|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Pajero II 2.5TD] Zegary nie działają |
Autor |
Wiadomość |
zubs0n
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero II 2.5TDic
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 14-06-2019, 08:51 [Pajero II 2.5TD] Zegary nie działają
|
|
|
Witam szanowne grono,
w moim bardzo niedawno nabytym Pajero II z roku 1995 (2.5TDic, easyselect) padł prędkościomierz i obrotomierz, na raz. Temperatura, paliwo i kontrolki działają.
Oto rzeczone zegary:
Co już zrobiłem:
- poprawiłem wszystkie widoczne luty na "plecach" zegarów
- wymieniłem zegary na inne, rzekomo działające, o dokładnie takich samych numerach i parametrach
- sprawdziłem wszystkie bezpieczniki w aucie
- wyczyściłem kostki konektorem
- poprzedni właściciel podobno wymienił czujnik na impulsatorze w skrzyni
Jak się domyślacie, bez reakcji. Gdzie w następnej kolejności szukać usterki? Czy zegary od 2.8 i od 2.5 są takie same, albo chociaż powinny działać? To pytanie wynika z tego, że gdy wpisałem numery z moich zegarów w google wyskoczyły wyniki z 2.8.
Obejrzałem schematy elektryczne - niewiele niestety znalazłem. Wg mnie to mało prawdopodobne że oba czujniki padły na raz. Może te dwa zegary mają np. wspólną masę, która mogła się odłączyć?
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
P.S. Szukacz nie zwrócił mi nic ciekawego, jeżeli źle szukam to z góry przepraszam |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21948 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 15-06-2019, 21:45
|
|
|
zubs0n napisał/a: | Może te dwa zegary mają np. wspólną masę, która mogła się odłączyć? | Dokładnie o tym samym pomyślałem, poszukaj miernikiem kabla/i masowego/ych i po nitce do kłębka sprawdź czy mają połączenie z masą auta. |
|
|
|
 |
zubs0n
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 15-06-2019, 22:16
|
|
|
Hugo napisał/a: | zubs0n napisał/a: | Może te dwa zegary mają np. wspólną masę, która mogła się odłączyć? | Dokładnie o tym samym pomyślałem, poszukaj miernikiem kabla/i masowego/ych i po nitce do kłębka sprawdź czy mają połączenie z masą auta. |
Dzięki za poparcie mojego myślenia
W sumie to by się zgadzało... Tylko co oznacza na trzynastka przy kablach masowych of obrotomierza i prędkościomierza? Gdzie szukać? Raczej nie numer pinu na kostce, bo każda kostka jest numerowana od 1...
@edit
I czy dobrze czytam ten schemat, że w silniku 4D56 (który pracuje u mnie) masa obu wcale nie jest pod trzynastką, jak w silniku 6G72? |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21010 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 16-06-2019, 12:23
|
|
|
Jeśli chodzi o pogrubione numery na zrzucie to są to numery punktu masowego auta.
W manualu a dokładniej w części elektrycznej powinno być pokazane gdzie one się znajdują . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
zubs0n
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-06-2019, 21:14
|
|
|
W manualu znajdę powiadasz... A więc, z racji że zejść pod auto i zdemontować cokolwiek będę miał czas i okazję dopiero za jakieś 2 tygodnie, zbieram sobie wiedzę teoretyczną.
Dorwałem się do rozpiski elektrycznej mojego Pajerko (wersja 1991-1994, suplement z 1995 wskazuje że nic się w instalacji zegarów nie zmieniło) znalazłem takie smaczki... Sądząc po tym co wrzuciłem powyżej, interesuje mnie punkt masowy 13 (przynajmniej jeżeli chodzi o prędkościomierz, bo obrotomierz w 4D56 bierze masę z ósemki jak dobrze rozumiem). I o ile w RHD jest wszystko w porząsiu, i po prawo mamy 13-tkę:
To w LHD... no cóż. Albo jestem ślepy albo ona nie występuje :
Ktoś, coś? |
|
|
|
 |
|
|