Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Peugeot 4007 zgrzyty podczas skręcania na skrzyżowaniach!!!
Autor Wiadomość
robsongkw 
Nowy Forumowicz

Auto: Peugeot 4007 2.2 HDI 4X4
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 30-09-2021, 20:03   Peugeot 4007 zgrzyty podczas skręcania na skrzyżowaniach!!!

Witam od jakiegoś czasu słyszę zgrzyt podczas skręcania lewo/prawo na skrzyżowaniach, rondach zwłaszcza na 1 biegu jak i 2 bieg na 3 tak jak by słychać mniej. Dodatkowo jak parkuje i zostawię koła skręcone to za każdym razem jak odpalam słychać takie mocne walnięcie tak jak by Dwu-masa stuknęła. Myślałem że to się dzieje tylko na 4wd, że przekładnia kątowa szwankuje więc wyłączyłem na 2 wd i jest to samo. Dźwięk taki jak by półosie miało zaraz wyrwać.

[ Dodano: 02-10-2021, 00:04 ]
Dadam że jest to 2,2 HDI 156 hp 4HK , Skrzynia ASIN - 6 biegów 4WD. Dwumas + kpl sprzęgła wymieniany w październiku firmy LUK + poduszka przednia silnika. Skrzynia po regeneracji nowy olej w skrzyni, prawa półoś wymieniana na nową firmy GPS i takie coś się dzieje. Czyżby przeguby z obu stron siadały a może tylko ta krótka półoś z prawej strony tak tarabani przy skręcie??? A może to ten własnie transfer doczepiany do skrzyni tak tarabani.?

Raiz3n89 
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.4 Pb
Wysłany: 03-10-2021, 09:20   

Siemka, zobacz czy sprężyny z przodu masz całe. U mnie był podobny dźwięk i obstawiałem sprężyny ale okazało się że to był sworzeń wahacza.

robsongkw 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 09-10-2021, 10:43   

Raiz3n89 napisał/a:
Siemka, zobacz czy sprężyny z przodu masz całe. U mnie był podobny dźwięk i obstawiałem sprężyny ale okazało się że to był sworzeń wahacza.

Siemka miesiąc temu wymieniałem amortyzatory i sprężyny na nowe firmy KYB odboje nowe poduszki amortyzatora w dobrym stanie bez luzów. Też myślałem że to pęknięta sprężyna bo była z prawej strony pęknięta ale zgrzyt i chrobotanie przy skręcie dalej pozostało. Za kilka dni będę wymieniał amortyzatory i sprężyny z tyłu to sprawdzę przeguby i ewentualne luzy na sworzniu.

kajos 
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 Helmut
Wysłany: 09-10-2021, 16:47   

zgrzyt pochodzi z lozyska slizgowego z tworzywa sztucznego na McPersonie
walkowany ten temat juz byl
predzej czy pozniej kady to bedzie przechodzil
u mnie tez to sie dzieje jak jest dlugo sucho

robsongkw 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 10-10-2021, 19:13   

kajos napisał/a:
zgrzyt pochodzi z lozyska slizgowego z tworzywa sztucznego na McPersonie
walkowany ten temat juz byl
predzej czy pozniej kady to bedzie przechodzil
u mnie tez to sie dzieje jak jest dlugo sucho

Kurde jak by to było to będzie super. A może któraś poducha jest zerwana i buja na boki przy skręcie całym silnikiem i skrzynią i półosie wychodzą ze skrzyni bo tak tarabani że masakra. Najgorzej że jak mam koła skręcone i odpalam go to słychać stuknięcie dwumasy. Czy to możliwe że poduszki amortyzatorow maja wpływ na dwumas i takie mocne tarcie

[ Dodano: 06-11-2021, 17:29 ]
Witam,

wymieniono 4 amortyzatory, 4 sprężyny , łożyska amortyzatorów na smarowane i sprawdzone zawieszenie zrobione dźwięk dalej jest i tu uwaga..............

Mechanik wziął różdżkę dresiarza i wyczarował.. okazuje się że poduszka z prawej strony (od rozrządu ) jest walnięta i szoruje już po karoserii stąd drgania i szorowanie na zakrętach na zakrętach.

I najciekawsze że nie ma w sklepach nawet zamiennika znaczy są ale niedostępne i co teraz...??? zaryzykowac uzywkę czy szukać dalej a może w ASO by mieli i pewnie zazyczą sobie worek pieniędzy za to

[ Dodano: 08-12-2021, 05:00 ]
Witam,

ZAGADKA ROZWIAZANA.!!!!!!!!!!!!! Poduszka silnika z prawej strony była zerwana i silnik latał podczas skręcania na rondach i skrzyżowaniach. Poducha wymieniona silnik podniósł się o jakieś 2-3 cm w górę i od razu kilka mankamentów zniknęło dodatkowo. Mianowicie lepsza zmiana biegów, lepsze działanie 4x4 prowadzenie, różne drgania na karoserii i najważniejsze nie ma tego zgrzytu jak pisałem w temacie.

PS. Rada poduszkę prawych brak na magazynach jak i w sklepie. Trzeba w serwisie zamawiać albo szukać po aukcjach na aledrogo. :-) Może coś się zmieni po pandemii.

kajos 
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 Helmut
Wysłany: 09-12-2021, 13:55   

dzieki za odpowiedz :)
pewnie komus sie przyda

swoja droga ktos kiedys przy wymianie rozrzadu chyba dobrze nie przykrecil poduszki :evil:

miron 
Forumowicz

Auto: 2,4 mivec cvt
Wysłany: 09-12-2021, 14:07   

Sprawdź na e-pajero czy nie mają poduszki

Odpowiedz do tematu