Jak skasować check engine oil level? |
Autor |
Wiadomość |
Bzyk_R1
Mitsumaniak Outlanderowiec

Auto: O1T LSRG
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 132 razy Dołączył: 02 Sie 2016 Posty: 5363 Skąd: Pińczów TPI
|
Wysłany: 23-02-2020, 16:23
|
|
|
pawelzaw, nie jestem mechanikiem, nie chcę Cię oskubać, ale jeżeli dbasz o auto to wymień to co w misce jest. A co do wymiany oleju to myślę że normalny warsztat da radę to załatwić. Pojeździj nim na trasie niech się dopali ten dpf. Ja olej zmieniam co 8000 km więc jeden raz odżałuj ten Twój po 5000km. |
_________________ Gdy obowiązek wezwie mnie,
Tam wszędzie, gdzie się pali,
Ty mi, o Panie, siłę daj,
Bym życie ludzkie ocalił.
Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy: 300+KM/500+Nm http://forum.mitsumaniaki...1489343#1489343 ターボアウトランダー
Legenda we własnym garażu: http://forum.mitsumaniaki...1502384#1502384
Sprzątam i pilnuję porządku w dziale Outlandera. Czasem zdarza mi się kogoś wycinać...
ZAPRASZAM DO ODWIEDZENIA I SUBSKRYPCJI MOJEGO KANAŁU NA YT
https://www.youtube.com/c...sgoaAdLHmEnzUrg A czy Ty Gość już subskrybujesz?
STOP HYBRID GO LPG |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 23-02-2020, 16:36
|
|
|
pawelzaw napisał/a: | Przy kazdej wymianie oleju trzeba jechac do serwisu ?. To jakis obled. |
a czytałeś temat, który odkopałeś?
Przecież napisane jest wprost (i to 6lat temu), że warsztat musi mieć MUT-III lub Bosch-owskiego KTS-a . Czego tu nie rozumiesz? |
|
|
|
 |
pawelzaw
Nowy Forumowicz
Auto: asx 1.8
|
Wysłany: 24-02-2020, 09:49
|
|
|
Czytalem, ale jestem mocno zaskoczony. Wymiana oleju to podstawowa czynnosc eksploatacyjna, ktora powinno sie wykonac w dowolnym warszatacie i juz. Mialem wiele roznych aut (w tym dosc egzotycznych).
I nigdy nie przyszlo mi do glowy, ze po wymianie oleju MUSZE ustawiac (resetowac) jakies parametry.
Znajmi maja auta z dieslami i DPF i jezdza do miejscowych mechanikow, wymieniaja olej plus filtry i koniec piesni.
Cuz jesli bede musial wymieniac olej na skutek wypalania DPF co 5000 km to najlepiej bedzie sprzedac to cudo i kupic "normalne" auto. I nie chodzi tu o oszczednosci, ale jakas kretynska technologie.
Kumpel ma skode Octavie Scout. Ma juz dobrze pow 250 tys km. Jezdzi raz na rok do mechanika w Tomaszowie. Ten wymienia olej, filtry i wszystko. Wsiada i jezdzi dalej. Jak uslyszal, ze ja musze cos resetowac, podlaczac pod kompa, to tylko postukal sie w glowe. |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 24-02-2020, 20:13
|
|
|
pawelzaw, jak Ty pojedziesz do normalnego warsztatu, który ma normalny sprzęt to nawet nie bedziesz znał "problemu"
Moim pierwszym autem który mnie zaskoczył przy wymianie oleju to były BMW w końcówce lat 90tych...
Sławetne "inspekcje"', które albo kasowałeś w dobrych warsztatach i miałeś spokój, albo kasował Ci kolega zwierając odpowiednie kabelki i albo się udało, albo zaczynały się dziać "diodowe cyrki"
To nie jest żadna nowość.
Nowością dla niektórych jest jedynie to, że do Mitsubishi nie podepniesz się byle czym
Ciekaw jestem jak się zdziwisz jak kupisz inną (bardziej zabezpieczoną przed ingerencją warsztatów innych niż ASO) markę i dowiesz się, że klocków hamulcowych sobie sam nie wymienisz, akumulatora także... bo bez oryginalnego oprogramowania nie otworzysz zacisków, lub auto "nie zobaczy" nowego aku |
|
|
|
 |
pawelzaw
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 25-02-2020, 09:26
|
|
|
I to w tym wszystkim jest chore. Juz w kilkuletnim Passacie nie wymieni sie klockow bez kompa - to wiem. Ale wystarczy laptop i jakies malo wyrafinowane oprogramowanie. Przerabialem. Mialem Subaru w ktorym jeden blad mozna bylo skasowac tylko w serwisie albo.... najtanszym skanerem bledow (taki przenosny podobny do czytnika kodow kreskowych ).
Ale to sytuacje, ktore niczym nie zgrazaja. Nie wymienie klockow bez kompa. OK. Gdyby bylo zabezpieczenie, ze po wymianie oleju nigdzie nie rusze, jak nie poustawiam czegos, tez bym to lyknal. Ale nieswiadoma niczego osoba wymienia olej, filtry i cos tam jeszcze, jedzie gdzies dalej po jakims czasie i nie moze wrocic do domu bo w misce zamiast oleju jest ropa. Bo zaloze sie, ze w 90% aut po wymianie oleju nikt nie ustawia interwalow wypalania DPF'a. A przynajmniej ja o niczym takim nie slyszalem. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 25-02-2020, 09:41
|
|
|
Za mało jeździsz trasy, jak kupiłeś diesla i to jeszcze z tą ecościemą która nie oczyszcza spalin a tylko przenosi syf z miejsca na inne miejsce to powinieneś się liczyć że taki silnik średnio się nadaje do jazdy wokół komina. A coraz to nowsze patenty wymyślane przez księgowych dają coraz bardziej po kieszeni zwykłym użytkownikom. |
|
|
|
 |
pawelzaw
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 25-02-2020, 11:04
|
|
|
Jezdzilem wiecej, a w zasadzie zona, ale zmienila prace i teraz mam zgryz. Sprzedac auto po niecalym roku ?. Kto uwierzy ze sprzedaje z takiego powodu ?. Pech jak cholera. Teraz faktycznie auto jezdzi w krotkie trasy i wiem, ze to dla tych nowych szajsow diesli zabojstwo. W zasadzie strach kupic nawet jak pracujesz 30 km od domu, bo a nuz zmienisz prace.Zebym wiedzial rok temu to co wiem teraz, nie sprzedawalbym Subaru. Ale zachcialo mi sie oszczednosci na paliwie. |
|
|
|
 |
mustaf
Nowy Forumowicz
Auto: outlander II 2,2 177KM
|
Wysłany: 27-07-2020, 10:01
|
|
|
Miałem ten sam problem po wymianie oleju w moim Outlanderze 2 z silnikiem 4N14- pojawił się komunikat "Check Engin Oil Level".
Kilku elektryków próbowało pomóc różnymi programami, m. in Bosch KTS- bez skutku. Nawet jeden stwierdził że czujnik poziomu oleju jest do wymiany.
Udało się bez ASO, programem G-Scan. usunął przypominajkę i wymusił wypalenie DPF, po czym samochód przerwał wypalanie bo stwierdził że nie potrzebuje. Wszystko działa OK już 2 tygodnie. Warsztat- okolice Ostrowi Mazowieckiej. |
|
|
|
 |
DENUS
Nowy Forumowicz
Auto: ASX 1.8 DI-D 116 KM 85 kW
|
Wysłany: 30-04-2023, 00:27
|
|
|
Polecam zakup interfejsu LEXIA do aut grupy PSA. Mam takiego "klona" i Check wysokiego poziomu oleju lub kasowanie wymiany oleju w ASX 1.8 2012 z silnikiem 4N13 robię diagboxem.
9.68
Peugeot>4008>4008(j3)> identyfikacja pojazdu> znajduje vin>naprawa>odczyt błędów>usuń błędy>
Wracamy do testu
Test kalkulatorów> kalkulator kontroli silnika>
Hdi_4n13>kalkulator nierozpoznany>hdi_4n13>naprawa>opakowanie naprawa>części zamienne>zerowanie liczników zużycia oleju>zatwierdź
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
jan1994
Mitsumaniak 02505/KMM
Auto: ASX 1,6 Intense
Pomógł: 9 razy Dołączył: 06 Gru 2009 Posty: 339 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 01-05-2023, 20:47
|
|
|
Zapominacie Panowie o jednym - tę przypominajkę można WYŁĄCZYĆ, a do tego wyłączenia nie potrzeba nawet komputera |
|
|
|
 |
apikus
Mitsumaniak

Auto: ASX
Pomógł: 22 razy Dołączył: 25 Sty 2007 Posty: 1928 Skąd: Staniszów
|
Wysłany: 02-05-2023, 09:58
|
|
|
jan1994 napisał/a: | tę przypominajkę |
Tu nie chodzi o interwał przeglądu pojawiający się na wyświetlaczu, tylko o kasowanie inspekcji olejowej.
Dla 1,8 DiD jest to bardzo ważne do prawidłowej pracy DPF. |
|
|
|
 |
|