestem bardzo zadowolony ,Pirelli nigdy w zyciu juz nie kupie |
_________________ Jest ryzyko jest zabawa
三菱ギャラン
Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td
 |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
|
Wysłany: 05-12-2017, 18:43
|
|
|
Olivia napisał/a: | Większość producentów opon do aut osobowych, tych liczących się, ma skład mieszanki różniący się między oponami letnimi vs. zimowymi na poziomie 8-12% na twardości mieszanki. Ale nie przekłada to się z taką samą procentowością na wzrost lub obniżenie przyczepności.
Dla mnie jest to sztuczne wywoływanie potrzeby produkcji. Bo jeżeli ktoś naprawdę wjeżdża w teren zaśnieżony to tylko opony terenowego go uratują. A na lodzie łańcuchy z kolcami lub ewentualnie opony z kolcami.
Cała reszta to dorabianie otoczki i wytłumaczenia a fizyka jest jedna i niepodważalna dla każdego. |
Letnie pracują tragicznie w normalną zimę (gdzie spadnie powiedzmy 10cm-20cm śniegu i jeszcze go nie rostopią/rozjeżdża).
Parę lat temu nie byłem w stanie podjechać pod górkę o nachyleniu powiedzmy 3%. Musiałem objechać 2km i jechać głównymi drogami. Dwa lata temu zaliczyłem ostry poślizg w mieście z delikatnej górki (prędkość 40km/h, droga hamowania 40m) - ostatecznie ratowałem się hamulcem ręcznym, a ciężarówka z przeciwnego pasa zobaczyła, że samochód mi wykręca od ręcznego i odbiła w prawo - po tym ostatni doświadczeniu, wolę zmienić dużo wcześniej na zimowe niż o jeden dzień zbyt późno. Przyczepność jest najzwyczajniej nieporównywalna.
A na potwierdzenie: "...wzięli do północnej mroźnej Szwecji dwa samochody - Seaty Leony - i w obu założyli opony renomowanego producenta (Continentale), w jednym letnie, w drugim zimowe. Potem rozpędzili oba na śniegu do prędkości 48 km/h. Droga hamowania auta na zimówkach wyniosła 27 metrów. Tego na letnich gumach... 85 metrów. Kiedy pierwszy stał już nieruchomo, drugi wciąż jechał i to szybko, bo 40 km/h."
https://moto.wp.pl/czy-naprawde-trzeba-zmieniac-opony-na-zimowki-fakty-i-mity-6036894603747969a |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24327 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 06-12-2017, 08:48
|
|
|
milo napisał/a: | tylko latem nie będa za głosne ? | oceny głośności wg producenta stawiają ją na średnim poziomie, powinna być cichsza od większości opon na rynku
fakt, że jodełka generalnie jest głośna, ale jest jeszcze kwestia składu mieszanki |
|
|
|
 |
milo
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
|
Wysłany: 06-12-2017, 15:53
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | fakt, że jodełka generalnie jest głośna, ale jest jeszcze kwestia składu mieszanki |
Szerokość opony tez ma wpływ ,cena w miarę rozsądku
U mnie zimówki(zimą) sa cichsze od letnich (latem)chyba że jest bardzo gorąco to są w miare ciche ale rankem juz nie |
_________________ Jest ryzyko jest zabawa
三菱ギャラン
Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td
 |
|
|
|
 |
Olivia
Forumowicz Pod nickiem
Auto: psujący się
Kraj/Country: Kuba
|
Wysłany: 07-12-2017, 02:26
|
|
|
W jakimś temacie tutaj na forum nt. wysokości bieżnika pisałam nt. opon marki Pirelli. Jak dla mnie są to najgorsze z markowych opon. Zużywają się najszybciej i najczęściej miałam problem z wadą opon, całych kompletów a nie pojedynczych sztuk. Osobiście odradzam ... chyba że masz żyłkę hazardzisty
RalfPi, na letnich tylko raz jeździłam w zimę - taką prawdziwą, nie udawaną, czyli mróz, błoto pośniegowe etc. Jazda nie należała do komfortowych. Ponadto, opony były stare, kupione razem ze starym autem.
Obecnie używam tylko wielosezonowych, zawsze nowych i od sprawdzonych producentów. Jak na razie mnie nie zawiodły. Osobiście uważam że w takim klimacie jaki jest w tej części Europy, czyli Białoruś, Polska, Czechy i Niemcy, jak najbardziej mi odpowiadają. Nigdy nie miałam takich przygód typu poślizg na drodze publicznej którego umyślnie bym nie wywołała a który byłby wypadkową spóźnionego hamowania czy kolein śniegowych lub innej nagłej sytuacji na drodze. |
_________________ Niebiańska robota |
|
|
|
 |
misiak1988
Nowy Forumowicz unknown
Auto: mitsubishi eclipse 2
|
Wysłany: 19-12-2017, 09:40
|
|
|
Obserwuję temat o dłuższego czasu ale teraz po powrocie z gór mam wreszcie wyrobioną pewną opinie o oponach całorocznych a przynajmniej o CrossClimate+ od Michelin.
[link] Opona na mokrej i suchej nawierzchni zachowuje się przyzwoicie. Problemy zaczynają się przy większym śniegu i lodzie - ale tutaj wiadomo, że bez łańcuchów albo kolców żadna guma sobie nie poradzi. Ogólnie jak na oponę letnią z homologacją zimową (bo tak o niej piszą) jest całkiem przyzwoita. Nie polecam jednak ostrzejszej jazdy na czymś takim... nawet najlepsza opona zimowa nie zastąpi zdrowego rozsądku |
|
|
|
 |
Uwex
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
|
Wysłany: 10-04-2018, 08:50
|
|
|
Odwieczny dylemat - kiedy ? Nie ma jednej dobrej odpowiedzi . Zależy kto ile i gdzie jeździ (miasto /zadupie (sorry) ) oraz w której części naszego pięknego kraju. |
|
 |
larelijux
Mitsumaniak

Auto: -
|
Wysłany: 11-07-2018, 13:54
|
|
|
rej, czyli jak zacznie się ich używać to będą miały przeszło rok? Według mnie lepiej zapłacić trochę więcej i kupić nowe opony, szczególnie w przypadku zimówek które z wiekiem mocno tracą swoje właściwości |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 11-07-2018, 14:54
|
|
|
Moim zdaniem zależy jak szybko je zużyjesz. Jak poniżej 3 sezonów to czemu nie kupić rocznej. Jak ma starczyć na dłużej to lepiej najświeższą... |
|
|
|
 |
larelijux
Mitsumaniak

Auto: -
|
Wysłany: 11-07-2018, 22:16
|
|
|
We wrocławskim klimacie zimówek używa się dość krótko, także świeżość opony to jest najważniejsze kryterium |
|
|
|
 |
amaj
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer
|
Wysłany: 17-07-2018, 08:27
|
|
|
Mitsumaniaki, Mitsumaniaki, Mitsumaniaki |
Ostatnio zmieniony przez mkm 19-11-2018, 02:05, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
apikus
Mitsumaniak

Auto: ASX
|
Wysłany: 17-07-2018, 09:10
|
|
|
amaj napisał/a: | dolnośląskie jest chyba najłagodniejsze w Polsce |
Nie sprowadzaj dolnośląskiego do Wrocławia. Ja nie wyobrażam sobie nie wymieniania opon. Jazda na zimówkach to listopad-marzec. |
|
|
|
 |
Marzenna
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt edition
|
Wysłany: 07-10-2018, 22:29
|
|