Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Skrzynia biegów - ciężko wchodzi jedynka
Autor Wiadomość
sirbartez@gmail 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer 1.6 benzyna
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-01-2020, 16:53   Skrzynia biegów - ciężko wchodzi jedynka

Hey. Koledzy, koleżanki mam do was trzy techniczne pytania.

1. Czy to normalne, aby w Lancerze 1.6 2012 rok ciężko wchodził pierwszy bieg? Reszta wchodzi gładko.

2. Mam wrażenie, że muszę kierownice trzymać z reguły w położeniu lekko w lewo, kontrować ja aby samochód jechał prosto. Odebrałem samochód od mechanika, niby zrobiono geometrię i wyważono koła, jednak nadal odczuwam ten mankament.

3. Pas bezpieczeństwa kierowcy czasami nie chce się sam zwinąć, skręca się i mogę go przytrzasnąć drzwiami.

Detale, jednak irytujące.

Proszę o pomoc/sugestie.

Pozdrawiam Serdecznie :wink:

milo 
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Wysłany: 26-01-2020, 17:50   

W jakim sensie ciężko wchodzi 1 bieg? Podczas wolnej jazdy czy na postoju? Jak wchodzi na zgaszonym silniku?
Końcówki drążków nie równo ustawione względem kierownicy Geometria jeszcze raz do ustawienia
Z pasami sprawdź czy nigdzie nie ociera, u mnie przy większej wilgotności to samo jest ciężko się zwija, latem nie ma problemu

Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td

sirbartez@gmail 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 28-01-2020, 22:36   

Wielkie dzięki za odpowiedź. Sytuacja wygląda następująco. Odpalam rano samochód, wrzucam jedynkę, wchodzi lekko jak reszta biegów. Po przejechaniu jakiegoś dystansu (przy wolnej jeździe oraz ruszając spod świateł odczuwam dość spory opór, czasem jest tak również z 2 biegiem i wstecznym. Przy zgaszonym silniku biegi wchodzą bez zarzutu.

Pozdrawiam
Bart

milo 
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Wysłany: 29-01-2020, 09:35   

Sprawdź poziom oleju w skrzyni ewentualnie wymiana oleju
Sprawdź czy dobrze rozprzegla sprzęgło, przed zmianą biegu kilka razy wciśnij sprzęgło i zobacz jak wchodzi bieg

Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td

sirbartez@gmail 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 20-02-2020, 10:29   

Dzięki za wcześniejsze odpowiedzi. Mam jeszcze jedno pytanie. Być może banalne, jednak odkrywam w Lancerze coraz to nowe zagwoztki.

System start stop - czy to normalne (tak to po prostu działa) że start stop nie włączy się gdy mamy włączona klimatyzacje?
Włączenie klimatyzacji (podczas postoju, przy wyłączonym silniku, aktywnym systemie start stop) powodują odpalenie samochodu. Następnie wyłączenie klimatyzacji powoduje wyłączenie silnika. Dzięki za odpowiedź😉 Jest to jakoś skorelowane?

Pozdrawiam,
Bartosz

MichalRBB 
Forumowicz

Auto: Lancer 1.8 143KM
Wysłany: 20-02-2020, 11:30   

Klimatyzacja działa tylko na włączonym silniku, bo sprężarka jest na pasku osprzętu.

pitt63 
Forumowicz
pitt63

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Wysłany: 24-02-2020, 19:43   

No to debiutuję na forum, oczywiście po przywitaniu się i zapoznaniu z zasadami. Mam pytanie odnośnie wymiany oleju w skrzyni biegów. Czy jest jakaś specjalna procedura (vide niektóre vw) czy normalnie zlać stary o wlać nowy.

Odpowiedz do tematu