[3.2 DID] Brak obrotomierza oraz bład 46 |
Autor |
Wiadomość |
barth71
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero III 3.2 DID
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 02-10-2018, 10:19 [3.2 DID] Brak obrotomierza oraz bład 46
|
|
|
Witam
Jestem nowy i to moje pierwsze pajero. Zajmuje sie elektryka i elektroniką samochodową ale prosze o porade. Nie działa mi obrotomierz tak auto kupiłem i sterownik wyrzuca błąd 46 - zawor korekty wtrysku. Błedu nie da sie skasowac nawet na samym zaplonie. Wiem ze moze to byc kwestia zaworu w pompie tylko tutaj silnik pracuje bez problemu i nic sie nioe dzieje . Ma moc nie dymi odpala poprawnie. Czy brak obrotomierza w tym modelu moze byc polaczony jako usterka z bledem 46?
Prosze o jakieś podpowiedzi.
Dzieki z góry |
|
|
|
 |
janusz66p
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero
|
Wysłany: 02-10-2018, 11:47
|
|
|
Witam,
Mam podobny problem lecz tylko z samym brakiem obrotów. Elektryk samochodowy próbował namierzyć przyczynę, sprawdzał połączenia, wymienił cały licznik (na używany ale sprawny), jednak usterka dalej pozostała. Jeżeli ktoś z szanownych kolegów miał podobny przypadek to proszę o pomoc.
z góry dziękuję.
Dodatkowo mechanik, którego pytałem o przyczynę mojej usterki wskazał na możliwość połączenia w twoim przypadku braku obrotów z kodem 46 - związek z pompą wysokiego ciśnienia paliwa. Niestety nie znam szczegółów.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
barth71
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 02-10-2018, 11:54
|
|
|
janusz66p napisał/a: | Witam,
Mam podobny problem lecz tylko z samym brakiem obrotów. Elektryk samochodowy próbował namierzyć przyczynę, sprawdzał połączenia, wymienił cały licznik (na używany ale sprawny), jednak usterka dalej pozostała. Jeżeli ktoś z szanownych kolegów miał podobny przypadek to proszę o pomoc.
z góry dziękuję.
Dodatkowo mechanik, którego pytałem o przyczynę mojej usterki wskazał na możliwość połączenia w twoim przypadku braku obrotów z kodem 46 - związek z pompą wysokiego ciśnienia paliwa. Niestety nie znam szczegółów.
Pozdrawiam |
ok. dzieki za info. Jesli ktośma jeszcze jakies pomysły i podpowiedzi to bardzo bym prosił o nakierowanie i ewentualnie jakiś trop odnosnie bledu 46 |
|
|
|
 |
janusz66p
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 02-10-2018, 12:00
|
|
|
w uzupełnieniu mechanik wskazał np. na możliwość przetarcia przewodów w okolicach pompy, z której brany jest sygnał do obrotomierza.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 02-10-2018, 15:27 Re: Brak obrotomierza oraz bład 46
|
|
|
barth71 napisał/a: | Witam
Jestem nowy i to moje pierwsze pajero. Zajmuje sie elektryka i elektroniką samochodową ale prosze o porade. Nie działa mi obrotomierz tak auto kupiłem i sterownik wyrzuca błąd 46 - zawor korekty wtrysku. Błedu nie da sie skasowac nawet na samym zaplonie. Wiem ze moze to byc kwestia zaworu w pompie tylko tutaj silnik pracuje bez problemu i nic sie nioe dzieje . Ma moc nie dymi odpala poprawnie. Czy brak obrotomierza w tym modelu moze byc polaczony jako usterka z bledem 46?
Prosze o jakieś podpowiedzi.
Dzieki z góry |
Jeden z czujników obrotów na pompie wtryskowej 9sa dwa) lub instalacja na pompie. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
barth71
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 02-10-2018, 15:36
|
|
|
ok. dzieki to juz wystraczające info żeby grzebać. Skupie się na pompie instalacji i czujnikach. Jak bede miał jeszcze jakies pytania to bede sie odzywal i o wynikach poinformuje.
pzdr |
|
|
|
 |
Michał_PIII
Mitsumaniak
Auto: 2 x Pajero 3.2
Pomógł: 8 razy Dołączył: 10 Lut 2017 Posty: 192 Skąd: Wyszków Węgrowski / Warszawa
|
Wysłany: 03-10-2018, 00:38
|
|
|
Nie są to czujniki ani nie.jest nic z wiązką przy czujnikach obrotu na pompie. Przerabiałem nie raz temat z tymi czujnikami. Jakby coś z nimi było nie tak to wyskoczyły by ich błędy. Jak silnik pracuje ok chociaż błąd 46 świadczy że nie jest do końca ok to ja stawiam na elektronike w zegarach. Jakby to były czujniki albo wiązka to silnik by tak nie pracował jak opisałeś. |
_________________ Michał Pajero4x4 |
|
|
|
 |
janusz66p
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 03-10-2018, 08:53
|
|
|
Witam kolegów,
W moim przypadku nie ma błędów, silnik pracuje poprawnie, cały licznik wymieniony na inny (używka z wersji angielskiej), a obrotów dalej nie ma. Nie ja kupowałem licznik lecz mechanik łącznie z elektronikiem, którzy próbowali naprawy. Ostatecznie elektronik się poddał tłumacząc, że za dużo godzin przy tym spędził i jest to dla niego nie opłacalne. Mechanik dalej próbuje coś zrobić ponieważ usterka wyszła w czasie czyszczenia zapchanego zaworu EGR, choć uważa, że to zbieg okoliczności to jednak chce to naprawić.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
barth71
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 03-10-2018, 11:49
|
|
|
Michał_PIII napisał/a: | Nie są to czujniki ani nie.jest nic z wiązką przy czujnikach obrotu na pompie. Przerabiałem nie raz temat z tymi czujnikami. Jakby coś z nimi było nie tak to wyskoczyły by ich błędy. Jak silnik pracuje ok chociaż błąd 46 świadczy że nie jest do końca ok to ja stawiam na elektronike w zegarach. Jakby to były czujniki albo wiązka to silnik by tak nie pracował jak opisałeś. |
Wyglada na to ze masz racje. Posiadziałem wczoraj i dzisiaj od rana dostałem sie tam do pompy i instalacji. Rozprulem wiazke , kable nie sa przetarte itp. I jesli odepniemy czujnik górny silnik zapala i gasnie odrazu i wali bledem . natomiast ten boczny czujnik na pompie tez zapisuje blad na nim silnik pracuje ale on działa napewno bo w parametrach sterownik silnika widzi z niego obroty. Jak go odepne to nie widzi obrotów i wali bląd. wiec czujniki sparwne i instalacja też. Teraz tak. Problem jest z schematami do tego silnika wiec moze ktos posiada. Bo w jaki sposób odbywa sie już informacja o obrotach do zegarów. Czy info idzie z ecu silnika czy z innego modułu. Bo jesli z ecu to moze byc wiazka pomiedzy lub licznik lub uwalone ecu.
Dzieki za dotychczasowe podpowiedzi |
|
|
|
 |
Michał_PIII
Mitsumaniak
Auto: 2 x Pajero 3.2
Pomógł: 8 razy Dołączył: 10 Lut 2017 Posty: 192 Skąd: Wyszków Węgrowski / Warszawa
|
Wysłany: 03-10-2018, 12:55
|
|
|
Poszukaj wątku albo na internecie albo tutaj na forum na temat przekłamania temepratury albo wskaźnika paliwa. To jest ten sam problem obrotomierza co z tymi wskazaniami. Musisz odkrecic od zegarów z tyłu tą elektronike. Czasami pomaga przeczyszczenie styków, lepsze podgięcie i ustawienie na nowo. Czasami trzeba kilka razy tą czynność powtarzać żeby działało więc nie skręcah zegarów, jak będzie ok to sprawdz zanim przykrecisz czy predkosciomierz dobrze dziala, czasami potrafi pokazywac tylko do 60-80 km/h tam leży problem |
_________________ Michał Pajero4x4 |
|
|
|
 |
Georg
Mitsumaniak

Auto: Z trwałym motorem 3.2 DID
Pomógł: 37 razy Dołączył: 18 Sty 2014 Posty: 771 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 03-10-2018, 13:26
|
|
|
barth71 napisał/a: | Czy info idzie z ecu silnika czy z innego modułu. | Sygnał do wysterowania tachometru wychodzi z ECU z pinu nr 58. Wtyk 12-pinowy, kolor przewodu - biało zielony (od ECU do zegarów). Dla pewności możesz go przedzwonić. Sugeruję jednak usterkę w zegarach. Podejrzenie "uwalonego" ECU ustawiłbym na końcu. |
_________________ Nie karmić trolli.
 |
|
|
|
 |
barth71
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 03-10-2018, 20:41
|
|
|
Georg napisał/a: | barth71 napisał/a: | Czy info idzie z ecu silnika czy z innego modułu. | Sygnał do wysterowania tachometru wychodzi z ECU z pinu nr 58. Wtyk 12-pinowy, kolor przewodu - biało zielony (od ECU do zegarów). Dla pewności możesz go przedzwonić. Sugeruję jednak usterkę w zegarach. Podejrzenie "uwalonego" ECU ustawiłbym na końcu. |
Dzieki za info odnośnie pinologi. Na podstawie tego stwierdziłem niestety uszkodzenie ECU.
Powiem na przyszłośc jak można to sprawdzić i wykluczyc czy jest to licznik.
Na pinie 58 sterownika kabel faktycznie biały z zielonym paskiem podczas pracy silnika mają pojawiąc się impulsy +12 (wspołczynnik wypełnienia impulsu ) odpoweidnie do obrotów. Jesli kabel do licznika jest ok to po odłaczeniu wtyczki od ecu i po właczeniu zaplonu można sobie na ten kabel biało zielony podawac cyklicznie 12v i wtedy wskazowka obrotomierza bedzie podskakiwac. Jesli nie to do wymiany lub naprawy licznik a jesli tak to wpinamy wtyczke z powrotem do ECU i używając próbnika z diodą led (TYLKO Z diodą LED !!!) podlaczamy sie gdzies na masę i plusem diody od tyłu do pinu 58 ECU silnika. Odpalamy auto i dioda powinna migać. W moim przypadku nie migała poniewaz wyjscie pinu jest w sterowniku na stałe zwarte do masy. Dla potwierdzenia powiem ze sprawdziłem to z drugim pajero kolegi ktory akurat przyjechał do mnie i u niego dioda podłaczona w taki sam sposób migała w rytm pracy silnika. Podejrzewam ze bład 46 również bedzie powodem uszkodzenia ecu. Wymienie ecu na uzywke bo to akurat dla mnie nie problem i zobaczymy wyniki. Dam znać. Dzieki wszystkim za pomoc i nakierowanie , mam nadzieje ze tez pomoge komus na przyszłość.
pzdr |
|
|
|
 |
|