|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Objawy zużytej dwumasy |
Autor |
Wiadomość |
Consiglio
Nowy Forumowicz
Auto: Citroen C-Crosser 2.2 HDI, DCS
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 22-03-2020, 15:09 Objawy zużytej dwumasy
|
|
|
Mam pytanie odnośnie objawów dających podstawy do wymiany dwumasy i pewnie całego sprzęgła.
Przebie C-Crossera 210 tys. km.
Mam zastrzeżenia co do płynności działania mojej automatycznej skrzyni biegów. Raz na jakiś czas jest takie szarpniecie, uderzenie. Jeden z mechaniorów mówił, że zużyta dwumasa może być przyczyną.
Skrzyni przerzuca biegi właściwie, nie ma jakichś poślizgów, braku mocy. Dobrze przyspiesza przy wyprzedzaniu itp.
Daje się zauważyć przy odpalaniu i gaszeniu silnika, że jest takie, jakby drganie, poszarpywanie. Co niby ma świadczyć o zużyciu dwumasy.
Ponieważ mam wyciek na wale od strony silnika, to i bym za jednym razem wymienić dwumasę ze sprzęgłem, jesli jest taka potrzeba. Czy olej ze skrzyni można użyć ponownie po wymianie sprzęgła? Wymieniałem w październiku 2019r.
Gdzie najlepiej zakupić całe sprzęgło? Jakiej firmy jest dobre? |
|
|
|
 |
radek79
Mitsumaniak
Auto: x5
Pomógł: 30 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 7453 Skąd: CHEŁM
|
Wysłany: 22-03-2020, 15:17
|
|
|
w moim byłym c croserze objawem padającej dwumasy były wibracje auta w przedziale 100-120km/h na piątym i szóstym biegu
są dwa rodzaje dwumasy na 6 cena około 1200zł i 8 zębów cena około 1800zł
jeżeli te uderzenia pojawiły się zaraz po wymianie oleju w asb to bym raczej stawiał na konwerter w skrzyni
jeżeli masz asb dcs6 to jest ta druga opcja |
|
|
|
 |
Daroot
Forumowicz Daroot Garage
Auto: Pajero IV, 2010r, 3,2 DiD
Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Gru 2019 Posty: 35 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: 22-03-2020, 15:48
|
|
|
Czekaj, czekaj - masz mechanika który mówi że przy skrzyni automatycznej jest dwumasa? Naprawdę? |
|
|
|
 |
Consiglio
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 22-03-2020, 17:27
|
|
|
Daroot napisał/a: | Czekaj, czekaj - masz mechanika który mówi że przy skrzyni automatycznej jest dwumasa? Naprawdę? |
Ano, nie był to mechanik, a facet z serwisu, gdzie wymieniali mi olej w skrzyni biegów. Facet chyba wie, że wymieniał w automacie.
Natomiast w innym warsztacie zastanawiali się i przyznali, ze efektem dziwnego dzwięku przy zapalaniu i gaszeniu moze być zużyta dwumasa. Doskonale wiedzieli, ze mam skrzynie dwusprzęgłową.
Oświeć mnie, bo ja nie zajmuję się mechanika samochodową, ty wiem, ze w moim aucie jest automatyczna skrzynia dwu-sprzęgłowa.
Zamiast zadawać dziwne pytania napisz, ze w takim aucie nia ma dwumasy, to przynajmniej zweryfikuje, gdzie indziej, czy masz rację, czy sobie jaja robisz. |
|
|
|
 |
Mazin89
Forumowicz

Auto: Lancer Ralliart
Pomógł: 12 razy Dołączył: 11 Lip 2017 Posty: 433 Skąd: Siedlce
|
Wysłany: 22-03-2020, 17:31
|
|
|
Daroot napisał/a: | Czekaj, czekaj - masz mechanika który mówi że przy skrzyni automatycznej jest dwumasa? Naprawdę? |
W skrzyniach dwusprzęgłowych jest koło dwumasowe, a zakładam, że taką skrzynię ma kolega Consiglio
Consiglio napisał/a: | Czy olej ze skrzyni można użyć ponownie po wymianie sprzęgła? |
Z tego co piszesz o dwumasie cały czas zakładam, że masz dwusprzęgłową skrzynię biegów. W niej masz mokre sprzęgła. Jeżeli zalejesz skrzynię starym olejem w którym są jakieś opiłki metalu (a jeżeli doszło do uszkodzenia mogą być) to cały ten syf zacznie Ci uszkadzać nowe sprzęgła. Może wyłapią je magnesy a może nie. Pytanie czy warto ryzykować żeby oszczędzić na oleju. Myślę, że potencjalna kolejna wymiana sprzęgieł nie jest tego warta. Akurat jestem w trakcie wymiany sprzęgieł w Ralliarcie i niestety ale boli po kieszeni
EDIT: Nie widziałem wcześniejszego postu. Czyli masz skrzynię dwusprzęgłową. |
|
|
|
 |
Daroot
Forumowicz Daroot Garage
Auto: Pajero IV, 2010r, 3,2 DiD
Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Gru 2019 Posty: 35 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: 23-03-2020, 08:33
|
|
|
Nikt nie ironizuje, po prostu tradycyjny automat nie ma dwuumasy, dopiero przy nastepnych postach wyszło że masz skrzynię typu DSG.
Z ciekawości, ile masz przebiegu ? |
|
|
|
 |
Consiglio
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 23-03-2020, 11:33
|
|
|
Daroot napisał/a: | Nikt nie ironizuje, po prostu tradycyjny automat nie ma dwuumasy, dopiero przy nastepnych postach wyszło że masz skrzynię typu DSG.
Z ciekawości, ile masz przebiegu ? |
Przebieg 210 tys. km
[ Dodano: 27-03-2020, 12:21 ]
Jeżeli miałbym wymienić dwumasę, to co ze sprzęgłem? Też wymieniać? Skrzynia dwusprzęgłowa, to znaczy, że są dwie tarcze?
Nigdzie nie spotkałem kompletu do mojego auta. Tylko same dwumasy. |
|
|
|
 |
radek79
Mitsumaniak
Auto: x5
Pomógł: 30 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 7453 Skąd: CHEŁM
|
|
|
|
 |
Moody
Forumowicz
Auto: Peugeot 4007 2.2 HDI 156KM
Pomógł: 12 razy Dołączył: 24 Kwi 2015 Posty: 403 Skąd: Wielkopolska, PNT
|
Wysłany: 30-03-2020, 21:57
|
|
|
Consiglio napisał/a: | Jeżeli miałbym wymienić dwumasę, to co ze sprzęgłem? Też wymieniać? Skrzynia dwusprzęgłowa, to znaczy, że są dwie tarcze?
Nigdzie nie spotkałem kompletu do mojego auta. Tylko same dwumasy. |
Skrzynia dwusprzęgłowa bo są dwa sprzęgła. Tarcz jest więcej bo to sprzęgła wielotarczowe mokre.
Z racji pracy w komfortowych warunkach kąpieli olejowej praktycznie się nie zużywają.
No ale mogą się zepsuć - z tego co wiem nie są oferowane w sprzedaży jako część zamienna. |
|
|
|
 |
|
|