Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CS9 2.0DOHC] Problem po wymianie rozrzadu w 4G63
Autor Wiadomość
cygan84 
Forumowicz

Auto: Lancer 2.0,06,Colt 1.3,10
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-01-2018, 09:05   

Mam prośbę,nie mogę znaleźć nigdzie,czy poda ktoś instrukcję montażu rozrządu w 4g63,głównie chodzi o ustawienie tego wałka balansu,prowadzę w tym tyg do mechanika auto i chciałbym dla pewności żeby się z tym zapoznał.

zbychu74 
Forumowicz

Auto: mitsubishi lancer 2,0 kombi
Wysłany: 02-01-2018, 12:00   

https://www.youtube.com/watch?v=SRQr6Bdup-c

To jest link i tam jest wszystko ładnie pokazane,silnik od evo ale rozrząd identyczny.

jaroo0 
Forumowicz

Auto: Outlander
Wysłany: 04-01-2018, 09:24   

Winą jest obrócony wałek balansujący. Należy poluzować pasek, wsadzić pręt w miejsce kontrolne i obrócić 360 stopni.

Montaż paska rozrządu 4G63 4G63T
Outlander, lancer, evo

Zdjęcie montażu znajduje się w plikach
https://ibb.co/n5zEwb

.
http://wyslijto.pl/plik/zbetbxgghp

cygan84 
Forumowicz

Auto: Lancer 2.0,06,Colt 1.3,10
Wysłany: 07-01-2018, 20:54   

Dzięki za info, zobaczymy jak to wyjdzie jak będę odbierał auto :D

killerek41 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander I 2.0T
Wysłany: 12-10-2018, 16:09   po wymianie

Dzisiaj odebrałem OT1 Turbo od mechanika zrobiony rozrząd, podobno blokował pompe oleju według swojego programu ale cos mi to nie pasuje jak chodzi odcinke ma nawet przy 5 tyś. czego nie miał ponadto nie mam na wyświetlaczu średniego spalania jak i ilości km do przejechania jak było przed wymianą.
Nie będe zaśmiecał forum.
Dzisiaj 13 (jestem przesądny), ale rano tchneło mnie aby odłączyć aku i LPG, następnie jazda na samej PB -wskoczyły wskazania sr.spalania i przebieg. Następnie podpięcie inst.LPG i gra muzyka. co do odcinki przy 5,5 to nie próbowałem na razie była spokojna jazda na PB według zaleceń z forum.
Ostatnio zmieniony przez killerek41 13-10-2018, 07:39, w całości zmieniany 4 razy  

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 12-10-2018, 18:51   

Może odpinał akumulator i dlatego obroty falują i nie ma dystansów....?

Ale o co chodzi z tą odcinką? Widać że Ci odcina > 7 tys.....

A sa jakieś wibracje które się zwiększają w danym zakresie obrotów?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Wysłany: 12-10-2018, 20:27   

Na drugim filmiku ewidentnie widac ze zacina sie przy 5,5tys rpm po czym wskakuje do 7tys rpm.

Zrób przejazd drogowy, tak aby porzadnie rozgrzac, zostaw auto na noc, rano sprawdź poziomy płynów, jezeli na przejeździe drogowym wyczujesz jakies nieprawidlowe zachowania to poinformuj
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-10-2018, 20:54   

A OI Turbo nie miało czasem limitera?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Wysłany: 12-10-2018, 21:37   

krzychu napisał/a:
A OI Turbo nie miało czasem limitera?
Jaki mialoby to zwiazek z wieszaniem sie obrotów, kiedy auto nie znajduje sie w ruchu? Kaganiec działa w czasie jazdy i byly w nie wyposażone wersje JDM, dla Outlandera to odpowiednik Airtrek
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-10-2018, 21:42   

Ja się nie znam. Ale to nie jest tak że limiter działa właśnie jak auto stoi po to żeby nie ruszać z odcinki tylko z niższych maksymalnych obrotów?

Tak ma np. firmowa ibizka. Wciskasz gaz i odcina koło 4 tys....

yarekok 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander I gen 2.0
Wysłany: 16-05-2019, 09:02   

Przekleję z innego ale podobnego wątku.

Krótko.
Outka I 2.0 b+lpg kupiłem w Radomiu w sierpniu, przyjechałem do Wrocławia i postanowiłem, że nie będę nim jeździć przed wymianą rozrządu. Okazało się, że krótki pasek, balansowy mojemu mechanikowi został w ręku !!! Był zerwany ze starości ale auto jakos tam jechało.
Jak to mozliwe, że nic sie nie stało ????
Kompletny nowy rozrząd z tłumikiem drgań został wymieniony. Buczenie w zakresie 0o 4 tys obrotów tj. ok 140 km/h na autostradach. Olej 5w-30 zmiana na 5w40. Przy katalizatorze było cos kombinowane z uchwytem, jakieś debilne stalowe tulejki , które dodatkowo dzwoniły, poszły won. Silnik dogłuszyłem specjalistycznymi materiałami we własnym zakresie od komory silnika i tam gdzie dywaniki kierowcy i pasażera od wewnątrz. Przed tymi zmianami apka na telefonie pokazywała 86 w porywach do 89 dB. Aktualnie 72 do 74 dB . To wynik po zmianie oleju na przyzwoity 5w40 wcześniej usuniecie tych tulejek i dogłuszenie ujeło 10 dB. Reasumując:
86-89 dB głosnośc poczatkowa
76-78 po dogłuszeniu i wywaleniu tych tulejek
72-74 po zmianie oleju na 5w40
teraz jest ok.
Buczenie i odgłos zdecydowanie mniejszy ale dla pewności czy Ktoś może zna jakiś pewny pod kątem rozrządu warsztat we Wrocku/okolicach ????
Bedę wdzięczny za namiary !
Pozdrawiam

[ Dodano: 16-05-2019, 08:56 ]
Witam.
Przejrzałem posty tu i tu: https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=93549 odnosnie buczenia/hałasu przy większych prędkościach/obrotach.
Ucieszony, że może znalazłem przyczynę wysłałem do mojego mechanika, to zdjecie z nadzieją, że kolega pominął tę procedurę:

Niestety, mechanik ją znał i zastosował czyli wiertło o średnicy 8 mmm , weszło gdzie trzeba i na odpowiednią głębokość. To teraz klops. Trza szukać dalej, kolejni podejrzani w kolejce, to most i dyfer no i skrzynia.
A props wymienionych. Jaki jest interwał wymiany oleji w tych podzespołach i czy fakt, że były np. wymieniane daaaawno temu lub w ogóle może mieć wpływ na hałas/buczenie przy większych prędkościach, tych obrotowych też ???

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 16-05-2019, 09:12   

To co pokazujesz - w razie złego ustawienia - daje spore wibracje przy 3 i 5 tys. obrotów.
Nie dotyczy buczenia w zakresie do 4k.

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-05-2019, 09:22   

yarekok napisał/a:

Jak to mozliwe, że nic sie nie stało ????

Zdarza się dość często. Wtedy jeden wałek balansowy przestaje się kręcić, jak się ma szczęście zerwany pasek nie wkręca się w główny.

No to jak już bawisz się telefon może nagraj te odgłosy ale przy otwartej masce, a nie w środku...

yarekok 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander I gen 2.0
Wysłany: 16-05-2019, 09:24   

Nie stwierdziłem buczenia/wibracji przy 3 tys, a 5 rzadko osiągam.
Tak jak napisałem hałas/wibracje przy 4 do 4.2 tyś tj ok 140 km/h w zależności czy jezdnia sie wspina , jest płasko czy lekko opada lub nawet wiatru od czoła na 5-tym biegu.
Wczoraj pojechałem na 4-tym do ok 120 km/h i to tez było ok tych nieszczęsnych 4 tys obrotów i było też dość głośno, subiektywnie głośniej niż 4 tyś obrotów na 5-tym biegu.
Stąd moje poderzenia odnośnie układu przeniesienia . czy zużyty olej w skrzyni, dyfrze , moście może skutkować takim zjawiskiem ????

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-05-2019, 09:27   

yarekok napisał/a:
kupiłem w Radomiu w sierpniu, przyjechałem do Wrocławia

Też "buczało"?

Jak Ci buczy przy danych prędkościach to mogą być równie dobrze opony wyząbkowane.
Ostatnio zmieniony przez krzychu 16-05-2019, 09:29, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu