Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
System start stop
Autor Wiadomość
lipski88 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Eclips Cross
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-01-2020, 10:12   System start stop

Witam, ostatnio zauważyłem ze wariuje mi system start stop mianowicie zatrzymuje się na światłach załącza się system start stop auto się wyłącza i nagle bez żadnej mojej ingerencji się włącza. Wczoraj stojąc na światłach na auto hold odpalił i szarpnęło nim do przodu (auto w automacie było na D z Auto hołd). Czy ktoś z was miał podobny przypadek ?? Mi serwis powiedział to ze tak może się zdążyć bo tu dużo czujników jest i sterowników.

i_g_o_r 
Forumowicz

Auto: Eclipse Cross
Wysłany: 24-01-2020, 23:40   

Gdy uruchamiam silnik, pierwsze co robię to wyłączam "System start stop", więc nie mam tego problemu.

p70 
Nowy Forumowicz
p70

Wysłany: 30-01-2020, 19:39   

Popieram Igora, może to "nieekologiczne" ale system start/stop również wyłączam zaraz po uruchomieniu, przez co jazda jest przewidywalna a poza tym też trzeba pomyśleć o rozruszniku i akumulatorze, żeby zaraz nie padły. W hybrydzie działa to komfortowo ale u nas niestety nie.

Zibi_74 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 25-02-2020, 14:05   

Skąd Wasza awersja do tego cudownego rozwiązania. U mnie, przez rok system "działał" przez 13 godzin - można sprawdzić na SDA. To są konkretne litry benzyny, konkretne złotówki w portfelu.

A i owszem auto potrafi się samo włączyć stojąc na światłach, bo np. temperatura jego spada przy dłuższym postoju.

Robert S 
Forumowicz
Robert

Auto: Mitsubishi Eclipse Cross
Wysłany: 03-06-2020, 18:46   Re: System start stop

lipski88 napisał/a:
Witam, ostatnio zauważyłem ze wariuje mi system start stop mianowicie zatrzymuje się na światłach załącza się system start stop auto się wyłącza i nagle bez żadnej mojej ingerencji się włącza. Wczoraj stojąc na światłach na auto hold odpalił i szarpnęło nim do przodu (auto w automacie było na D z Auto hołd). Czy ktoś z was miał podobny przypadek ?? Mi serwis powiedział to ze tak może się zdążyć bo tu dużo czujników jest i sterowników.

Miałem dziś podobną sytuację . Podjechałem na stację z włączonym start -stop , po zatrzymaniu system start stop wyłączył silnik i natychmiast włączył , poczułem szarpniecie i auto zostało na włączonym silniku. Drugi raz to samo podczas parkowania , szarpnęło i auto zostało na obrotach . Normalnie wyłączam ten system zaraz jak wsiadam do samochodu , tym razem zapomniałem i tak historia . Doczytałem w instrukcji że faktycznie system ten aby działał poprawnie obwarowany jest wieloma czynnikami m,in nieruchomą kierownicą . Może tu jest klucz do sprawy , nie ukrywam ze może trące ster i auto tak reaguje . Jest to duży dyskomfort jak dla mnie , miałem już takie systemy w dwóch autach , nigdy tak się nie zachowywały . Inna sprawa ze rzadko to używam więc nie testowałem go wcześniej i pewnie większość użytkowników ma podobnie

Michauek22 
Forumowicz

Wysłany: 03-06-2020, 20:45   

Zibi_74 napisał/a:
Skąd Wasza awersja do tego cudownego rozwiązania.

[Edit] za mnie i już :)
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 03-06-2020, 20:46, w całości zmieniany 1 raz  

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 03-06-2020, 22:16   Re: System start stop

lipski88 napisał/a:
szarpnęło nim do przodu (auto w automacie było na D z Auto hołd).

że co? Auto samo podjechało na Auto Holdzie? No to dla mnie to sprawa na jakąś akcję naprawczą!

To że się zapala samo to normalne, u mnie bo klime chce, bo grzać chce, bo prądu chce, bo kierownica ruszę normalnie się silnik odpala. Ale nigdy żeby auto samo podjechało do przodu :shock:

Robert S 
Forumowicz
Robert

Wysłany: 04-06-2020, 17:44   

Przetestowałem u siebie u siebie jak działa Start-Stop . Pojeździłem cały dzień z włączonym systemem . I co zauważyłem , faktycznie jest on obwarowany wieloma czynnikami . Mój przypadek okazał się banałem , po zatrzymaniu auta mam zwyczaj zaraz odpinać pas . W aucie wypięcie pasa uruchamia auto , jest to sprzęgnięte z systemem start stop . Po prostu zaraz po wyłączeniu silnika ja wypinając pas zaraz go uruchamiałem , stąd efekt szarpnięcia .Silnik się w pełni nie zatrzymał a dostał natychmiastowy zapłon . Inny przypadek ,podczas postoju i zatrzymaniu silnika wystarczy leciutko ruszyć sterem i auto się załącza , to też jest pewne zaskoczenie dla kierowcy . Myślę ze jest jeszcze parę czynników które nagle załączą silnik co dla prowadzącego może być dyskomfortem . Mój przypadek jest pewno nieco inny niż u kolegi , ja mam manuala i nie odczuwam zwolnienia auto hold . Ale mimo to proponuję wyśledzić który czynnik uruchamia auto i temu się przyjrzeć . Swoją drogą w EC jest ten system mocno rozbudowany , w innych autach była prosta sprawa . Nadal jednak będę go używał bardzo rzadko , bo wg mnie jest to wątpliwa oszczędność a osprzęt silnika ( rozrusznik , akumulator ) dostaje mocno w du...

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-06-2020, 18:33   

Prawdopobnie ustawienie klimy na szybę tez dezaktywuje system.

Michauek22 
Forumowicz

Wysłany: 04-06-2020, 19:46   

krzychu napisał/a:
Prawdopobnie ustawienie klimy na szybę tez dezaktywuje system.

ciekawe dlaczego...?

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-06-2020, 22:02   

Bo ten system nie jest po to żeby przeszkadzać kierowcy tylko po to żeby urwać 0,1l na teście WLTP.

Jeśli ustawiasz na szybę to chcesz coś z niej odparować i to pilnie. Wtedy też nie działa regulacja temperatury w klimatyzacji automatycznej. Powietrze jest maksymalnie osuszone i nagrzane więc system gaszenia silnika jest dezaktywowany.

Ps. W maździe jest ciekawie bo silnik odpala z tego co rozumiem bez udziału rozrusznika tylko alternator dociąga przy gaszeniu do odpowiedniej pozycji i odpalany jest przez iskrę ze świecy... Przez to gładko potrafi zapalić i w 95% ze zgaszonego silnika i tak ruszam pierwsze ze świateł. Do tego kondensator to magazynowania energii z hamowania więc akumulator tak nie dostaję w d.

Fajeczka 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubischi Eclipse Cross
Wysłany: 10-02-2022, 14:06   

A tak na marginesie: czy ktoś może próbował lub wie, jak trwale włyączyć system start-stop?

Robert S 
Forumowicz
Robert

Wysłany: 13-02-2022, 08:00   

Fajeczka napisał/a:
A tak na marginesie: czy ktoś może próbował lub wie, jak trwale włyączyć system start-stop?

Auto traci homologację , niestety ( nie spełnia Euro VI )

Odpowiedz do tematu