Skrzynia biegów - ciężko wchodzi jedynka |
Autor |
Wiadomość |
sirbartez@gmail
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer 1.6 benzyna
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 21-01-2020, 16:53 Skrzynia biegów - ciężko wchodzi jedynka
|
|
|
Hey. Koledzy, koleżanki mam do was trzy techniczne pytania.
1. Czy to normalne, aby w Lancerze 1.6 2012 rok ciężko wchodził pierwszy bieg? Reszta wchodzi gładko.
2. Mam wrażenie, że muszę kierownice trzymać z reguły w położeniu lekko w lewo, kontrować ja aby samochód jechał prosto. Odebrałem samochód od mechanika, niby zrobiono geometrię i wyważono koła, jednak nadal odczuwam ten mankament.
3. Pas bezpieczeństwa kierowcy czasami nie chce się sam zwinąć, skręca się i mogę go przytrzasnąć drzwiami.
Detale, jednak irytujące.
Proszę o pomoc/sugestie.
Pozdrawiam Serdecznie |
|
|
|
 |
milo
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Pomógł: 115 razy Dołączył: 27 Lut 2011 Posty: 3452 Skąd: BP
|
Wysłany: 26-01-2020, 17:50
|
|
|
W jakim sensie ciężko wchodzi 1 bieg? Podczas wolnej jazdy czy na postoju? Jak wchodzi na zgaszonym silniku?
Końcówki drążków nie równo ustawione względem kierownicy Geometria jeszcze raz do ustawienia
Z pasami sprawdź czy nigdzie nie ociera, u mnie przy większej wilgotności to samo jest ciężko się zwija, latem nie ma problemu |
_________________ Jest ryzyko jest zabawa
三菱ギャラン
Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td
 |
|
|
|
 |
sirbartez@gmail
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 28-01-2020, 22:36
|
|
|
Wielkie dzięki za odpowiedź. Sytuacja wygląda następująco. Odpalam rano samochód, wrzucam jedynkę, wchodzi lekko jak reszta biegów. Po przejechaniu jakiegoś dystansu (przy wolnej jeździe oraz ruszając spod świateł odczuwam dość spory opór, czasem jest tak również z 2 biegiem i wstecznym. Przy zgaszonym silniku biegi wchodzą bez zarzutu.
Pozdrawiam
Bart |
|
|
|
 |
milo
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Pomógł: 115 razy Dołączył: 27 Lut 2011 Posty: 3452 Skąd: BP
|
Wysłany: 29-01-2020, 09:35
|
|
|
Sprawdź poziom oleju w skrzyni ewentualnie wymiana oleju
Sprawdź czy dobrze rozprzegla sprzęgło, przed zmianą biegu kilka razy wciśnij sprzęgło i zobacz jak wchodzi bieg |
_________________ Jest ryzyko jest zabawa
三菱ギャラン
Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td
 |
|
|
|
 |
sirbartez@gmail
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 20-02-2020, 10:29
|
|
|
Dzięki za wcześniejsze odpowiedzi. Mam jeszcze jedno pytanie. Być może banalne, jednak odkrywam w Lancerze coraz to nowe zagwoztki.
System start stop - czy to normalne (tak to po prostu działa) że start stop nie włączy się gdy mamy włączona klimatyzacje?
Włączenie klimatyzacji (podczas postoju, przy wyłączonym silniku, aktywnym systemie start stop) powodują odpalenie samochodu. Następnie wyłączenie klimatyzacji powoduje wyłączenie silnika. Dzięki za odpowiedź😉 Jest to jakoś skorelowane?
Pozdrawiam,
Bartosz |
|
|
|
 |
MichalRBB
Forumowicz
Auto: Lancer 1.8 143KM
|
Wysłany: 20-02-2020, 11:30
|
|
|
Klimatyzacja działa tylko na włączonym silniku, bo sprężarka jest na pasku osprzętu. |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Pomógł: 19 razy Dołączył: 24 Lut 2020 Posty: 518 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 24-02-2020, 19:43
|
|
|
No to debiutuję na forum, oczywiście po przywitaniu się i zapoznaniu z zasadami. Mam pytanie odnośnie wymiany oleju w skrzyni biegów. Czy jest jakaś specjalna procedura (vide niektóre vw) czy normalnie zlać stary o wlać nowy. |
_________________ piotr57 |
|
|
|
 |
|