Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS ALL] Nie działający obrotomierz w SPACE STAR-ze
Autor Wiadomość
Paweł W. 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,6 2002, Nissan Note 1,4
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-04-2015, 09:51   Obrotomierz w "SPACKU" cd.

Drogi Kolego,

Wybacz, że piszę dopiero teraz, ale nie miałem czasu zajrzeć do forum.
Z moich doświadczeń z obrotomierzem w moim SS wynika że sterowaniem zajmuje się czujnik na wałku rozrządu po prawej stronie silnika (bliżej akumulatora), patrząc od przodu auta. PROPONOWAŁBYM zdemontować to urządzenie, rozłączyć kostkę (BŁAGAM!!!OSTROŻNIE!!!PINY są BARDZO, BARDZO delikatne. Potem zająłbym się zegarami, gdyż one odbierają jedynie sygnał od tegoż czujnika.
Ja czujnik taki kupiłem za ok. 50 zł., choć zdarzali się "handlowcy", którzy żądali nawet 250 zł.

Powodzenia, Najserdeczniej Pozdrawiam
Paweł W.

[ Dodano: 26-04-2015, 10:50 ]
Drogi Kolego,

Wybacz, że piszę dopiero teraz, ale nie miałem czasu zajrzeć do forum.
Z moich doświadczeń z obrotomierzem w moim SS wynika że sterowaniem zajmuje się czujnik na wałku rozrządu po prawej stronie silnika (bliżej akumulatora), patrząc od przodu auta. PROPONOWAŁBYM zdemontować to urządzenie, rozłączyć kostkę (BŁAGAM!!!OSTROŻNIE!!!PINY są BARDZO, BARDZO delikatne. Potem zająłbym się zegarami, gdyż one odbierają jedynie sygnał od tegoż czujnika.
Ja czujnik taki kupiłem za ok. 50 zł., choć zdarzali się "handlowcy", którzy żądali nawet 250 zł.

Powodzenia, Najserdeczniej Pozdrawiam
Paweł W.

Ghostman
[Usunięty]

Wysłany: 26-04-2015, 21:16   

Oddałem swojego miśka do warsztatu na rozrząd i takie tam dupsy. Panowie przetestowali na podnośniku prędkościomierz. Jeden dodawał gazu, a drugi ruszał tą częścią wsadzoną do skrzyni. No i się okazało, że raz działał raz nie w zależności jak nim ruszyli. Czeka mnie więc zakup takiego czujnik. Puki co nie znalazłem nowego takiego. Allegro nie jest zbyt bogate w takie oferty. Znacie jakiś sklep/szrot, gdzie można by taki kupić w dobrym stanie do benzyny 1.6?

Paweł W. 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-04-2015, 22:13   Obrotomierz, cd.

Kolego,
Ów czujnik jest pod maską i nie ma nic wspólnego( sam go montowałem gdyż kupiłem auto bez czujnika) ze skrzynią biegów. Przykręcony jest do elementu umocowanego bezpośrednio na wałku rozrządu dwiema śrubami 5 lub 6. Ja ostatnio zaopatruję się w rozmaite części do MSS u Pana Grzegorza w Sulejówku-Wesołej, tel. 697971566. Ceny "przytomne" a i zawsze wygrzebiesz coś ciekawego.

Powodzenia.
Najserdeczniej Pozdrawiam
Paweł W.

[ Dodano: 27-04-2015, 06:22 ]
Jeszcze raz ja.
Wybacz, nie spojrzałem na Twoją "metryczkę" a Ty jesteś ze Śląska. Jeżeli nie masz ic naprzeciw, zapytam Pana Grzegorza o tę część gdyż będę u niego we środę lub czwartek.

Pozdrawiam
Paweł W.

zako7 
Mitsumaniak
00349/KMM

Auto: Eclipse Cross
Wysłany: 18-10-2015, 18:02   

Witam, odświeżam temat, potwierdzam elementem odpowiedzialnym za wskazania częstościomierza jest moduł zapłonowy, po wymianie obrotomierz "powrócił"
Potwierdzam p. Grześ z Sulejówka ma rozsądne ceny (połowa z allegro), super kontakt.

Paweł W. 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-10-2015, 11:54   Obrotomierz cd.

Witam Drogich Kolegów,

Odświeżam temat, gdyż obrotomierz znów zaczął wariować.
Któryś z Kolegów napisał, abym czym prędzej jechał do mechanika-tak zrobiłem.
Pogrzebał, pogrzebał i stwierdził, że "cewka".
Nie będę opowiadał perypetii z przerywającym, dławiącym się i samonaprawiającym się silnikiem, fakt że winowajcą były przetarte przewody doprowadzające prąd do cewki.
Stwierdziłem to uruchamiając silnik w nocy i zaglądnięcie pod maskę.

Najserdeczniej Pozdrawiam
Paweł W.

paaw2 
Nowy Forumowicz

Auto: Space Star 2004r
  Wysłany: 01-01-2016, 12:42   Space Star 1.6 - Obrotomierz zagadka

Odświeżam temat obrotomierza .

Obrotomierz przestał działać kilka tygodni po montażu LPG ( być może nie ma to związku )

Poniżej liczba czynności którą wykonałem .

1. Czyszczenie styków na zegarach
2. Podmiana czujnika położenia wałka (zdjęcie nr2) . Sprawny czujnik z Mitsu Lancer 1.6 ten sam rocznik. co Space Star
3. Czyszczenie styków od strony czujnika.

foto 1. http://ifotos.pl/z/snrrapr
foto 2. http://ifotos.pl/z/snrrapx

Wskazówka obrotomierza przy wyłączeniu silnika, Podnosi się wysoko i opada.

Mieliście podobny problem który udało się rozwiązać?

Paweł W. 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-01-2016, 13:53   

Witam,
Niestety, ja nawalczylem sie z obrotomierzem co niemiara, przy czym w moim aucie na poczatku po prostu nie bylo czyjnika obrotomierza a kostka sobie wisiala.
Po perypetiach z przelamanymi przewodami obrotomierz znowu zniknal. Przy poprzerywanych przewodach do cewek(obu) obrotomierz tez to pojawial sie to znikal.
Niestety, kupujac, niepotrzebnie jak okazalo sie, kolejny, trzeci juz czujnik okazalo sie ze powodem usterki byly znowu przelamane przewody w wiazce prowadzacej do wtyczki czujnika obrotomierza. Tak bylo w moim wypadku.
Jedyna rzecza, jaka moge poradzic to DOKLADNE SPRAWDZENIE wszystkich przewodow, jesli usterke spowodowal montaz LPG, odlacz instalacje, jesli obrotomierz zadziala-musi swoja prace poprawic "gazownik".
Powodzenia,
Pozdrawiam,
Pawel.

paaw2 
Nowy Forumowicz

Auto: Space Star 2004r
Wysłany: 04-01-2016, 23:15   Space Star 1.6 - Obrotomierz zagadka- Ciąg dalszy

Po podpięciu czytnika OBD II w interfejs diagnostyczny obrotomierz w aplikacji na PC działa.

Stawiam się teraz na przewody o których wspomniałeś. Mogę prosić o poradę jak się do tego zabrać jak to pomierzyć najszybciej ?

PS . W ostateczność można posiłkować się zewnętrznym obrotomierzem który sygnał bierzez z OBD tak jak tu .

1. link http://www.defi-shop.com/media/tas2013dev-3e.jpg

Paweł W. 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-01-2016, 10:28   

Witam,
W moim aucie byly poprzerywane przewody w wiazkach idacych do cewek I w dwoch przewodach biegnacych do wtyczki czujnika/modulu(?:). Ktos musial u mnie wczesniej robic to, poniewaz przewody byly naprawiane, tyle ze niedokladnie. Przy cewkach z wiazki zdjeta byla izolacja, takze przerwe widzialem jak na dloni.
U mnie obrotomierz dzialal od 1500 obr do 0, albo przy wlaczeniu skok do gory I koniec.
Powodzenia
Pawel

jackmi82 
Nowy Forumowicz

Auto: space star 1.6
Wysłany: 11-08-2016, 06:57   [MSS 1.6] 2003r Obrotomierz nie działa

Witam. Wiem że było to już wałkowane ale mam dziwne zjawisko i nie wiem czy nie padł jakiś czujnik. Obrotomierz raz działa raz nie. Jak wyjmę zegary i włożę je na miejsce to przez jakiś czas działa i później znów pada...nieraz jest tak że nie działa a odpalę auto i jakby nigdy nic chodzi jak nówka. Dodam że czyściłem styki przy zegarach poprawiałem je i na jakiś czas to pomagało a później znów klapa... To jakby po wyjęciu zegarów coś sie resetowało a później wraca do normy. Miał tak ktoś?? Coś pomogło? może to czujnik ale jak on wygląda może ma ktoś zdjęcie. Pozdrawiam

Ghostman
[Usunięty]

Wysłany: 17-08-2016, 14:08   

Impulsator wygląda tak.
Jak w czasie jazdy wskazówka opada i wraca to na pewno on. Z używkami do 1.6 jest słabo. Jak coś jest to kosztuje koło 150zł i może zadziała. Nowy tylko w ASO za 250zł. Chyba, że znajdziesz jakiegoś ciemnego złomiarza i wyciągniesz z 1.3/1.6 za kilkanaście zł to warto wypróbować.

AidsD 
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1.6 MPI Comfort
Wysłany: 24-08-2016, 17:08   

Ghostman, tylko impulsator jest od prędkościomierza a jackmi82, pisze o obrotomierzu.

irelandbelfast 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Space Star 1,9 did
Wysłany: 15-08-2018, 17:48   

Miałem podobnie ,wymieniałem świece wiec odłączyłem akumulator noi obrotomierz się sam obrócił,pomogli koledzy z forum idąc za ich rada znów odłączyłem akumulator klemę + i po minucie ja podłączyłem,jak się domyślacie wskazówka obrotomierza wróciła na swoje miejsce. Nie kapuje dlaczego i jak to możliwe może ktoś mnie oświeci jaki wpływ ma odłączenie akumulatora ze wskazówka obrotomierza sama się przekręca?.

Pozdrawiam Darek.

zet-em 
Forumowicz
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Space Star 1.3 GLX
Wysłany: 16-08-2018, 12:09   

Jak nie słyszałeś starego powiedzenia elektroników, to zapamiętaj i stosuj w praktyce: ,,Reset jest dobry na wszystko".
Pozdrówki:)
FSO Polonez 1500 SLE - 1992
Fiat Uno 1.4 Kat - 2006
Mitsubishi Space Star 1.3 GLX - 2011

Odpowiedz do tematu