Jakie zimówki 16tki polecacie do OUTLANDERa (napęd na przód) |
Autor |
Wiadomość |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 68 razy Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 10724 Skąd: okolice Tczewa
|
Wysłany: 28-10-2019, 09:16
|
|
|
Nie chciałeś wierzyć i szkłem to se można .... utrzeć:)
Opony w tych samych rozmiarach ale innego producenta będą się minimalnie różnic. |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
Krzysztof Sosik
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander III PHEV
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 28-10-2019, 21:03
|
|
|
Marcino napisał/a: | Nie chciałeś wierzyć i szkłem to se można .... utrzeć:)
Opony w tych samych rozmiarach ale innego producenta będą się minimalnie różnic. |
Teraz to wszyscy mądrzy ! Nikt konkretnie nie powiedział bo sam nikt nic nie wiedział . W życiu bym nie pomyślał ze różnica w bieżniku kilku milimetrów odrazu daje alarmy i to o awaryjności systemu ładowania elektrycznego ? Kombinowałem bo nie wiedziałem ze nie można innych gum przód innych tył ? Teraz to wiem i przynajmniej będę jeździł bezpiecznie na jednych z najlepszych gum świata Michelin Cross climate SUV. W szacunku przekładek co sezon po 80 £ za usługę x 3 lata =240£ czyli koszt opon wyjdzie taniej niż przeciętne budżetówki oponki . Pozdrawiam i szerokości na drogach |
|
|
|
 |
Brodzins
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2016 2.0 Pb CVT
Pomógł: 4 razy Dołączył: 07 Sie 2018 Posty: 358 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 28-10-2019, 21:14
|
|
|
Krzysztof Sosik napisał/a: | Marcino napisał/a: | Nie chciałeś wierzyć i szkłem to se można .... utrzeć:)
Teraz to wszyscy mądrzy ! Nikt konkretnie nie powiedział bo sam nikt nic nie wiedział . W życiu bym nie pomyślał ze różnica w bieżniku kilku milimetrów odrazu daje alarmy i to o awaryjności systemu ładowania elektrycznego ? Kombinowałem bo nie wiedziałem ze nie można innych gum przód innych tył ? Teraz to wiem i przynajmniej będę jeździł bezpiecznie na jednych z najlepszych gum świata Michelin Cross climate SUV. W szacunku przekładek co sezon po 80 £ za usługę x 3 lata =240£ czyli koszt opon wyjdzie taniej niż przeciętne budżetówki oponki . Pozdrawiam i szerokości na drogach |
Nikt nic nie widział, bo gdybyś wziął od razu pod uwagę co mówimy na ten ten temat, to problem by się nie pojawił 👍
Ale nie o to chodzi. Ważne że jest ok.
Szerokości i bezpiecznej jazdy |
|
 |
lexus
Mitsumaniak lexus

Auto: outekII 2,0 DID 2007 intense+
Pomógł: 13 razy Dołączył: 12 Mar 2010 Posty: 1122 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 29-10-2019, 20:07
|
|
|
trzeba było użyć szukaj od 2007 r piszemy że przy napędzie na 4 wszystkie opony muszą mieć nawet identyczny bieżnik i w miarę równe zużycie a co dopiero to co ty zrobiłeś |
|
 |
Krzysztof Sosik
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander III PHEV
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 30-10-2019, 20:56
|
|
|
Brak nieznajomości prawa nie zwalnia z jego przestrzegania !!!
Jakoś pisałem , czytałem i konkretów się nie dowiedziałem nikt nie mówił jasno i w necie i forum tez nie było . Kupiłem nowe opony myśląc ze sprawa jest jak w starszych autach ? Poza tym to nie do końca jestem świadomy jak działa mój napęd w O III bo myślałem ze gdy tylko włączę 4WD look to wtedy jest 4x4 ciagle a tak to jeździ na przód ale chyba moja wersja S-AWC czyli załącza się przy poślizgach lub słabej przyczepności itp wiec czytniki trajektorii zwariowały . Przynajmniej będę miał 4 nowiutkie oponki -pozdrawiam |
|
|
|
 |
Brodzins
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2016 2.0 Pb CVT
Pomógł: 4 razy Dołączył: 07 Sie 2018 Posty: 358 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 06-02-2020, 08:32
|
|
|
lexus napisał/a: | trzeba było użyć szukaj od 2007 r piszemy że przy napędzie na 4 wszystkie opony muszą mieć nawet identyczny bieżnik i w miarę równe zużycie a co dopiero to co ty zrobiłeś |
Tutaj tak tylko poddam to pod wątpliwość...
Wykańczam teraz zimówki, polecą do utylizacji jak zmienię na letnie.
A wyglądają tak, że przód nie ma już bieżnika (zaraz ogranicznik pocałuje asfalt) z tyłu mięsa a mięsa. Przy zmianie z lata na zimę, wulkanizator zasugerował aby tylko te dwie zimówki zmienić.
I de facto nic się nie dzieje... żadnych wskazań, błędów... historii z tym związanych. |
|
 |
jacekk
Forumowicz
Auto: Outlander III 2.2D AT
|
Wysłany: 06-02-2020, 11:07
|
|
|
Te błędy wystąpiły z PHEV. Wcale nie jest powiedziane, że napęd mechaniczny jest równie wrażliwy. Ja po dwóch latach złapałem w oponę śrubę M10 czy M12 (wbiła się aż po główkę i dobrze, że nie ma była na tyle długa, że felgi nie przebiła, nawet powietrze nie schodziło tylko wydawało dźwięki podczas jazdy). Opona się do naprawy nie nadawała i musiałem kupić parę (ten sam producent ale już nowszy model). Nic się z napędem nie dzieje, wcześniej różnice zużycia nie były specjalnie widoczne ale teraz to już widać, że stare to raczej ostatni sezon. |
|
|
|
 |
kotakot
Forumowicz
Auto: był Lancer '07, jest 03 '19
|
Wysłany: 23-02-2020, 08:35
|
|
|
Ja mam Uniroyal Ms Plus - takie mi dali w salonie jako dodatek. Zawsze.uzywalem opon Premium Nokian albo Goodyear więc podchodzilem sceptycznie ale podczas ostatniego pobytu w górach miałem okazję przetestować i wszystko ok, dodatkowo są rewelacyjne na wodzie. Ogólnie polecam. |
|
|
|
 |
|