Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS 1.3] ELEKTRONIKA - immobilizer
Autor Wiadomość
Beduin97 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Space Star 1.3
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 23-12-2018, 16:41   [MSS 1.3] ELEKTRONIKA - immobilizer

Witam.
Jak w temacie.
Przy wcześniejszym wystąpieniu tego problemu pomogło kilkukrotne otwarcie i zamknięcie samochodu. Ostatnio jednak po zgaszeniu i próbie odpalenia po około 10 min już nie wstał.
Kręci, kręci i nic. Podejrzewam immobilizer, bo komputer po podłączeniu pokazał błąd P1610.
Czy jest możliwość ominięcia tego na szybko?
Przejrzałem forum, ale nie znalazłem nigdzie odpowiedzi na to pytanie dlatego piszę osobno.
Niestety nie mam zapasowego kluczyka (tak już kupiłem).
Proszę o szybką pomoc :D :D

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 23-12-2018, 17:16   

Na szybko to możesz przeczyścić połączenia przewodów po miedzy elementami układu immobilisera. Składa się on z anteny przy stacyjce oraz z modułu który jest pewnie gdzieś przy bezpiecznikach w kabinie. Moduł ten połączony jest jeszcze ze sterownikiem silnika. Na początek należy przeczyścić kostkę przy antenie, przy module immo i przy sterowniku silnika. Można też sprawdzić rezystancję cewki anteny, w Carismie chyba powinno być około 30 ohm więc tu pewnie też.
Wyłączyć immo podobno można poprzez montaż specjalnego modułu emulatora u specjalisty od immo lub w serwisie mitsu ale w tych obu przypadkach koszty będą pewnie około 500zł lub więcej.

Beduin97 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Space Star 1.3
Wysłany: 23-12-2018, 18:05   

Dzięki za szybką odpowiedź.
Te moduł może być czerwoną kostką od Boscha z podpisem F005?
Bo tylko coś takiego widziałem :(

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 23-12-2018, 18:58   

tommo1982 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Space Star 1.3 MPI
Wysłany: 20-04-2019, 14:58   

Podepnę się do tematu.

Mam ostatnio problemy z odpaleniem. To znaczy kręci i kręci i nic. Dopiero za drugim, trzecim jak próbuję odpalić zaskoczy. Możliwe problemy z immobilizerem? Poprzedni właściciel założył autoalarm. Jak to immo, to ciekawe które.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 20-04-2019, 17:01   

Jeśli to wina oryginalnego immobilisera to w sterowniku silnika powinien być zapisany błąd z tym związany. Jeśli błędów brak to szukać innych przyczyn czyli czy w czasie kręcenia rozrusznikiem działa pompa paliwa i czy jest iskra oraz czy wtryskiwacze podają paliwo.

tommo1982 
Forumowicz

Wysłany: 20-04-2019, 17:29   

plecho1 napisał/a:
Jeśli to wina oryginalnego immobilisera to w sterowniku silnika powinien być zapisany błąd z tym związany. Jeśli błędów brak to szukać innych przyczyn czyli czy w czasie kręcenia rozrusznikiem działa pompa paliwa i czy jest iskra oraz czy wtryskiwacze podają paliwo.

Jak mowa o pompie, to słychać ją w Spacie po przekręceniu kluczyka? Przyzwyczajony jazdą Seicento, zastanawiałem się czy ta cisza jest normalna.

Ghostman
[Usunięty]

Wysłany: 20-04-2019, 18:33   

Nie słychać.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 20-04-2019, 18:40   

W Miśkach pompa pracuje jak kręcisz rozrusznikiem i na odpalonym, po włączeniu zapłonu nie pracuje.

tommo1982 
Forumowicz

Wysłany: 22-04-2019, 19:41   

Sprawdzałem i mam błąd P1610. Czyli wina immobilizera. Tylko gdzie on jest. Z tego co przyglądałem się rysunkom w ASA to jest on gdzieś w okolicach radia. Nie chcę na ślepo wyjmować. Nie zachęca mnie klejenie nawiewów do panelu czwarty raz. Taka prowizorka, bo oryginalny pęknięty, a kupiony miał popękane gwinty na śruby :(

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 22-04-2019, 19:54   

Schyl się pod kierownicę i zobacz w kierunku radia.
Coś tam jest ale nie pamiętam dokładnie co.

[ Dodano: 22-04-2019, 20:10 ]
Chyba tam jest imo czerwone pudełko z logo Boscha i numerem MR913792.
Mocowane jest na śrubkę ale dostęp to chyba trzeba radio wyrwać.
Może jest problem z anteną od imo w stacyjce.

tommo1982 
Forumowicz

Wysłany: 25-04-2019, 22:58   

Wymieniłem baterie w pilocie. Jak do tej pory tylko raz immobilizer się nie odblokował. Jak będę miał wolne sprawdzę tą antenę jak piszesz. Cała ta obudowa kolumny ze stacyjką ma luz, co jest dziwne. Może coś tam się poruszyło od tego.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-04-2019, 06:27   

Bateria nie ma nic wspólnego z immobiliserem, jest tylko zasilaniem dla pilota centralnego zamka. W obudowie kluczyka masz zatopiony transponder który aktywuje się w polu elektromagnetycznym wytwarzanym przez antenę i jednocześnie wysyła impulsy poprzez tę antenę do sterownika immobilisera. Jeśli ta komunikacja zostanie zakłócona i sterownik immo nie otrzyma właściwego sygnału to pośrednio zablokuje pewne obwody silnika i silnik nie odpali.

tommo1982 
Forumowicz

Wysłany: 26-04-2019, 23:25   

plecho1 napisał/a:
Bateria nie ma nic wspólnego z immobiliserem, jest tylko zasilaniem dla pilota centralnego zamka. W obudowie kluczyka masz zatopiony transponder który aktywuje się w polu elektromagnetycznym wytwarzanym przez antenę i jednocześnie wysyła impulsy poprzez tę antenę do sterownika immobilisera. Jeśli ta komunikacja zostanie zakłócona i sterownik immo nie otrzyma właściwego sygnału to pośrednio zablokuje pewne obwody silnika i silnik nie odpali.

To takie NFC w samochodzie?

Mam wolną niedzielę to sprawdzę antenę. Nie wiem czy jak zakładali autoalarm to czy nie wpięli się w obwód immobilisera. Nie wiem po co mieliby to robić, ale kto wie.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-04-2019, 21:00   

Raczej w obwód oryginalnego nie wpinali się, możliwe że dołożyli dodatkowo jakieś odcięcie pompy paliwa czy może wtrysków, taki dodatkowy immobiliser bo takie funkcje oferuje prawie każdy alarm tylko trzeba dołożyć dodatkowo przekaźnik którym przerywa się taki obwód.

Odpowiedz do tematu