Twarde sprzęgło a gwarancja 5 lat |
Autor |
Wiadomość |
actirana
Nowy Forumowicz
Auto: ASX 1.6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-08-2020, 19:29 Twarde sprzęgło a gwarancja 5 lat
|
|
|
Dzień dobry, pomyślałem, że zapytam tutaj, a nuż ktoś wie?
Od jakiegoś czasu mam ciężko działający pedał sprzęgła - przy pokonaniu 200 km zaczyna noga boleć... Czasem pedał działa jakby na dwa razy - jakby skok składał się z dwóch osobnych przebiegów. Jechać się da, ale pewnie będzie się pogarszać a nie polepszać.
Mój mechanik na urlopie więc nie ma gdzie analizować, sam się nie podejmę bo pojęcia nie mam. W głowie tli się pomysł, że to pewnie docisk sprzęgła.
I teraz do sedna - pięcioletnia gwarancja jest do października 21, zadzwoniłem więc do najbliższego serwisu z pytaniem, czy w tych okolicznościach mogę z niej skorzystać. Odpowiedź jak zwykle - można, ale... Trzeba zdjąć skrzynię i zajrzeć do sprzęgła - jeśli ma oznaki palenia to gwarancja tego nie obejmuje i koszt wyniesie ponad 3k. Jeśli nie ma śladów palenia to obejmuje.
Macie jakieś doświadczenia w takim temacie? Wydaje mi się, że przyjdą i powiedzą, że palone jak nic i ja się wtedy nie obronię Ale może ktoś z Was już się z czymś takim borykał?
ASX 1.6 benzyna, 2016, przebieg 42k |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Pomógł: 19 razy Dołączył: 24 Lut 2020 Posty: 516 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 06-08-2020, 09:58
|
|
|
Jeśli nie paliłeś sprzęgła, to nie masz się czym martwić. Tak jak piszesz, może to być wina docisku, ale równie dobrze układu wysprzęglania. Z tymi dodatkowymi gwarancjami najczęściej tak jest czyli "naprawimy ale..". Swoją drogą 3 tysie za sprzęgło, którego zestaw kosztuje 700 - 800 PLN to przesada. |
_________________ piotr57 |
|
|
|
 |
adek
Forumowicz adek
Auto: ASX
Pomógł: 7 razy Dołączył: 17 Wrz 2019 Posty: 137 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 06-08-2020, 11:00
|
|
|
Ze swojej strony tylko dodam, że po potyczkach z ASO i MMC z czujnikami parkowania to ja bym się bał iść z tym na gwarancji - z góry stawiam, że znajdą nawet minimalną oznakę palenia.
Tak jak wspomniał pitt, wszędzie firmy zachwalają dodatkową gwarancję a jak przychodzi co do czego to: "no niestety, powstało z winy użytkownika ale możemy naprawić za tysiąc cebulionów".
ps. 3 tys. to nieźle się cenią, mi w pasku b6 za wymianę dwumasy i sprzęgła chcieli 2,5-3k |
|
|
|
 |
actirana
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 06-08-2020, 12:41
|
|
|
mamy ten samochód 2 miesiące, nie wiem czy było palone, ale generalnie potwierdzacie moje obawy - raczej tam nie pojadę... |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 06-08-2020, 13:10
|
|
|
Ale dodatkowa gwarancja do ubezpieczenie. Więc ASO raczej jest na rękę aby z tego skorzystać bo i tak zapłaci ubezpieczyciel... |
|
|
|
 |
actirana
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-08-2020, 01:46
|
|
|
@krzychu, nie wiem co masz na myśli... |
|
|
|
 |
adek
Forumowicz adek
Auto: ASX
Pomógł: 7 razy Dołączył: 17 Wrz 2019 Posty: 137 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 07-08-2020, 12:36
|
|
|
Co do mojej wypowiedzi w znaczeniu "dodatkowa gwarancja" miałem na myśli coś co firma daje od siebie więcej niż przewiduje standard i tak jest w przypadku Mitsu - chyba jako jedyni dają gwarancję na sprzęgło.
Możliwe, że krzychu odebrał to jako dodatkowy pakiet - patrz zakup telefonu z dodatkowym ubezpieczeniem (a to już co innego). |
|
|
|
 |
bob1969
Forumowicz

Auto: ASX MY'19 [4A92]
|
Wysłany: 07-08-2020, 14:45
|
|
|
Nie mam pod ręką gwarancji, ale wątpię aby obejmowała ona takie elementy sprzęgła jak: tarcza, łożysko i docisk. Są to części eksploatacyjne, zużywające się, podobnie jak klocki i tarcze hamulcowe. Gwarancja może obejmować korpus/obudowę sprzęgła. |
|
|
|
 |
actirana
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-08-2020, 19:00
|
|
|
Tutaj chyba nie ma miejsca na domysły i założenia - w pierwszym poście wspominałem, że dzwoniłem... Jeśli są ślady palenia to nie ma gwarancji |
|
|
|
 |
bob1969
Forumowicz

Auto: ASX MY'19 [4A92]
|
Wysłany: 07-08-2020, 20:53
|
|
|
ASO różne rzeczy może opowiadać, prawdę lub nie. Wiążące jest to, co napisano w warunkach gwarancji. Ale zawsze można liczyć na gest. Przykładowo ASO innej marki wymieniło mi łącznik stabilizatora, który zaczął grzechotać po wjechaniu w dziurę w jezdni a na pewno część ta nie jest objęta gwarancją, chyba żeby się złamał. |
|
|
|
 |
zbigniew77
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 MIVEC 2018r
Pomógł: 4 razy Dołączył: 18 Sty 2019 Posty: 208 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 04-12-2023, 22:48
|
|
|
Mam takie pytanie..czy w ASX reguluje się okresowo sprzęgło wraz z zużywaniem się tarczy sprzęgłowej?
Czy istnieje w ASX takie coś jak regulacja sprzęgła? |
_________________ Zbigniew
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
 |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Pomógł: 19 razy Dołączył: 24 Lut 2020 Posty: 516 Skąd: Gliwice
|
|