Przesunięty przez: Hubeeert 04-05-2008, 01:40 |
[MSS ALL] SILNIK Wentylator chłodnicy. Klimatyzacja |
Autor |
Wiadomość |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21949 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 12-05-2018, 18:51
|
|
|
Jakby co chłodnica klimy ze Space Stara 1,6 po lifcie pasuje P&P do Space Stara 1,6 przed liftem. Są identyczne. |
|
|
|
 |
tommo1982
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Space Star 1.3 MPI
|
Wysłany: 19-07-2018, 00:56
|
|
|
Z tego co widzę do wersji benzynowych chłodnice klimatyzacji są jednakowe. Do 1.6 znalazłem nr OEM MR460269. Jednak NISSENS podaje - MR460269 i MB958166 - do 1.3-1.8. |
|
|
|
 |
keco
Nowy Forumowicz
Auto: MSS Space Star 1.9 did 102KM
|
Wysłany: 09-08-2018, 20:14
|
|
|
1.9 DID nie włącza się wentylator chłodnicy cieczy chłodzącej.
Co załącza wentylator chłodnicy?
Czy załącza go może czujnik cieczy chłodzącej?
Czy szukać może wyłącznika termicznego wentylatora chłodnicy? |
|
|
|
 |
zet-em
Forumowicz Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Space Star 1.3 GLX
Pomógł: 9 razy Dołączył: 12 Sty 2012 Posty: 428 Skąd: Zamość
|
Wysłany: 14-08-2018, 08:07
|
|
|
Za włączanie wentylatora odpowiada najczęściej termowłącznik, czyli prosty czujnik, który pod wpływem określonej temperatury zamyka obwód elektryczny. Umieszcza się go w chłodnicy lub w jednym z przewodów układu chłodzenia.
Powód może być bardziej prozaiczny, np. bezpiecznik lub przerwa w instalacji elektrycznej.
A czy masz pewność, że powinien się włączyć?
W MSS chłodzenie jest bardzo dobre (przynajmniej w moim egzemplarzu) i przez 7 lat użytkowania włączył się tylko 2 (słownie dwa) razy w największe upały w korkach, było to zdaje się 3 lata temu na początku sierpnia.
Pozdrówki ziomal |
_________________ Auta:
FSO Warszawa 223 - 1982
Renault 5 TS - 1987
FSO Polonez 1500 SLE - 1992
Fiat Uno 1.4 Kat - 2006
Mitsubishi Space Star 1.3 GLX - 2011
 |
|
|
|
 |
keco
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 14-08-2018, 18:54
|
|
|
Dzięki zet-em za dobre chęci! Nie wiem czy w MSS 1.3 jest podobne sterowanie wentylatorem?
W 1.9 DiD nie widzę żadnego czujnika w chłodnicy, który mógłby włączać wentylator chłodnicy. Wentylator sprawny. W skrzynce bezpiecznikowej jest jeden bezpiecznik i jeden przekaźnik z rysunkami wentylatora - tez sprawdziłem. Wentylator powinien się włączyć w upały bo wskaźnik był co najmniej na połowie, spadła moc, było czuć już spaleniznę gumy, a wentylator chłodnicy ani drgnął. Wcześniej w upały zawsze się włączał.
Znalazłem czujnik cieczy w bloku silnika od tyłu z prawej strony. Ma dwie pary wyprowadzeń. Sa to zapewne dwa termistory bo mają po około 1500om. Jak włożę do wrzątku to rezystancje spadają do około 500om. Przypuszczam, że jedna para idzie do wskaźnika temperatury, a druga być może... steruje załączeniem wentylatora. Ale sam czujnik nie jest elementem wykonawczym, może daje impuls do komputera albo przekaźnika, ale to tylko przypuszczenia... może to zły trop... Z resztą czujnik wydaje się być dobry...
Co do przerwy w obwodzie to trudno bez schematu elektrycznego....
Jakiś element musi być odpowiedzialny za załączenie wentylatora chłodnicy, ale co to może być? I gdzie tego szukać? Może ktoś podpowie... |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21013 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 15-08-2018, 00:20
|
|
|
keco napisał/a: | Wentylator sprawny. |
Sprawdzałeś na krótko
Co do schematu to masz tutaj.
 |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
keco
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 15-08-2018, 22:06
|
|
|
Bizi78 dzięki za schematy masz u mnie browara A przynajmniej wirtualnie da się tutaj coś postawić...?
Wentylator oczywiście sprawdzałem na krótko.
Na pierwszym schemacie po prawej stronie RADIATOR FAN MOTOR - rozpoznaję wentylator, a nad nim RADIATOR FAN RELAY to zdaje się przekaźnik w głównej skrzynce zabezpieczeń.
Mam taki pomysł na początek. Jak zewrę piny 4-5 przekaźnika to wentylator powinien kręcić może nawet, bez włączania zapłonu... Sprawdzę to i dam znać.
Nie wiem gdzie ten obwód prowadzi dalej, jakiś FUSIBLE LINK (7) "topliwe połączenie"... Jak się domyślam do plusa (+).
Karta nr 2 pod spodem to wygląda na schemat klimy.
Jak ktoś zna te schematy to może by coś trochę objaśnił...? (zwłaszcza ten górny nr 1)
[ Dodano: 17-08-2018, 18:54 ]
....cd
Zwarłem piny 4-5 przekaźnika A-14X, wentylator ruszył nawet bez włączania stacyjki.
Znaczy, że obwód główny wentylatora jest sprawny.
W takim razie trzeba szukać w obwodzie sterującym. Cewka przekaźnika A-14X piny 1-3 też jest sprawna.
Od pinu 1 jest tylko oznaczony kolor przewodu 1G-Y podejrzewam, że to może do masy. Od pinu 3 idzie przewód 1L-R do MAIN RELAY to niby przekaźnik B-26 i ten obwód dochodzi jak dobrze patrzę... do pina 3 przekaźnika B-26. Nie wiem gdzie może być ten przekaźnik... w skrzynce raczej nie widać.
Po drodze jednak jest sześciokątna złączka A-23 oraz tajemnicze odgałęzienia ENGINE CONTROL SYSTEM x2 i jeszcze jakieś obwody "B" i "C".
Pokusił bym się teraz do zwarcia pinów 1-3 w przekaźniku B-26, to prawdopodobnie uruchomiłoby przekaźnik A-14X.
Tylko nie wiem gdzie szukać przekaźnika B-26 ????
Na rysunku u dołu widać że B-26 jest chyba jeszcze mniejszy od A-14X, który ma wymiar 2x1,5cm, to B-26 pewnie jeszcze mniejszy. Na literę "B" jest tylko ten przekaźnik B-26, co by może oznaczało, że jest w innej skrzynce..., bo reszta przekaźników zaczyna się na "A"
Ma ktoś pomysł gdzie szukać tego B-26 ????
A może jakaś inna koncepcja...
[ Dodano: 17-08-2018, 19:24 ]
...cd...
Jak włączę klimę to wentylator od razu się uruchamia nie wiem po co, bo nawet na zimnym silniku. Czyli pewnie przy włączonej klimie wentylator cały czas kręci...
Co by oznaczało też pewnie że przekaźnik B-26 jest raczej sprawny, bo obwody "B" i "C" idą jakby do klimy.
Jak mi się przegrzał ostatnio to specjalnie wyłączyłem klimę, żeby odciążyć układ.
Może domyślnie jest tak, że jak jest gorąco to założyli, że włącza się klimę i wtedy wentylator kręci, ale to raczej głupie rozumowanie, bo bez klimy przecież silnik też może się przegrzać, a klimę też nie każdy lubi włączać są przecież okna... |
|
|
|
 |
Ghostman [Usunięty]
|
Wysłany: 24-09-2018, 22:36
|
|
|
Rozciekła mi się chłodnica od czynnika chłodzącego. Muszę całą wymienić. Z racji tego, że mam niedobre doświadczenia z zamiennikami proszę o pomoc w wyborze odpowiedniego. Dostępne są 3 zamienniki. Czy któryś z nich się nada czy mam kupić coś innego?
Ewentualnie tutaj jest większy wybór?
Chciałbym kupić taką, żebym za rok czy 2 znów jej nie musiał wymienić. Kiedyś do innego auta kupiłem zamiennik i po sezonie zimowym cały czynnik przez nią uciekł. Była dziurawa jak ser szwajcarski. |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21013 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 25-09-2018, 05:02
|
|
|
Jak coś to ja bym kupił nissensa, ale to tylko moje zdanie . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
Ghostman [Usunięty]
|
Wysłany: 25-09-2018, 21:59
|
|
|
Byłem w ASO dzisiaj i dopytując dowiedziałem się, że chłodnica klimy nie występuje razem z chłodnicą wody tylko to są osobne elementy. Tak wiec szukam chłodnicy klimy.
313 zł za hella sobie życzą lub 296 za behr hella. Jest to dla mnie akceptowalna cena. Czy to się czymś różni czy to ta sama firma? |
|
|
|
 |
tommo1982
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Space Star 1.3 MPI
|
Wysłany: 26-09-2018, 22:52
|
|
|
Ghostman napisał/a: | Byłem w ASO dzisiaj i dopytując dowiedziałem się, że chłodnica klimy nie występuje razem z chłodnicą wody tylko to są osobne elementy. Tak wiec szukam chłodnicy klimy.
313 zł za hella sobie życzą lub 296 za behr hella. Jest to dla mnie akceptowalna cena. Czy to się czymś różni czy to ta sama firma? |
Mnie chłodnica do 1.3 kosztowała 230zł. Zamiennik, ale nie wiem jaki. Mechanik znajomy, kitu nie wciska to nie sprawdzałem.
Jeśli 313zł za Hellę jest dla Ciebie akceptowalne, to nie szukałbym dalej. Jedź do ASO i niech wymieniają. Masz gwarancję i w ogóle. Do tego różnica z Nissens minimalna. |
|
|
|
 |
Ghostman [Usunięty]
|
Wysłany: 27-09-2018, 14:20
|
|
|
Tzn 313 zł to w necie jest. W aso 2900zł |
|
|
|
 |
AidsD
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1.6 MPI Comfort
Pomógł: 13 razy Dołączył: 18 Mar 2015 Posty: 1866 Skąd: Racibórz
|
Wysłany: 28-09-2018, 09:18
|
|
|
Ghostman napisał/a: | W aso 2900zł |
Padłem
<przepraszam za spam>
W Rosji nissens kosztuje 75 ojro (więc na to samo wychodzi), Oryginalne Mitsubishi 192 ojro |
|
|
|
 |
|