Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Lancer, 2.4 czy 2.0
Autor Wiadomość
Miho 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer Ralliart
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-04-2019, 14:26   Lancer, 2.4 czy 2.0

Witam bardzo serdecznie, chciałbym się was zapytać o doradzenie w sprawie kupna Lancera.
Głównie chodzi mi o wybór wersji silnikowej.. Auto w przyszłości ma być modyfikowane pod zwiększenie mocy itp.

Upatrzyłem sobie 2 silniki lancerów, 2.0T MIVEC Ralliart, lub 2.4 MIVEC... moje pytanie brzmi który silnik jest bardziej podatny na modyfikacje, czy o samą awaryjność oraz czym się one różnią. Zależy mi na napędzie AWD, skoro auto ma być robione pod "Evo".
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

tyku 
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Wysłany: 08-04-2019, 14:56   

Miho napisał/a:
skoro auto ma być robione pod "Evo".
Nie lepiej kupić od razu evo, będzie mniej dłubania. :roll:

Miho 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer Ralliart
Wysłany: 08-04-2019, 16:11   

No właśnie chodzi o to dłubanie by dłubać, oraz no... pieniądze.. ralliart jest przynajmniej z tego co widze znacznie tańszy niż Evo które w większości są po modyfikacjach, a ja szukam fabrycznej mitschubishi w takiej konfiguracji, tylko właśnie silnik mnie zastanawia. Przykładowo czy 2.4 można uturbić.

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 09-04-2019, 12:48   

Miho napisał/a:
Przykładowo czy 2.4 można uturbić.

Ehhh chyba za dużo need for speed-a ale ja się tam nie znam.

Zacznij od tego że RA i 2,4 to zupełnie inne napędy:
- RA ma ACD międzyosiowy mechanizm różnicowy z płynnym blokowaniem + szpera płytkowa z tyłu i torsen z przodu (jak dobrze pamiętam bo może są 2 płytkowe nie pamiętam już). Skrzynia biegów to SST (2 sprzęgłowa bez chłodnicy oleju)
- 2,4 jeśli w ogóle ma 4x4 (bo może być tylko FWD) to ma zwykły napęd dołączany jak w Outlanderze/ASX. Skrzynia manual lub częściej CVT (bezstopniowa)

Więc jak chcesz coś modzić do RA, ale po zmianie hamulców, zawieszenia, wzmocnieniu skrzyni (są zestawy + obowiązkowa chłodnia oleju), modzeniu w silniku robi się z tego Evo… A wygląda masz ciągle prawie zwykłego lancera. Do tego EVO ma jeszcze z tyłu YAW zamiast zwykłej szpery... Więc RA dalej będzie płużyło przodem na zakręcie, a EVO idzie z lekką nadsterownością i jak przyklejone do drogi. Oczywiście przy dużych modach YAW nie wytrzymuje ale kastrowanie EVO z YAW to rozpatruję w kategorii antytuningu…

Są szczęściarze co kupili nie zajechanego RA, ale nie jest to proste. Do tego RA możesz mieć krajowe (dziwne ceny gdzieś 20 tys wyższe niż ubezpieczyciel wycenia AC), a 2,4 to masz jedynie za wody... Kiedyś myślałem, szukałem i w końcu kupiłem nowy samochód.

Swoją drogą Lancer 2,4 AWD z wysokim wyposażeniem to pewnie dobry :butthead: wóz, ale nie nadaje się do dłubania. Nawet wyglada fajnie, a w zimie można coś tam polatać bokami... Tylko nie za wiele tego jest w dobrym stanie.

Mazin89 
Forumowicz

Auto: Lancer Ralliart
Wysłany: 09-04-2019, 16:33   

Co do dłubania to 2.0T na pewno będzie bardziej podatny na modyfikacje. Temat uturbiania też istnieje na forum więc warto poczytać. To są bardzo duże koszty. Lepiej kupić Evo. Albo robić coś przy Ralliarcie. Tyle że to, że Ralliart jest znacznie tańszy od Evo nie jest spowodowane niczym. Nie da się przerobić Ralliarta na Evo. Był taki temat albo tutaj albo na evo.org.

Co do reszty myśle, że Krzychu wyczerpał temat.

krzychu napisał/a:
a 2,4 to masz jedynie za wody

Nie dość, że wersja USA to jeszcze praktycznie niespotykana u nas. Skrzynia CVT też za wiele "funu" nie da.

krzychu napisał/a:
szpera płytkowa z tyłu i torsen z przodu (jak dobrze pamiętam bo może są 2 płytkowe nie pamiętam już)

Z tego co próbowałem temat zgłębić to i przód i tył jest szpera wielopłytkowa.

krzychu napisał/a:
Są szczęściarze co kupili nie zajechanego RA

Łatwo nie było - i to jeszcze w sedanie :D

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-04-2019, 16:41   

Mazin89 napisał/a:

Łatwo nie było - i to jeszcze w sedanie :D

Szczęściarz, może jeszcze FV?

Mazin89 
Forumowicz

Wysłany: 09-04-2019, 17:01   

krzychu napisał/a:
może jeszcze FV

W sensie, że na fakture? :D

https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=107187

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-04-2019, 17:07   

Mazin89 napisał/a:
W sensie, że na fakture? :D

No jak z USA lub Szwajcarii to zazwyczaj nie problem... Takiego szukałem...

Mazin89 
Forumowicz

Wysłany: 09-04-2019, 17:13   

Mój jest z pochodzenia Szwajcar ale kupiłem od właściciela w PL także nie na FV. Zjechałem całe południe Polski a bardzo ładny egzemplarz stał 30 km ode mnie:)

https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=107187

LukasiusPomorze 
Mitsumaniak

Auto: Ralliart 2009
Wysłany: 06-05-2019, 14:16   

MIho to pochwal się na czym stanęło, czy będziesz modzić tego RA czy raczej kupisz dziecio-wóz 2.4, a mody zrobisz sobie na Playstation ?

Kiedyś penetrowałem temat ewolucji Ralliarta i prognozy były bardzo pozytywne ponieważ niektóre podzespoły są typu Plug & Play, a do tego jest masa dostępnych części.
Największym zaskoczeniem dla mnie był fakt że więcej trzeba zapłacić by auto zatrzymać niż przyspieszyć :)

Największą zaletą Ralliarta jest wbudowany generator bananów na twarzy.
Pamiętam jak pierwszy raz wyłączyłem trakcję w zimie, podobno ten głupi wyraz zadowolenia na twarzy towarzyszył mi nawet podczas snu.

Odpowiedz do tematu