Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Samochodzik na baterie!
Autor Wiadomość
krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-01-2022, 18:47   

robertdg napisał/a:
Ciekawe kto za to wszystko zapłaci - bo watpie aby filantropijnie do tego podeszli.

Niektóre branże mają coraz trudniej znaleźć fachowców. Taki parking (miejsce parkingowe blisko firmy to też jest benefit) z ładowarką za darmo dla pracownika to już 2 bonusy. Może to kogoś skusić. Wtedy nawet jak mieszka w bloku to może mieć elektryka.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Wysłany: 27-01-2022, 19:12   

krzychu napisał/a:
robertdg napisał/a:
Ciekawe kto za to wszystko zapłaci - bo watpie aby filantropijnie do tego podeszli.

Niektóre branże mają coraz trudniej znaleźć fachowców. Taki parking (miejsce parkingowe blisko firmy to też jest benefit) z ładowarką za darmo dla pracownika to już 2 bonusy. Może to kogoś skusić. Wtedy nawet jak mieszka w bloku to może mieć elektryka.

Ok nie mówie że niemozliwe, etc, ale pomysl sobie jakie to mui być ogromne przedsiewziecie dla pracodawcy (zatrudnia 5 osób, a może 50osób) absolutnie do wykonania głownie jako PR, bo przewaznie wykwalifikowany pracownik z umiejetnościami na wysokim poziomie mieszka na nowoczesnym osiedlu, albo własnej nieruchomości i tam ma możliwosc ładowania własnego auta.

Az mi sie przypominaja pracownicy oczekujacy benefitów a to ze pracuja zdalnie - bo zuzywaja własny prad w domu, wiecej kawy w domu spozywaja, etc - odpowiedź nie jest taka trudna, wystarczy zsumować koszta które odpadły przez brak dojazdów do roboty - krótkowzroczność, tyle w tym temacie.

A wlasnie co z tymi galeriami handlowymi? Bo tak na zdrowy rozum to wolałbym placic mniej za zakupy niż korzystac z profitow narzuconych mi w programie korzystania z galerii. To tak jak jedziesz a stacje i zbierasz punkty za tankowanie, odbierasz za to nagrode. Ludzie jak muchy do gowna lecą jak uslysza ze coś dostana, bo to niby darmowe za tankowanie paliwa, jasne :lol: Wolałbym takie rozwiazanie, tanie paliwo, bez zadnych ounktów, nagród, etc, utrzymanie stacji, to też koszt, wszysto wliczone w cene paliwa.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-01-2022, 19:48   

robertdg napisał/a:
bo przewaznie wykwalifikowany pracownik z umiejetnościami na wysokim poziomie mieszka na nowoczesnym osiedlu, albo własnej nieruchomości i tam ma możliwosc ładowania własnego auta.

No popatrz, a ja bym się skusił. Nie mam możliwości ładować samochodu.

robertdg napisał/a:
Az mi sie przypominaja pracownicy oczekujacy benefitów a to ze pracuja zdalnie - bo zuzywaja własny prad w domu, wiecej kawy w domu spozywaja, etc - odpowiedź nie jest taka trudna, wystarczy zsumować koszta które odpadły przez brak dojazdów do roboty - krótkowzroczność, tyle w tym temacie.

Jak ktoś dojeżdża 5km to kalkulacja nie jest taka prosta sama kawa schodzi w domu 2-2,5 razy szybciej. Prąd na 2 monitory i laptop niby niedużo, ale zużycie podskoczyło.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Wysłany: 27-01-2022, 21:21   

krzychu napisał/a:
Jak ktoś dojeżdża 5km to kalkulacja nie jest taka prosta sama kawa schodzi w domu 2-2,5 razy szybciej. Prąd na 2 monitory i laptop niby niedużo, ale zużycie podskoczyło.
Jakoś nikt nie podołal matematycznie by praca zdalna wyszła na jego niekorzyść, a "aptekarzy" bylo naprawde duzo. wielu dojazd autem liczyli na poziomie spalanego paliwa, bez zuzycia czesci eksploatacyjnych, oplat za parking, etc, a czas dojazdu to już sprawa o tyle dyskusyjna, że o ile rano z jezykiem na brodzie ledwo sie wyrabiali w czasie bo ciagle problem z tym ze wszyscy na parking w jednej chwili sie zjezdzaja, to czerwone swiatło, to coś, trudno wspomieć o wyjezdzie, gdzie czas przecietnego przyjazdu zawierał sie w okolicy 20minut, a powrót dla godzin szczytu nieraz przekraczał godzine. Naprawde o tym nikt nie wspominał, krókowzrocznośc i blazenada.
Nie trzeba wstawać, 1.5h przed robota, od razu po robocie mozna wygalopowac za wlasnymi sprawami prosto z mieszkanka/domku.
Naprawde to jest słabe zeby nie dostrzegac oszczednosci w czasie, w tym że dziennie na dojazdach do pracy byc 3litry paliwa do przodu albo i wiecej oraz wszelkich innych kosztach dodatkowych, a żeby jeszcze porównywać to do kosztw kawy i prądu, nikt nie potrafił podać sensownego rozliczenia.
Tylko otwarte rece na poklad jak po socjal od PiSu :lol:

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-01-2022, 23:02   

Pewnie, że są plusy takiej pracy, ale jest sporo minusów. Znam to ze swojej autopsji i nie chodzi o parę zł w tą czy w tamtą. Ale to nie temat na takie dywagacje.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Wysłany: 27-01-2022, 23:37   

krzychu napisał/a:
Pewnie, że są plusy takiej pracy, ale jest sporo minusów
Twoja wypowiedż sugeruje że jednak minusy przewazaja - kazdy ma swój odbior (Twój jest już okreslony) każdemu czegoś brakuje, tutaj zaczynasz mijac sie z meritum, bo ja napisałem stricte o wymaganiach w stosunku do wynagrodzenia za prace zdalna. Biura stoja puste a firma za nie musi placic, pracownikowi odpadaja koszta dojazdów i czas dojazdu do pracy, można tak wymieniac.
A jezeli chodzi o to że ktoś mieszka w innym miescie, albo na obrzezach miasta i wygodnie mu było pozalatwiac prywatne sprawy na miescie po robocie, to inna para kaloszy.
No i na zakonczenie, wsród ludzi którzy przeszli na prace zdalna a po czasie dostali oferte powrotu do biura, niewielu z tego skorzystało (fascynujace, ze na poczatku tak sie buntowali) - nie odnosze tego do ogółu, tylko do obszaru znanego mi i osób dalej powiazanych.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 27-01-2022, 23:43   

krzychu napisał/a:
Ale to nie temat na takie dywagacje.

I tego proponuję się trzymać :wink: .

Na temat sensowności zakupu tego typu aut proponuję stworzyć nowy temat.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 28-01-2022, 07:38   

robertdg napisał/a:
od lutego ma byc obniżka na VAT
elektorat się nie kapnie, że przedsiębiorcy, czyli te "złodzieje i krwiopijcy" i tak mają zwrot VAT za paliwo (czy to 50 czy 100%), więc z tego punktu dla tych osób nie ma pola do obniżek cen...

zbigniew77 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 MIVEC 2018r
Wysłany: 11-03-2022, 13:33   

Nie mam nic przeciw elektrykom , chętnie sam bym pośmigał w ciszy po Bieszczadach.Zastanawia mnie jednak jedna rzecz.... ile to w rzeczywistości przejedzie km w Bieszczadzkim mrozie -22*C- -27*C i kto mnie potem zholuje do domu :wink:
Poczekam aż dopracują baterie :cry:

Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.

joujoujou 
Forumowicz
łysy i brzydki.

Auto: niebieskie
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 11-03-2022, 16:19   

^^ Równie dobrze mógłbyś poczekać aż ktoś dopracuje auto klasy miejskiej żeby mogło ciągnąć 3.5tonową przyczepę w bagnistym terenie. :lol:

Są pojazdy przeznaczone do pewnych zadań, są inne, do innych zadań. Jak to klasyk powiedział:
Cytat:
Nie mieszajmy myślowo dwóch różnych systemów, nie bądźmy Pewexami.
czy jakoś tak. :P

A wracając do tematu, samochodzik dostał kilka modów, głównie wizualnych/ułatwiających życie.

Na samym początku została dołożona półeczka/korytko do schowka w podłokietniku - praktyczny gadżet dla kobiety i jej niezbędnych (a jakże!) drobiazgów. Zdjęcia nie zrobiłem, ale są pod linkiem z amazona: https://www.amazon.de/-/en/gp/product/B08FDTYFKB/

Doszły jeszcze owiewki:

Więcej modów całkiem niedługo. ;)

jou

Gość, skomentuj niebieską corolkę.

Gość, skomentuj samochodzik na baterie!

joujoujou 
Forumowicz
łysy i brzydki.

Wysłany: 17-03-2022, 13:02   

Kolejne mody.

Tak żeby właścicielce trudniej było gratami porysować tylny zderzak, zdjęcia przed i po:

I absolutnie genialny w swej prostocie gadżet czyszczący obiektyw kamery cofania:

jou

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 17-03-2022, 13:23   

joujoujou napisał/a:
I absolutnie genialny w swej prostocie gadżet czyszczący obiektyw kamery cofania:

Ja mam spryskiwacz i tez fajnie działa.
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

joujoujou 
Forumowicz
łysy i brzydki.

Wysłany: 17-03-2022, 13:40   

W niro spryskiwacza nie ma nawet w opcji. Instalowanie takowego byłoby kłopotliwe, kosztowne i groziłoby utratą gwarancji. A w/w rozwiązanie jest tanie jak barszcz, bardzo proste, skuteczne i w pełni przywracalne do stanu sprzed modyfikacji w niecałą minutę. 8)

jou

Uwex 
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Wysłany: 18-03-2022, 08:16   

joujoujou - tylko czy to to nie będzie rysowało kamery; spryskiwacz tylko zmyje, a ten patent będzie jednak brud rozcierał.

joujoujou 
Forumowicz
łysy i brzydki.

Wysłany: 18-03-2022, 08:48   

Zanim to kupiłem, poczytałem na różnych forach. Są tacy co używają camwipe'a od 2-3 lat i nic a nic im nie porysowało. :)

jou

Odpowiedz do tematu