|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Samochodzik na baterie! |
Autor |
Wiadomość |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 27-01-2022, 18:47
|
|
|
robertdg napisał/a: | Ciekawe kto za to wszystko zapłaci - bo watpie aby filantropijnie do tego podeszli.
|
Niektóre branże mają coraz trudniej znaleźć fachowców. Taki parking (miejsce parkingowe blisko firmy to też jest benefit) z ładowarką za darmo dla pracownika to już 2 bonusy. Może to kogoś skusić. Wtedy nawet jak mieszka w bloku to może mieć elektryka. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 27-01-2022, 19:12
|
|
|
krzychu napisał/a: | robertdg napisał/a: | Ciekawe kto za to wszystko zapłaci - bo watpie aby filantropijnie do tego podeszli.
|
Niektóre branże mają coraz trudniej znaleźć fachowców. Taki parking (miejsce parkingowe blisko firmy to też jest benefit) z ładowarką za darmo dla pracownika to już 2 bonusy. Może to kogoś skusić. Wtedy nawet jak mieszka w bloku to może mieć elektryka. |
Ok nie mówie że niemozliwe, etc, ale pomysl sobie jakie to mui być ogromne przedsiewziecie dla pracodawcy (zatrudnia 5 osób, a może 50osób) absolutnie do wykonania głownie jako PR, bo przewaznie wykwalifikowany pracownik z umiejetnościami na wysokim poziomie mieszka na nowoczesnym osiedlu, albo własnej nieruchomości i tam ma możliwosc ładowania własnego auta.
Az mi sie przypominaja pracownicy oczekujacy benefitów a to ze pracuja zdalnie - bo zuzywaja własny prad w domu, wiecej kawy w domu spozywaja, etc - odpowiedź nie jest taka trudna, wystarczy zsumować koszta które odpadły przez brak dojazdów do roboty - krótkowzroczność, tyle w tym temacie.
A wlasnie co z tymi galeriami handlowymi? Bo tak na zdrowy rozum to wolałbym placic mniej za zakupy niż korzystac z profitow narzuconych mi w programie korzystania z galerii. To tak jak jedziesz a stacje i zbierasz punkty za tankowanie, odbierasz za to nagrode. Ludzie jak muchy do gowna lecą jak uslysza ze coś dostana, bo to niby darmowe za tankowanie paliwa, jasne Wolałbym takie rozwiazanie, tanie paliwo, bez zadnych ounktów, nagród, etc, utrzymanie stacji, to też koszt, wszysto wliczone w cene paliwa. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 27-01-2022, 19:48
|
|
|
robertdg napisał/a: | bo przewaznie wykwalifikowany pracownik z umiejetnościami na wysokim poziomie mieszka na nowoczesnym osiedlu, albo własnej nieruchomości i tam ma możliwosc ładowania własnego auta. |
No popatrz, a ja bym się skusił. Nie mam możliwości ładować samochodu.
robertdg napisał/a: | Az mi sie przypominaja pracownicy oczekujacy benefitów a to ze pracuja zdalnie - bo zuzywaja własny prad w domu, wiecej kawy w domu spozywaja, etc - odpowiedź nie jest taka trudna, wystarczy zsumować koszta które odpadły przez brak dojazdów do roboty - krótkowzroczność, tyle w tym temacie. |
Jak ktoś dojeżdża 5km to kalkulacja nie jest taka prosta sama kawa schodzi w domu 2-2,5 razy szybciej. Prąd na 2 monitory i laptop niby niedużo, ale zużycie podskoczyło. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 27-01-2022, 21:21
|
|
|
krzychu napisał/a: | Jak ktoś dojeżdża 5km to kalkulacja nie jest taka prosta sama kawa schodzi w domu 2-2,5 razy szybciej. Prąd na 2 monitory i laptop niby niedużo, ale zużycie podskoczyło. | Jakoś nikt nie podołal matematycznie by praca zdalna wyszła na jego niekorzyść, a "aptekarzy" bylo naprawde duzo. wielu dojazd autem liczyli na poziomie spalanego paliwa, bez zuzycia czesci eksploatacyjnych, oplat za parking, etc, a czas dojazdu to już sprawa o tyle dyskusyjna, że o ile rano z jezykiem na brodzie ledwo sie wyrabiali w czasie bo ciagle problem z tym ze wszyscy na parking w jednej chwili sie zjezdzaja, to czerwone swiatło, to coś, trudno wspomieć o wyjezdzie, gdzie czas przecietnego przyjazdu zawierał sie w okolicy 20minut, a powrót dla godzin szczytu nieraz przekraczał godzine. Naprawde o tym nikt nie wspominał, krókowzrocznośc i blazenada.
Nie trzeba wstawać, 1.5h przed robota, od razu po robocie mozna wygalopowac za wlasnymi sprawami prosto z mieszkanka/domku.
Naprawde to jest słabe zeby nie dostrzegac oszczednosci w czasie, w tym że dziennie na dojazdach do pracy byc 3litry paliwa do przodu albo i wiecej oraz wszelkich innych kosztach dodatkowych, a żeby jeszcze porównywać to do kosztw kawy i prądu, nikt nie potrafił podać sensownego rozliczenia.
Tylko otwarte rece na poklad jak po socjal od PiSu |
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
 |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 27-01-2022, 23:02
|
|
|
Pewnie, że są plusy takiej pracy, ale jest sporo minusów. Znam to ze swojej autopsji i nie chodzi o parę zł w tą czy w tamtą. Ale to nie temat na takie dywagacje. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 27-01-2022, 23:37
|
|
|
krzychu napisał/a: | Pewnie, że są plusy takiej pracy, ale jest sporo minusów | Twoja wypowiedż sugeruje że jednak minusy przewazaja - kazdy ma swój odbior (Twój jest już okreslony) każdemu czegoś brakuje, tutaj zaczynasz mijac sie z meritum, bo ja napisałem stricte o wymaganiach w stosunku do wynagrodzenia za prace zdalna. Biura stoja puste a firma za nie musi placic, pracownikowi odpadaja koszta dojazdów i czas dojazdu do pracy, można tak wymieniac.
A jezeli chodzi o to że ktoś mieszka w innym miescie, albo na obrzezach miasta i wygodnie mu było pozalatwiac prywatne sprawy na miescie po robocie, to inna para kaloszy.
No i na zakonczenie, wsród ludzi którzy przeszli na prace zdalna a po czasie dostali oferte powrotu do biura, niewielu z tego skorzystało (fascynujace, ze na poczatku tak sie buntowali) - nie odnosze tego do ogółu, tylko do obszaru znanego mi i osób dalej powiazanych. |
 |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21011 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 27-01-2022, 23:43
|
|
|
krzychu napisał/a: | Ale to nie temat na takie dywagacje. |
I tego proponuję się trzymać .
Na temat sensowności zakupu tego typu aut proponuję stworzyć nowy temat. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24321 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 28-01-2022, 07:38
|
|
|
robertdg napisał/a: | od lutego ma byc obniżka na VAT | elektorat się nie kapnie, że przedsiębiorcy, czyli te "złodzieje i krwiopijcy" i tak mają zwrot VAT za paliwo (czy to 50 czy 100%), więc z tego punktu dla tych osób nie ma pola do obniżek cen... |
|
|
|
 |
zbigniew77
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 MIVEC 2018r
Pomógł: 4 razy Dołączył: 18 Sty 2019 Posty: 208 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 11-03-2022, 13:33
|
|
|
Nie mam nic przeciw elektrykom , chętnie sam bym pośmigał w ciszy po Bieszczadach.Zastanawia mnie jednak jedna rzecz.... ile to w rzeczywistości przejedzie km w Bieszczadzkim mrozie -22*C- -27*C i kto mnie potem zholuje do domu
Poczekam aż dopracują baterie |
_________________ Zbigniew
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
 |
|
|
|
 |
joujoujou
Forumowicz łysy i brzydki.

Auto: niebieskie
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 12 razy Dołączył: 29 Kwi 2017 Posty: 3445 Skąd: Skąd: Skąd:
|
Wysłany: 11-03-2022, 16:19
|
|
|
^^ Równie dobrze mógłbyś poczekać aż ktoś dopracuje auto klasy miejskiej żeby mogło ciągnąć 3.5tonową przyczepę w bagnistym terenie.
Są pojazdy przeznaczone do pewnych zadań, są inne, do innych zadań. Jak to klasyk powiedział: Cytat: | Nie mieszajmy myślowo dwóch różnych systemów, nie bądźmy Pewexami. | czy jakoś tak.
A wracając do tematu, samochodzik dostał kilka modów, głównie wizualnych/ułatwiających życie.
Na samym początku została dołożona półeczka/korytko do schowka w podłokietniku - praktyczny gadżet dla kobiety i jej niezbędnych (a jakże!) drobiazgów. Zdjęcia nie zrobiłem, ale są pod linkiem z amazona: https://www.amazon.de/-/en/gp/product/B08FDTYFKB/
Doszły jeszcze owiewki:
Więcej modów całkiem niedługo. |
_________________ Pozdr,
jou
Gość, skomentuj niebieską corolkę.
Gość, skomentuj samochodzik na baterie! |
|
|
|
 |
joujoujou

|
Wysłany: 17-03-2022, 13:02
|
|
|
Kolejne mody.
Tak żeby właścicielce trudniej było gratami porysować tylny zderzak, zdjęcia przed i po:
I absolutnie genialny w swej prostocie gadżet czyszczący obiektyw kamery cofania:
 |
_________________ Pozdr,
jou
|
|
|
 |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Pomógł: 68 razy Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 10721 Skąd: okolice Tczewa
|
Wysłany: 17-03-2022, 13:23
|
|
|
joujoujou napisał/a: | I absolutnie genialny w swej prostocie gadżet czyszczący obiektyw kamery cofania: |
Ja mam spryskiwacz i tez fajnie działa. |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
joujoujou

|
Wysłany: 17-03-2022, 13:40
|
|
|
W niro spryskiwacza nie ma nawet w opcji. Instalowanie takowego byłoby kłopotliwe, kosztowne i groziłoby utratą gwarancji. A w/w rozwiązanie jest tanie jak barszcz, bardzo proste, skuteczne i w pełni przywracalne do stanu sprzed modyfikacji w niecałą minutę. |
_________________ Pozdr,
jou
|
|
|
 |
Uwex
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Sty 2009 Posty: 3273 Skąd: okolice W-wia Śl.
|
Wysłany: 18-03-2022, 08:16
|
|
|
joujoujou - tylko czy to to nie będzie rysowało kamery; spryskiwacz tylko zmyje, a ten patent będzie jednak brud rozcierał. |
|
 |
joujoujou

|
Wysłany: 18-03-2022, 08:48
|
|
|
Zanim to kupiłem, poczytałem na różnych forach. Są tacy co używają camwipe'a od 2-3 lat i nic a nic im nie porysowało. |
_________________ Pozdr,
jou
|
|
|
 |
|
|