[1.8] montaż haka |
Autor |
Wiadomość |
Bohdan125
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi ASX
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 18-01-2018, 17:05
|
|
|
Koledzy
Mam pytanie czy u mnie w d.r jest wszystko ok
Haka nie mam wybitnego bo go fizycznie w samochodzie nie ma, ale mam DCM w O1 i O2, i tu moje zdziwienie bez hamulca tylko 650 kg z hamulcem 1200 strasznie mało zważywszy na to że średnia przyczepa kampigowa to waga około 1350 kg, miałem zamiar montować hak ale teraz się waham
ASX 1.6 cm3 |
|
|
|
 |
Karol1983
Nowy Forumowicz
Auto: ASX
|
Wysłany: 22-06-2018, 11:10
|
|
|
Dzień dobry,
Mam dylemat, ponieważ chcę zamontować hak 7pin w moim ASX. Kupiłem hak z dedykowaną wiązką ale nie ma w tym komplecie modułu, a pan ze sklepu tłumaczy, że wszyscy błędnie myślą, że w tym modelu moduł jest potrzebny.
Jaka jest prawda? Chce oddać tą wiązkę i kupić taką z modułem.
Pozdrawiam
Karol |
|
|
|
 |
Bohdan125
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 12-09-2018, 21:05
|
|
|
witam kolegów
pisze bo mam mały problem z moim hakiem w asx
hak kupiłem odpinany z firmy auto-hak i z czystym sumieniem mogę polecić pasuje idealnie.
co do wiązki elektrycznej to z racji że czasami ciągnę kamping postanowiłem zainwestować w 13 pinowe,
zakupiłem wiązkę dedykowaną westfalia num 340 093 300 113
podłączenie z tyłu banalne prawa strona w oryginalne wtyczki z lewej strony jeden kabel który wyłącza przeciwmgielne podczas holowania.
problem mam z przodu samochodu tam podpina sie kable pod kleme "+" i podłącza do kostki która jest gdzieś pod aku przy przegrodzie przednie (pas przedni)j, problem jest taki że u mnie brak owej wtyczki
Są dwie opcje dlaczego brakuje wtyczki
1, brak fabrycznie może zmienili cos od 2015 roku bo z takiego rocznika mam ASX ( tu będę wdzięczny innym kolegą którzy maja asx 2015 lub nowszy o sprawdzenie czy u nich jest wtyczka )
2, auto kupiłem jako dwu letnie - poprzedni właściciel miał mały dzwon malowany był zderzak pas przedni, wymieniana chłodnica - może podczas naprawy wtyczkę osunięto lub jest gdzieś indziej podczepiona.
w instrukcji podłączenia jest podane tylko żeby wpiąć kable w wtyk "C" nie pisze co to za kabel z kąd idzie , gdzie go ewentualnie szukać .
Oficjalny serwis Westfalia-Polska"pomoc nie wiele w mailu mi powiedzieli poradzili ewentualny kontakt z najbliższym dystrybutorem marki.
może Wy koledzy coś podpowiecie, ewentualnie może ktoś jest obcykany w temacie najlepiej ze śląska,
mogę podjechać ( oczywiście usługa była by odpłatna )
Jak nie wy to chyba tylko serwis mi zostanie ale jako że haka u nich nie montowałem to pewnie teraz mnie skroją.
oto foto kostki o jakiej mowa
będę wdzięczny za pomoc
 |
|
|
|
 |
tokyo
Forumowicz
Auto: evo 126p :)
Pomógł: 35 razy Dołączył: 11 Kwi 2010 Posty: 1224 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 13-09-2018, 08:14
|
|
|
Kazdy misiek ma instalacje pod hak
1. gnjiiazdo kwadratowe do aku znajduje sie pod lewa przednia lampa z przodu samochodu , jest to gniazdo w ver na 3 kable ( europa o sr 2.5 mm2) lub 1 kabel (dla ver usa). jest ona zazwyczaj zaizolowana do wiazki glownej biegnacej na belke przednia
2. wtyczka z tylu auta znajduje sie na prawym tylnim slupku na wysokosci szarej tapicerki |
_________________ FB: Tokyo Dawid Mitlas
IG: tokyo.dawid
Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez . |
|
|
|
 |
Bohdan125
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 13-09-2018, 20:52
|
|
|
Dzięki za odpowiedź, jak pisałem wcześniej tył mam ogarnięty a z przodu w komorze silnika w okolicy lampy nic nie widać nawet świeciłem latarką w zakamarki.
Mimo wszystko dzięki za info będę dalej szukał, jak znajdę chwilę to rozkręce trochę przodu i zgodnie z sugestią będę szukał wzdłuż głównej wiązki. |
|
|
|
 |
Jukusss
Nowy Forumowicz
Auto: ASX 1.8 DID
Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Paź 2018 Posty: 18 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 06-03-2019, 12:29
|
|
|
no to i ja odgrzeję kotleta.
kupiłem na all znanym portalu hak do C4 Aircosa -Thule prawie kompletny z hakiem pionowym -
z taką wiązką http://www.ecs-electronic...ns/MT114DHU.pdf
wiązka w całości nic nie obcięte
jest jedna różnica - ponieważ w mojej jest wpięty przekaźnik a w tej instrukcji tego nie ma - sterowany jest fioletowym z wtyczki w słupku - domyślam sie tylko że to plus ze stacyjki.
nie mam w komplecie natomiast kabla z przodu tego z bezpiecznikiem (zdaje sie, jest to podpiecie zasilania do haka i modułu). nie ma problemu z cięciem i lutowaniem u mnie ale chciałbym wiedzieć co muszę i z czym połączyć. czy ktos z szanownych forumowiczów mógłby mi przewinąć temat najlepiej z jakąś foteczką który kabelek z czym podpiąć |
|
|
|
 |
lamzi
Nowy Forumowicz
Auto: Citroen C4 Aircross
|
Wysłany: 14-02-2021, 09:30
|
|
|
Witam.
Widzę z e temat montażu haka trochę przycichł więc odgrzeje go jednym pytaniem:
Czy w asx jest fabryczny otwór na wiązkę haka w podłodze bagażnika czy trzeba wiercić? |
|
|
|
 |
Majron
Forumowicz

Auto: ASX 1.8 DID 4WD RED
|
Wysłany: 14-02-2021, 12:34
|
|
|
lamzi napisał/a: | Witam.
Czy w asx jest fabryczny otwór na wiązkę haka w podłodze bagażnika czy trzeba wiercić? |
Za zderzakiem w tylnej ścianie są zaślepki gumowe którymi przeciąga się wiązkę z kablami, wiercic nic nie trzeba, (wymagane może być podcięcie zderzaka, zależy od modelu haka) |
|
 |
kamil508
Forumowicz
Auto: ASX 2011r 1.8 DiD 4WD 150KM
|
Wysłany: 03-03-2021, 08:22
|
|
|
Kupiłem hak, wiązkę w bagażniku znalazłem
teraz ta przy lampie - jeszcze jej nie namierzyłem, piszecie że są 3 przewody, jak rozumiem
minus
+12 stały
+12 po zapłonie
ale do czego tą wtyczkę podpiąć z przodu ? |
|
|
|
 |
lamzi
Nowy Forumowicz
Auto: Citroen C4 Aircross
|
Wysłany: 14-03-2021, 09:41
|
|
|
Majron napisał/a: | lamzi napisał/a: | Witam.
Za zderzakiem w tylnej ścianie są zaślepki gumowe którymi przeciąga się wiązkę z kablami, wiercic nic nie trzeba, (wymagane może być podcięcie zderzaka, zależy od modelu haka) |
Czy masz na myśli ta gumowa zaślepkę z lewej strony przez którą przechodzą przewody od czujników? |
|
|
|
 |
kamil508
Forumowicz
Auto: ASX 2011r 1.8 DiD 4WD 150KM
|
Wysłany: 14-03-2021, 12:14
|
|
|
Ja przeciągnąłem tym otworem pod czarną listwą środkowa (przykrywającą ucho zamka klapy), są tam zaklejone otwory srebrną taśmą, zerwałem taśmę i przeciągałem przewód z prawej strony idealnie od strony kostki haka w bagażniku.
Światła przeciwmgłowego nie ma w tej wtyczce pod tapicerką, trzeba wziąć bezpośrednio ze światła w zderzaku.
Jak podłączasz 13pin złącze to 3 grube przewody w kostce w bagażniku są nie podłączone do akumulatora, musisz je z przodu auta przy lewej lampie odnalesć (kostka) i podłączyć do akumulatora (ja przez bezpiecznik podłączyłem), a w bagażniku bedziesz miał 12V stałe, musisz zastosować przekąźnik aby zrobić z nich 12V po zapłonie, przewód dający sygnał 12V po zapłonie już jest w fabrycznej kostce (chyba brązoawy) - sygnał! |
|
|
|
 |
mrdread
Mitsumaniak
Auto: ASX 1.6 PB BlueSky '14
|
Wysłany: 15-07-2021, 15:46
|
|
|
Karol1983 napisał/a: | Dzień dobry,
Mam dylemat, ponieważ chcę zamontować hak 7pin w moim ASX. Kupiłem hak z dedykowaną wiązką ale nie ma w tym komplecie modułu, a pan ze sklepu tłumaczy, że wszyscy błędnie myślą, że w tym modelu moduł jest potrzebny.
Pozdrawiam
Karol |
Czy faktycznie można użyć zwykłej wiązki bez modułu.? Właśnie dostałem wiązkę od Steinhof bez modułu, gdyż sprzedawca twierdzi ze do modelu z 2014 roku nie potrzeba stosowania modułu.
Czy to jest bezpieczne - Bo jak nie to odsyłam i kupie z modułem |
|
|
|
 |
stefanp
Nowy Forumowicz
Auto: ASX
|
Wysłany: 21-08-2022, 18:58
|
|
|
mrdread napisał/a: | Karol1983 napisał/a: | Dzień dobry,
Pozdrawiam
Karol |
Czy faktycznie można użyć zwykłej wiązki bez modułu.? Właśnie dostałem wiązkę od Steinhof bez modułu, gdyż sprzedawca twierdzi ze do modelu z 2014 roku nie potrzeba stosowania modułu.
Czy to jest bezpieczne - Bo jak nie to odsyłam i kupie z modułem |
Coś ustaliłeś w tym temacie? Zainstalowałeś hak bez modułu? |
|
|
|
 |
AGENT6
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 21-08-2023, 20:50
|
|
|
Witam, nie chciałbym otwierać nowych wątków dotyczących haków więc odgrzebię starszy temat.
Jestem na etapie montażu haka i mam w zestawie dedykowaną wiązkę ERICH JAGER 748678.
Czy ktoś może mi pomóc gdzie szukać wtyczki do podpięcia wiązki od aku ?
 |
|
|
|
|
 |
Laknat
Forumowicz
Auto: ASM MY17
Pomógł: 13 razy Dołączył: 27 Lis 2018 Posty: 429 Skąd: Polska
|
Wysłany: 22-08-2023, 10:01
|
|
|
Najpewniej jak otworzysz bagażnik, to po prawej stronie pod plastikową zabudową. |
|
|
|
 |
|