Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Twarde sprzęgło a gwarancja 5 lat
Autor Wiadomość
actirana 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1.6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-08-2020, 19:29   Twarde sprzęgło a gwarancja 5 lat

Dzień dobry, pomyślałem, że zapytam tutaj, a nuż ktoś wie?

Od jakiegoś czasu mam ciężko działający pedał sprzęgła - przy pokonaniu 200 km zaczyna noga boleć... Czasem pedał działa jakby na dwa razy - jakby skok składał się z dwóch osobnych przebiegów. Jechać się da, ale pewnie będzie się pogarszać a nie polepszać.

Mój mechanik na urlopie więc nie ma gdzie analizować, sam się nie podejmę bo pojęcia nie mam. W głowie tli się pomysł, że to pewnie docisk sprzęgła.

I teraz do sedna - pięcioletnia gwarancja jest do października 21, zadzwoniłem więc do najbliższego serwisu z pytaniem, czy w tych okolicznościach mogę z niej skorzystać. Odpowiedź jak zwykle - można, ale... Trzeba zdjąć skrzynię i zajrzeć do sprzęgła - jeśli ma oznaki palenia to gwarancja tego nie obejmuje i koszt wyniesie ponad 3k. Jeśli nie ma śladów palenia to obejmuje.

Macie jakieś doświadczenia w takim temacie? Wydaje mi się, że przyjdą i powiedzą, że palone jak nic i ja się wtedy nie obronię ;-) Ale może ktoś z Was już się z czymś takim borykał?

ASX 1.6 benzyna, 2016, przebieg 42k

pitt63 
Forumowicz
pitt63

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Wysłany: 06-08-2020, 09:58   

Jeśli nie paliłeś sprzęgła, to nie masz się czym martwić. Tak jak piszesz, może to być wina docisku, ale równie dobrze układu wysprzęglania. Z tymi dodatkowymi gwarancjami najczęściej tak jest czyli "naprawimy ale..". Swoją drogą 3 tysie za sprzęgło, którego zestaw kosztuje 700 - 800 PLN to przesada.

adek 
Forumowicz
adek

Auto: ASX
Wysłany: 06-08-2020, 11:00   

Ze swojej strony tylko dodam, że po potyczkach z ASO i MMC z czujnikami parkowania to ja bym się bał iść z tym na gwarancji - z góry stawiam, że znajdą nawet minimalną oznakę palenia.
Tak jak wspomniał pitt, wszędzie firmy zachwalają dodatkową gwarancję a jak przychodzi co do czego to: "no niestety, powstało z winy użytkownika ale możemy naprawić za tysiąc cebulionów".

ps. 3 tys. to nieźle się cenią, mi w pasku b6 za wymianę dwumasy i sprzęgła chcieli 2,5-3k

actirana 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 06-08-2020, 12:41   

mamy ten samochód 2 miesiące, nie wiem czy było palone, ale generalnie potwierdzacie moje obawy - raczej tam nie pojadę...

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 06-08-2020, 13:10   

Ale dodatkowa gwarancja do ubezpieczenie. Więc ASO raczej jest na rękę aby z tego skorzystać bo i tak zapłaci ubezpieczyciel...

actirana 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-08-2020, 01:46   

@krzychu, nie wiem co masz na myśli...

adek 
Forumowicz
adek

Auto: ASX
Wysłany: 07-08-2020, 12:36   

Co do mojej wypowiedzi w znaczeniu "dodatkowa gwarancja" miałem na myśli coś co firma daje od siebie więcej niż przewiduje standard i tak jest w przypadku Mitsu - chyba jako jedyni dają gwarancję na sprzęgło.
Możliwe, że krzychu odebrał to jako dodatkowy pakiet - patrz zakup telefonu z dodatkowym ubezpieczeniem (a to już co innego).

bob1969 
Forumowicz

Auto: ASX MY'19 [4A92]
Wysłany: 07-08-2020, 14:45   

Nie mam pod ręką gwarancji, ale wątpię aby obejmowała ona takie elementy sprzęgła jak: tarcza, łożysko i docisk. Są to części eksploatacyjne, zużywające się, podobnie jak klocki i tarcze hamulcowe. Gwarancja może obejmować korpus/obudowę sprzęgła.

actirana 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-08-2020, 19:00   

Tutaj chyba nie ma miejsca na domysły i założenia - w pierwszym poście wspominałem, że dzwoniłem... Jeśli są ślady palenia to nie ma gwarancji

bob1969 
Forumowicz

Auto: ASX MY'19 [4A92]
Wysłany: 07-08-2020, 20:53   

ASO różne rzeczy może opowiadać, prawdę lub nie. Wiążące jest to, co napisano w warunkach gwarancji. Ale zawsze można liczyć na gest. Przykładowo ASO innej marki wymieniło mi łącznik stabilizatora, który zaczął grzechotać po wjechaniu w dziurę w jezdni a na pewno część ta nie jest objęta gwarancją, chyba żeby się złamał.

zbigniew77 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 MIVEC 2018r
Wysłany: 04-12-2023, 22:48   

Mam takie pytanie..czy w ASX reguluje się okresowo sprzęgło wraz z zużywaniem się tarczy sprzęgłowej?
Czy istnieje w ASX takie coś jak regulacja sprzęgła?

Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.

pitt63 
Forumowicz
pitt63

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Wysłany: 05-12-2023, 07:13   

Obawiam się, że nie ma żadnej regulacji sprzęgła. Wszystko oparte jest na samoregulacji ponieważ sterowanie jest hydrauliczne. Nie ma także takiej regulacji wymienionej w czynnościach serwisowych w książce serwisowej. Powiedz proszę, co się dzieje ze sprzęgłem? Rzuć też okiem na budowę sprzęgła. Nie ma tam żadnych elementów regulacyjnych.
https://partsouq.com/en/catalog/genuine/unit?c=MMC202203&ssd=%24%2AKwEaLj88GkoeF1preRQdKkJWdnFvHhEcHQ8cI1MLWg0SC3QOXV0AChMcUlZcbldTC0ESC3QNBAtNQlNFQWofHm4QHHQeMF1PCkpHDRIbAg4EXVkKGx8CGBgeDl1dCgoTDB4aGAEdQ048GBgeaRgZHx1EJkFVV1hKQGlVDhhdWQpjY21wZ2ltQCghchkdHRgQHA5dXQAKEwxtHhlvFEQlUWkLAg1FCxQONj5SfwsCDUtFDBZTJy1gYWIZClQAAAAAqWvNdw%3D%3D%24&vid=0&cid=2&uid=60840&q=JMBXNGA1WBZ032092

Odpowiedz do tematu