|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Płyn hamulcowy |
Autor |
Wiadomość |
Grzeniu92
Forumowicz
Auto: LancerSedanCY0 1.8 4B10 PB+LPG
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-06-2019, 15:01
|
|
|
Sprawdzałem to dosyć łopatologicznie, między innymi wziąłem brake cleaner i psiknąłem po przejechaniu 20km z przodu od razu odparowuje, a z tyłu spłynął czyli, że były zimne. Również wymieniłem klocki tył i regenerowałem jarzmo zacisku (ponieważ wcześniej miałem cały czas jedną stronę zardzewiałą) teraz jest trochę lepiej, ale dalej dociska małą część tarczy.
Ogólnie nie wiem jak miałbym to jeszcze sprawdzić. |
|
|
|
 |
HUGIO
Forumowicz

Auto: Lancer CX3A '09 1.8 143KM+LPG
Pomógł: 44 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Posty: 1024 Skąd: jesteś?
|
Wysłany: 15-06-2019, 17:47
|
|
|
Grzeniu92 napisał/a: | między innymi wziąłem brake cleaner i psiknąłem po przejechaniu 20km z przodu od razu odparowuje, a z tyłu spłynął czyli, że były zimne. |
Jeśli jechałeś z małymi prędkościami/hamowałeś lekko, to ta metoda nie da Ci pewnych wyników. Najprościej podjedź na stację diagnostyczną i poproś o test siły hamowania
Grzeniu92 napisał/a: | ale dalej dociska małą część tarczy |
Jarzmo dociska tarczę? |
|
|
|
 |
Grzeniu92
Forumowicz
Auto: LancerSedanCY0 1.8 4B10 PB+LPG
|
Wysłany: 15-06-2019, 20:55
|
|
|
Głównie to jadę ponad 100km/h
Jarzmo dociska bo zamiast zardzewieć jest błyszczące (przed jego wymianą tak nie było), tylko na nie wielkiej części.
Może po regeneracji niechcący zapowietrzyłem układ tylnej osi. |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 30-06-2019, 22:46
|
|
|
Grzeniu92, to hamuj awaryjnie kilka razy z tych 100km prawie do zera - ale naprawdę awaryjnie i potem sprawdź.
W nowych autach jest problem tyłu - przy spokojnej, a zwłaszcza płynnej jeździe tył jest praktycznie nieużywany (chyba, że stabilizacja i inne systemy podpięte pod ABS to wtedy jest odwrotnie - tył znika szybciej niż przód).
Warto raz na kwartał ze dwa trzy razy (w bezpiecznych warunkach oczywiście) wcisnąć hamulec w podłogę, żeby choćby tłoczek przeszedł całą długość roboczą, a nie pracował na 1/3 wysunięcia
tyku napisał/a: |
Tylne hamulce mają mniejszą siłę hamowania w stosunku do przednich hamulców. |
75%przód 25% tył jak dobrze pamiętam. |
|
|
|
 |
maverickoti
Nowy Forumowicz No rosk No Fun.
Auto: Mitsubishi Lancer Sportback
|
Wysłany: 04-09-2019, 07:40
|
|
|
Witam,
Mam pytanie odnośnie odpowietrzania układu hamulcowego a dokładnie o sprzęgło. Czy je też odpowietrzamy, czy tylko 4 zawory przy zaciskach hamulcowych?
Czy wymienialiście kiedyś zaworki w zaciskach do odpowietrzana, czy jak nie jest to niezbędne to nie bawić się w to?
Z góry dzięki za pomoc. |
|
|
|
 |
HUGIO
Forumowicz

Auto: Lancer CX3A '09 1.8 143KM+LPG
Pomógł: 44 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Posty: 1024 Skąd: jesteś?
|
Wysłany: 06-09-2019, 09:20
|
|
|
maverickoti,
Sprzęgło ma "wentylek" do spuszczania płynu (pomiędzy akumulatorem, a silnikiem z przodu - zawór jest plastikowy, żółty). Przy czym trzeba uważać, żeby się nie zapowietrzyło, bo potem sprzęgło spadnie do podłogi i jedynym wyjściem będzie podpięcie odpowietrznika ze sprzęgła do zacisku hamulcowego i przepchanie płynu "w drugą stronę" z hamulca (piszę z doświadczenia ).
Jeśli nie są zapchane i zerdzewiałe, a dobrze działają, to raczej nie ma potrzeby ich wymieniać. Chociaż w sumie koszt nowych też nie jest jakiś ogromny, więc to już zależy od Ciebie. |
_________________ Moje przygody z Lancerem sportbackiem: https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=102303 |
|
|
|
 |
|
|