Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Lancer 1.8 140KM z 2011 roku
Autor Wiadomość
Piotr1012 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-04-2022, 18:22   Lancer 1.8 140KM z 2011 roku

Cześć,

zastanawiam się nad zakupem Lancera z 2011 roku (rejestracja 2012) z silnikiem 1.8 140KM i przebiegiem 135k. Jako, że nie mam doświadczenia z japończykami z tego okresu, będę wdzięczny za pomoc w paru kwestiach:

1) Przeglądając internet, potencjalnie drogim serwisem jest regulacja luzów zaworowych - jednak właściciel tego Lancera przekazał mi, że mechaniczna regulacja luzów wymagana była w 1.8 143KM, natomiast w wersji 140KM występują hydrauliczne popychacze, co eliminuje potencjalny problem regulacji luzów - czy ktoś może potwierdzić, że faktycznie tak jest w tym silniku i z tego rocznika?

2) Wymiana rozrządu - internety sugerują, że realistycznie będzie do wymiany po 250k przebiegu - jakie są Wasze doświadczenia?

3) Ostatnie pytanie natury ogólnej - jakich naprawa można się spodziewać po Lancerze z takim przebiegiem i z tego rocznika? (pomijam klasyki typu olej i filtry).

Z góry dzięki za pomoc!

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 22-04-2022, 18:43   

Piotr1012 napisał/a:
1) Przeglądając internet, potencjalnie drogim serwisem jest regulacja luzów zaworowych - jednak właściciel tego Lancera przekazał mi, że mechaniczna regulacja luzów wymagana była w 1.8 143KM, natomiast w wersji 140KM występują hydrauliczne popychacze, co eliminuje potencjalny problem regulacji luzów - czy ktoś może potwierdzić, że faktycznie tak jest w tym silniku i z tego rocznika?

Chyba nie do końca.
W silniku 1,8Pb 4B10 są szklanki.
W silniku 1,8Pb 4J10 patrząc na fotkę poniżej jest regulacja na śrubkę.
Chyba, że się mylę.

Piotr1012 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer
Wysłany: 22-04-2022, 18:57   

Bizi78 napisał/a:
Piotr1012 napisał/a:

Chyba nie do końca.
W silniku 1,8Pb 4B10 są szklanki.
W silniku 1,8Pb 4J10 patrząc na fotkę poniżej jest regulacja na śrubkę.
Chyba, że się mylę.

Obrazek

A przy regulacji na śruby, jak wygląda kwestia z kosztami serwisu i interwałami sprawdzania?

mesual 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer SB 1.8
Wysłany: 22-04-2022, 21:17   

Co do rozrządu to ja w silniku 4b10 miałem na długości rozciągnięty łańcuszek o 3 cm przy przebiegu 140k a koszt oryginalnych części to około 1000zł. A jeżeli chodzi o regulacje czy to będą szklanki czy śrubki warto to wykonać profilaktycznie co jakiś czas, a tak poza tym to cieszyć się jazdą.

pablo diablo 
Forumowicz

Auto: Galant 2.0 Gls Lancer 1.8 DID
Wysłany: 08-06-2022, 09:50   

Ja mam swoją perełkę do sprzedania ale 1.8 did diesel

Odpowiedz do tematu