Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.8] montaż haka
Autor Wiadomość
Bohdan125 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-01-2018, 17:05   

Koledzy
Mam pytanie czy u mnie w d.r jest wszystko ok
Haka nie mam wybitnego bo go fizycznie w samochodzie nie ma, ale mam DCM w O1 i O2, i tu moje zdziwienie bez hamulca tylko 650 kg z hamulcem 1200 strasznie mało zważywszy na to że średnia przyczepa kampigowa to waga około 1350 kg, miałem zamiar montować hak ale teraz się waham
ASX 1.6 cm3

Karol1983 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX
Wysłany: 22-06-2018, 11:10   

Dzień dobry,

Mam dylemat, ponieważ chcę zamontować hak 7pin w moim ASX. Kupiłem hak z dedykowaną wiązką ale nie ma w tym komplecie modułu, a pan ze sklepu tłumaczy, że wszyscy błędnie myślą, że w tym modelu moduł jest potrzebny.
Jaka jest prawda? Chce oddać tą wiązkę i kupić taką z modułem.

Pozdrawiam
Karol

Bohdan125 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 12-09-2018, 21:05   

witam kolegów
pisze bo mam mały problem z moim hakiem w asx
hak kupiłem odpinany z firmy auto-hak i z czystym sumieniem mogę polecić pasuje idealnie.
co do wiązki elektrycznej to z racji że czasami ciągnę kamping postanowiłem zainwestować w 13 pinowe,
zakupiłem wiązkę dedykowaną westfalia num 340 093 300 113
podłączenie z tyłu banalne prawa strona w oryginalne wtyczki z lewej strony jeden kabel który wyłącza przeciwmgielne podczas holowania.
problem mam z przodu samochodu tam podpina sie kable pod kleme "+" i podłącza do kostki która jest gdzieś pod aku przy przegrodzie przednie (pas przedni)j, problem jest taki że u mnie brak owej wtyczki :o
Są dwie opcje dlaczego brakuje wtyczki
1, brak fabrycznie może zmienili cos od 2015 roku bo z takiego rocznika mam ASX ( tu będę wdzięczny innym kolegą którzy maja asx 2015 lub nowszy o sprawdzenie czy u nich jest wtyczka :mrgreen: )
2, auto kupiłem jako dwu letnie - poprzedni właściciel miał mały dzwon malowany był zderzak pas przedni, wymieniana chłodnica - może podczas naprawy wtyczkę osunięto lub jest gdzieś indziej podczepiona.
w instrukcji podłączenia jest podane tylko żeby wpiąć kable w wtyk "C" nie pisze co to za kabel z kąd idzie , gdzie go ewentualnie szukać .
Oficjalny serwis Westfalia-Polska"pomoc nie wiele w mailu mi powiedzieli poradzili ewentualny kontakt z najbliższym dystrybutorem marki.
może Wy koledzy coś podpowiecie, ewentualnie może ktoś jest obcykany w temacie najlepiej ze śląska,
mogę podjechać ( oczywiście usługa była by odpłatna :lol: )
Jak nie wy to chyba tylko serwis mi zostanie ale jako że haka u nich nie montowałem to pewnie teraz mnie skroją.

oto foto kostki o jakiej mowa
będę wdzięczny za pomoc

tokyo 
Forumowicz

Auto: evo 126p :)
Wysłany: 13-09-2018, 08:14   

Kazdy misiek ma instalacje pod hak
1. gnjiiazdo kwadratowe do aku znajduje sie pod lewa przednia lampa z przodu samochodu , jest to gniazdo w ver na 3 kable ( europa o sr 2.5 mm2) lub 1 kabel (dla ver usa). jest ona zazwyczaj zaizolowana do wiazki glownej biegnacej na belke przednia
2. wtyczka z tylu auta znajduje sie na prawym tylnim slupku na wysokosci szarej tapicerki

Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez :) .

Bohdan125 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 13-09-2018, 20:52   

Dzięki za odpowiedź, jak pisałem wcześniej tył mam ogarnięty a z przodu w komorze silnika w okolicy lampy nic nie widać nawet świeciłem latarką w zakamarki.
Mimo wszystko dzięki za info będę dalej szukał, jak znajdę chwilę to rozkręce trochę przodu i zgodnie z sugestią będę szukał wzdłuż głównej wiązki.

Jukusss 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1.8 DID
Wysłany: 06-03-2019, 12:29   

no to i ja odgrzeję kotleta.
kupiłem na all znanym portalu hak do C4 Aircosa -Thule prawie kompletny z hakiem pionowym -
z taką wiązką http://www.ecs-electronic...ns/MT114DHU.pdf
wiązka w całości nic nie obcięte
jest jedna różnica - ponieważ w mojej jest wpięty przekaźnik a w tej instrukcji tego nie ma - sterowany jest fioletowym z wtyczki w słupku - domyślam sie tylko że to plus ze stacyjki.
nie mam w komplecie natomiast kabla z przodu tego z bezpiecznikiem (zdaje sie, jest to podpiecie zasilania do haka i modułu). nie ma problemu z cięciem i lutowaniem u mnie ale chciałbym wiedzieć co muszę i z czym połączyć. czy ktos z szanownych forumowiczów mógłby mi przewinąć temat najlepiej z jakąś foteczką który kabelek z czym podpiąć

lamzi 
Nowy Forumowicz

Auto: Citroen C4 Aircross
Wysłany: 14-02-2021, 09:30   

Witam.
Widzę z e temat montażu haka trochę przycichł więc odgrzeje go jednym pytaniem:
Czy w asx jest fabryczny otwór na wiązkę haka w podłodze bagażnika czy trzeba wiercić?

Majron 
Forumowicz

Auto: ASX 1.8 DID 4WD RED
Wysłany: 14-02-2021, 12:34   

lamzi napisał/a:
Witam.
Czy w asx jest fabryczny otwór na wiązkę haka w podłodze bagażnika czy trzeba wiercić?

Za zderzakiem w tylnej ścianie są zaślepki gumowe którymi przeciąga się wiązkę z kablami, wiercic nic nie trzeba, (wymagane może być podcięcie zderzaka, zależy od modelu haka)

kamil508 
Forumowicz

Auto: ASX 2011r 1.8 DiD 4WD 150KM
Wysłany: 03-03-2021, 08:22   

Kupiłem hak, wiązkę w bagażniku znalazłem :)
teraz ta przy lampie - jeszcze jej nie namierzyłem, piszecie że są 3 przewody, jak rozumiem
minus
+12 stały
+12 po zapłonie

ale do czego tą wtyczkę podpiąć z przodu ?

lamzi 
Nowy Forumowicz

Auto: Citroen C4 Aircross
Wysłany: 14-03-2021, 09:41   

Majron napisał/a:
lamzi napisał/a:
Witam.

Za zderzakiem w tylnej ścianie są zaślepki gumowe którymi przeciąga się wiązkę z kablami, wiercic nic nie trzeba, (wymagane może być podcięcie zderzaka, zależy od modelu haka)

Czy masz na myśli ta gumowa zaślepkę z lewej strony przez którą przechodzą przewody od czujników?

kamil508 
Forumowicz

Auto: ASX 2011r 1.8 DiD 4WD 150KM
Wysłany: 14-03-2021, 12:14   

Ja przeciągnąłem tym otworem pod czarną listwą środkowa (przykrywającą ucho zamka klapy), są tam zaklejone otwory srebrną taśmą, zerwałem taśmę i przeciągałem przewód z prawej strony idealnie od strony kostki haka w bagażniku.
Światła przeciwmgłowego nie ma w tej wtyczce pod tapicerką, trzeba wziąć bezpośrednio ze światła w zderzaku.

Jak podłączasz 13pin złącze to 3 grube przewody w kostce w bagażniku są nie podłączone do akumulatora, musisz je z przodu auta przy lewej lampie odnalesć (kostka) i podłączyć do akumulatora (ja przez bezpiecznik podłączyłem), a w bagażniku bedziesz miał 12V stałe, musisz zastosować przekąźnik aby zrobić z nich 12V po zapłonie, przewód dający sygnał 12V po zapłonie już jest w fabrycznej kostce (chyba brązoawy) - sygnał!

mrdread 
Mitsumaniak

Auto: ASX 1.6 PB BlueSky '14
Wysłany: 15-07-2021, 15:46   

Karol1983 napisał/a:
Dzień dobry,

Mam dylemat, ponieważ chcę zamontować hak 7pin w moim ASX. Kupiłem hak z dedykowaną wiązką ale nie ma w tym komplecie modułu, a pan ze sklepu tłumaczy, że wszyscy błędnie myślą, że w tym modelu moduł jest potrzebny.

Pozdrawiam
Karol

Czy faktycznie można użyć zwykłej wiązki bez modułu.? Właśnie dostałem wiązkę od Steinhof bez modułu, gdyż sprzedawca twierdzi ze do modelu z 2014 roku nie potrzeba stosowania modułu.

Czy to jest bezpieczne - Bo jak nie to odsyłam i kupie z modułem

stefanp 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX
Wysłany: 21-08-2022, 18:58   

mrdread napisał/a:
Karol1983 napisał/a:
Dzień dobry,

Pozdrawiam
Karol

Czy faktycznie można użyć zwykłej wiązki bez modułu.? Właśnie dostałem wiązkę od Steinhof bez modułu, gdyż sprzedawca twierdzi ze do modelu z 2014 roku nie potrzeba stosowania modułu.

Czy to jest bezpieczne - Bo jak nie to odsyłam i kupie z modułem

Coś ustaliłeś w tym temacie? Zainstalowałeś hak bez modułu?

AGENT6 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 21-08-2023, 20:50   

Witam, nie chciałbym otwierać nowych wątków dotyczących haków więc odgrzebię starszy temat.
Jestem na etapie montażu haka i mam w zestawie dedykowaną wiązkę ERICH JAGER 748678.
Czy ktoś może mi pomóc gdzie szukać wtyczki do podpięcia wiązki od aku ?

Laknat 
Forumowicz

Auto: ASM MY17
Wysłany: 22-08-2023, 10:01   

Najpewniej jak otworzysz bagażnik, to po prawej stronie pod plastikową zabudową.

Odpowiedz do tematu