Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Objawy zużytej dwumasy
Autor Wiadomość
Consiglio 
Nowy Forumowicz

Auto: Citroen C-Crosser 2.2 HDI, DCS
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-03-2020, 15:09   Objawy zużytej dwumasy

Mam pytanie odnośnie objawów dających podstawy do wymiany dwumasy i pewnie całego sprzęgła.

Przebie C-Crossera 210 tys. km.

Mam zastrzeżenia co do płynności działania mojej automatycznej skrzyni biegów. Raz na jakiś czas jest takie szarpniecie, uderzenie. Jeden z mechaniorów mówił, że zużyta dwumasa może być przyczyną.
Skrzyni przerzuca biegi właściwie, nie ma jakichś poślizgów, braku mocy. Dobrze przyspiesza przy wyprzedzaniu itp.
Daje się zauważyć przy odpalaniu i gaszeniu silnika, że jest takie, jakby drganie, poszarpywanie. Co niby ma świadczyć o zużyciu dwumasy.

Ponieważ mam wyciek na wale od strony silnika, to i bym za jednym razem wymienić dwumasę ze sprzęgłem, jesli jest taka potrzeba. Czy olej ze skrzyni można użyć ponownie po wymianie sprzęgła? Wymieniałem w październiku 2019r.
Gdzie najlepiej zakupić całe sprzęgło? Jakiej firmy jest dobre?

radek79 
Mitsumaniak

Auto: x5
Wysłany: 22-03-2020, 15:17   

w moim byłym c croserze objawem padającej dwumasy były wibracje auta w przedziale 100-120km/h na piątym i szóstym biegu
są dwa rodzaje dwumasy na 6 cena około 1200zł i 8 zębów cena około 1800zł
jeżeli te uderzenia pojawiły się zaraz po wymianie oleju w asb to bym raczej stawiał na konwerter w skrzyni
jeżeli masz asb dcs6 to jest ta druga opcja

Daroot 
Forumowicz
Daroot Garage

Auto: Pajero IV, 2010r, 3,2 DiD
Wysłany: 22-03-2020, 15:48   

Czekaj, czekaj - masz mechanika który mówi że przy skrzyni automatycznej jest dwumasa? Naprawdę?

Consiglio 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 22-03-2020, 17:27   

Daroot napisał/a:
Czekaj, czekaj - masz mechanika który mówi że przy skrzyni automatycznej jest dwumasa? Naprawdę?

Ano, nie był to mechanik, a facet z serwisu, gdzie wymieniali mi olej w skrzyni biegów. Facet chyba wie, że wymieniał w automacie.
Natomiast w innym warsztacie zastanawiali się i przyznali, ze efektem dziwnego dzwięku przy zapalaniu i gaszeniu moze być zużyta dwumasa. Doskonale wiedzieli, ze mam skrzynie dwusprzęgłową.
Oświeć mnie, bo ja nie zajmuję się mechanika samochodową, ty wiem, ze w moim aucie jest automatyczna skrzynia dwu-sprzęgłowa.

Zamiast zadawać dziwne pytania napisz, ze w takim aucie nia ma dwumasy, to przynajmniej zweryfikuje, gdzie indziej, czy masz rację, czy sobie jaja robisz.

Mazin89 
Forumowicz

Auto: Lancer Ralliart
Wysłany: 22-03-2020, 17:31   

Daroot napisał/a:

W skrzyniach dwusprzęgłowych jest koło dwumasowe, a zakładam, że taką skrzynię ma kolega Consiglio

Consiglio napisał/a:
Czy olej ze skrzyni można użyć ponownie po wymianie sprzęgła?

Z tego co piszesz o dwumasie cały czas zakładam, że masz dwusprzęgłową skrzynię biegów. W niej masz mokre sprzęgła. Jeżeli zalejesz skrzynię starym olejem w którym są jakieś opiłki metalu (a jeżeli doszło do uszkodzenia mogą być) to cały ten syf zacznie Ci uszkadzać nowe sprzęgła. Może wyłapią je magnesy a może nie. Pytanie czy warto ryzykować żeby oszczędzić na oleju. Myślę, że potencjalna kolejna wymiana sprzęgieł nie jest tego warta. Akurat jestem w trakcie wymiany sprzęgieł w Ralliarcie i niestety ale boli po kieszeni :?

EDIT: Nie widziałem wcześniejszego postu. Czyli masz skrzynię dwusprzęgłową.

Daroot 
Forumowicz
Daroot Garage

Auto: Pajero IV, 2010r, 3,2 DiD
Wysłany: 23-03-2020, 08:33   

Nikt nie ironizuje, po prostu tradycyjny automat nie ma dwuumasy, dopiero przy nastepnych postach wyszło że masz skrzynię typu DSG.
Z ciekawości, ile masz przebiegu ?

Consiglio 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 23-03-2020, 11:33   

Daroot napisał/a:
Nikt nie ironizuje, po prostu tradycyjny automat nie ma dwuumasy, dopiero przy nastepnych postach wyszło że masz skrzynię typu DSG.
Z ciekawości, ile masz przebiegu ?

Przebieg 210 tys. km

[ Dodano: 27-03-2020, 12:21 ]
Jeżeli miałbym wymienić dwumasę, to co ze sprzęgłem? Też wymieniać? Skrzynia dwusprzęgłowa, to znaczy, że są dwie tarcze?
Nigdzie nie spotkałem kompletu do mojego auta. Tylko same dwumasy.

radek79 
Mitsumaniak

Auto: x5
Wysłany: 27-03-2020, 13:19   

https://motofocus.pl/informacje/nowosci/63299/zasada-dzialania-dwusprzeglowej-skrzyni-biegow

[ Dodano: 27-03-2020, 14:59 ]
radek79 napisał/a:
https://motofocus.pl/informacje/nowosci/63299/zasada-dzialania-dwusprzeglowej-skrzyni-biegow

wymieniasz samą dwumasę bez sprzęgła,na twoim miejscu bym jeszcze bym podjechał do warsztatu który tylko naprawia asb na diagnozę

Moody 
Forumowicz

Auto: Peugeot 4007 2.2 HDI 156KM
Wysłany: 30-03-2020, 21:57   

Consiglio napisał/a:
Jeżeli miałbym wymienić dwumasę, to co ze sprzęgłem? Też wymieniać? Skrzynia dwusprzęgłowa, to znaczy, że są dwie tarcze?
Nigdzie nie spotkałem kompletu do mojego auta. Tylko same dwumasy.

Skrzynia dwusprzęgłowa bo są dwa sprzęgła. Tarcz jest więcej bo to sprzęgła wielotarczowe mokre.
Z racji pracy w komfortowych warunkach kąpieli olejowej praktycznie się nie zużywają.
No ale mogą się zepsuć - z tego co wiem nie są oferowane w sprzedaży jako część zamienna.

Odpowiedz do tematu